Home > Nieuws > Lockdown: natuur pakt ruimte terug
Volg Weer.nl

Nieuws

Een pandastel in Hong Kong kwam eindelijk tot elkaar (Foto: Ocean Park zoo)

Lockdown: natuur pakt ruimte terug

Lockdown, semi-lockdown, intelligente lockdown: over de hele wereld zit de mens ineens overwegend binnen. Terwijl de corona-uitbraak voor ons ernstige gevolgen heeft, lijkt de natuur volop te profiteren. Binnen een paar weken zien we al dat vooral dieren hun territorium al weer uitbreiden.

De plaatjes van de astronomische verbetering van de luchtkwaliteit kwamen al veelvuldig voorbij. Eerst in China, waar de CO2-uitstoot plotseling als een baksteen daalde, en inmiddels ook bij ons. We schreven er een paar weken geleden al over.

Lente + ontbossing + corona
Maar ook op de grond zien we inmiddels het effect, bijvoorbeeld binnen het dierenrijk. Nu is de lente sowieso de tijd dat het ‘dierenverkeer’ toeneemt, omdat veel diersoorten dan op zoek gaan naar een partner of een nieuw territorium. Daarnaast wordt ook ontbossing al jaren als oorzaak gezien van het feit dat we steeds vaker dieren tegenkomen op ongebruikelijke plekken. Hun leefomgeving wordt kleiner en kleiner. Maar nu komt daar nog bij dat de menselijke activiteit ook nog eens drastisch is afgenomen, in allerlei vormen. Het wegblijven van mensen geeft de dierenwereld nu volop de ruimte, en daar maken ze volop gebruik van. Het levert bijzondere, en ook grappige beelden op. Maar het geeft ook te denken.

Dieren aan de wandel
Het dorp Llandudno in Wales lijkt inmiddels volledig overgenomen door een kudde uit de kluiten gewassen berggeiten. Normaal komen ze alleen bij slecht weer de heuvels uit. Inmiddels wandelen ze dagelijks door het hele dorp en doen zich tegoed aan heggen en andere overheerlijke tuinplanten.

Dit is niet de enige plek waar het straatbeeld inmiddels wat ongebruikelijk is geworden. In Litouwen liep een eland tussen de flatgebouwen. In het Spaanse Asturië scharrelde een beer door de straten. In San Francisco nam een coyote een kijkje bij de Golden Gate Bridge.

Uitjes met de familie
Andere dieren maakten het nog bonter. In Preston, Verenigd Koninkrijk, maakten een aantal schapen er een heus uitje van. Debbie Ellis filmde dit tafereel in een verlaten speeltuintje in een woonwijk:

Ook deze dromedarissenfamilie had eindelijk ruimte voor een dagje naar het strand, en hadden er duidelijk lol in.
Beelden van 6 april, van Angie Karan uit Sydney.

 

Rust blijkt broodnodig
Alle gekheid op een stokje; ook wordt duidelijk dat dieren hun rust hard nodig hebben. Zo valt de lockdown in Brazilië en India samen met de tijd waarin zeeschildpadden hun eieren leggen op het strand. Nu er geen toerist meer te bekennen is, zagen natuurbeschermingsorganisaties een grote toename aan schildpadden op het strand. Duizenden warana’s, een zeldzame schildpaddensoort, kwamen aan het strand bij de Indische plaats Odisha om in alle rust hun eieren te droppen en veilig te begraven. Er wordt een recordaantal zeeschildpadden verwacht.
(Beelden: Susanta Nanda, boswachter in Odisha)

Privacy
Ook twee panda’s zaten blijkbaar op een beetje privacy te wachten. Het pandakoppel Ying Ying en Le Le woont al ruim 10 jaar samen in de Ocean Park dierentuin in Hong Kong, maar tot nu toe wilde de vonk maar niet overspringen. Sinds de dierentuin eind januari de deuren sloot, zagen de verzorgers ineens wél signalen van romantiek. En jawel: afgelopen maandag is de daad gedaan. Of Ying Ying inmiddels in verwachting is, weten de verzorgers nog niet.

Dolfijnen?
Naast betere luchtkwaliteit en meer ruimte, gaat ook de waterkwaliteit op veel plaatsen zienderogen vooruit. We produceren met z’n allen minder afval, en er komt dan ook veel minder troep in het water terecht. Nu wordt het ‘zelfreinigend vermogen’ van natuurwater op veel plaatsen goed zichtbaar. Italië zit al weken in een lockdown en ook daar zijn de effecten te zien. Het water van Venetië, normaal drukbevaren en vol toeristen, is weer kraakhelder en de vissen zwemmen er lustig op los. Uit Cagliari, in Zuid-Italië, doken filmpjes op van dolfijnen die ‘sinds tientallen jaren’ weer in de haven rondzwommen. Er wordt overigens beweerd dat de beelden nep zijn.

Zwanen op de weg
Ook dichter bij huis zijn de effecten te merken. In Nederland is het autoverkeer met ongeveer de helft afgenomen, dat maakt dat dieren minder afgeschrikt worden door drukke wegen. Rijkswaterstaat meldde dat er al veel meer dieren op de weg gesignaleerd zijn, zoals deze zwaan.

Het levert gevaarlijke situaties op. Dierenambulances melden dat er de laatste tijd veel meer aanrijding met dieren zijn. Ook dat gebeurt elke lente, maar dit jaar lijkt het vaker te gebeuren. Dieren voelen zich door de rust vrijer om de weg op te gaan, maar helemaal verlaten zijn de wegen natuurlijk niet.

Verder lijken de (positieve) effecten voor de natuur in het kleine Nederland vooralsnog niet erg groot. De natuurgebieden zijn in het weekend inmiddels rustiger dan normaal, maar door de week juist ietsje drukker, meldt Natuurmonumenten. Vooral loslopende honden zijn dan een grote verstorende factor. Wel profiteren verschillende diersoorten ervan dat er ’s nachts veel minder kunstlicht is.

Terug naar de natuur
Stadsdieren komen nu juist in het gedrang. Duiven, kauwen, meeuwen en ook ratten hebben een dieet dat vooral bestaat uit voedsel dat mensen achterlaten. Met de sluiting van de horeca is daar ook grotendeels een einde aan gekomen. Meeuwen plunderen nog wel eens een vuilniszak, maar richten zich steeds meer op het vangen van vissen of wormen. Sowieso kon je je al afvragen hoe natuurlijk het is dat een duif aan frikandellen en pizza’s zitten te knabbelen. Al met al lijkt het of de natuur in deze tijd toch aan de winnende hand is.

 

Dorien Bouwman / Weer.nl

 

Meer Nieuws