Home > Nieuws > Later volgende week mogelijk hittegolf
Volg Weer.nl

Nieuws

Een beetje behelpen bij vloed en een smal strand, maar de 1,5 meter houdt stand. Ton de Brabander, Zoutelande.

Later volgende week mogelijk hittegolf

Even is het heet in ons land, met deze vrijdagnamiddag op grote schaal tussen 30 en 35 graden, lokaal is het rond 36 graden. Maar deze tropische hitte zet nu niet door. In het weekend wordt alweer minder warme lucht aangevoerd, waarna het enkele dagen vrij koel voor begin augustus is. Maar rond het midden van de week wordt het (opnieuw) interessant. Er zijn namelijk sterke aanwijzingen dat we enige tijd zeer warm zomerweer krijgen met ‘dertigers’ op de thermometer. Hiermee kan de basis voor een hittegolf worden gelegd.

Voor een officiële hittegolf in Nederland geldt dat het in De Bilt minstens vijf dagen achter elkaar 25,0 graden of warmer is en in deze periode drie dagen met minstens 30,0 graden voorkomen. Ook tussen 23 en 26 juni was het behoorlijk warm in ons land. Tot een officiële hittegolf kwam het toen niet. Want op het ‘hoofdweerstation’ De Bilt ontbraken minstens vijf zomerse dagen op rij en bovendien drie tropische dagen. De enige tropische dag was 26 juni. Op de weerstations Arcen, Eindhoven, Volkel en Gilze-Rijen werd aan dit criterium voor een hittegolf wel voldaan. Een lokale hittegolf dus.

Afkoeling in het weekend

Op korte termijn komt er dus geen hittegolf. Morgen, zaterdag, wordt de hitte al snel verdreven. De meestal matige wind waait uit het zuidwesten tot westen en brengt minder warme zeelucht. Alleen in het oosten en zuidoosten kan de temperatuur eerst nog de 30 graden aantikken of iets overschrijden. In het westen wordt het niet warmer meer dan zo’n 24 of 25 graden. Zondag is het dan overal een stuk afgekoeld met maximumtemperaturen tussen 19 en 24 graden. Verder zijn er dit weekend perioden met zon en valt een enkele bui, morgen met onweer.

Eerst licht wisselvallig

Maandag lijkt het wat bewolkter en natter te zijn met nog iets lagere temperaturen, een graad of 20 maximaal. Dit is vrij koel voor begin augustus. Het langjarig gemiddelde qua maximumtemperatuur is namelijk een graad of 23 in het midden van het land. Dinsdag overdag kan het droog blijven bij een graad of 21. Later op de dag dringt misschien een oceaanstoring op. Deze brengt dan veel wolken en (wat) regen. En vanaf dit moment wordt de verwachting vrij onzeker.

Hoofdberekening zit op ander spoor

Het Europese atmosfeermodel, het ECMWF, bestaat uit 50 berekeningen. Het model rekent zowel in de nacht als in de middag. De berekeningen en weerkaarten beschrijven het weer tot 15 dagen vooruit. Een van deze 50 berekeningen is de zogeheten hoofdberekening, ook wel operationele run en kortweg oper genoemd. De oper, gemaakt op 31 juli 02:00 uur, zit voor de periode vanaf woensdag op een ander spoor dan de meeste andere opties.

Natte woensdag, daarna zomers maar geen hitte

Een oceaanfront bereikt woensdag ons land. Als deze verwachting uitkomt, wordt het een bewolkte, natte en vrij koele zomerdag met ook stevige zuidwestelijke wind. Vervolgens laat de oper het regenfront donderdag naar Duitsland verdwijnen en komt vanuit het westen een hogedrukgebied naar ons toe. De wind is dan eerst nog westelijk en hiermee wordt relatief koele lucht aangevoerd. Donderdagavond draait de wind volgens de oper naar het noorden tot noordoosten. Het hogedrukgebied trekt dan door naar Scandinavië en blijft hier vervolgens liggen. De zon komt er goed door en het is droog. De oper houdt de wind in de noordoosthoek, zodat er wel warme lucht maar geen hitte onze kant op komt. Het wordt om en nabij 25 graden, misschien zondag 9 augustus iets warmer.

Na de hitte-opstoot van vandaag volgt minder warm zomerweer. Later in de week echter gaat de temperatuur weer omhoog.

Na de hitte-opstoot van vandaag volgt minder warm zomerweer. Maandag wordt de koelste dag. Later in de week echter gaat de temperatuur weer omhoog.

 

Andere berekeningen: vanaf woensdag al zomer

De oper is hierin echter een uitbijter. Dit begint al bij woensdag. De andere weerberekeningen laten dan al warmere lucht tot ons land doordringen met al meteen hogedrukinvloed. Een hogedrukgebied dat als reisdoel Scandinavië heeft. Ook de oper van het Amerikaanse weermodel zit op dit spoor. Donderdag wordt het volgens de Amerikanen misschien al 30 graden, met volop zon en zuidelijke tot zuidoostelijke wind. Vrijdag reikt de temperatuur nog wat hoger, maar voor het weekend van 8 en 9 augustus komen de Amerikanen met een noordelijke wind die afkoeling/minder warm weer brengt.

Later meer dan 30 graden

Maar volgen we de meeste berekeningen van het ECMWF dan wordt het alleen maar warmer rond die tijd. Ook de hoge luchtlagen warmen verder op. Volgens deze opties wordt het donderdag zomers warm en vanaf vrijdag zijn dan maximumtemperaturen van minstens 30 graden mogelijk. Vooral in het zuidoosten zijn er, vooral vanaf het weekend van 8 en 9 augustus, mogelijkheden voor ten minste zo’n 35 graden en is zelfs een maximum van een graad of 38 niet uitgesloten. In deze berekeningen is, en blijft, de wind oostelijk of zuidoostelijk. Hiermee wordt de lucht iedere dag steeds iets warmer en bovendien is er uitbundige zonneschijn.

Hittegolf mogelijk

Dit hoogzomerweertype houdt volgens die opties van het ECMWF-model nog een tijdje aan, dus ook na het volgende weekend. De kans op een verkoelende regen- of onweersbui is hierbij ook erg klein; vooral later op maandag 10 of op dinsdag 11 augustus maakt dit zo’n 30% kans.

Als dit alles uitkomt, krijgen we een hittegolf die misschien woensdag (lokaal) al begint! Dit houden we natuurlijk goed in de gaten en wordt uiteraard vervolgd hier bij weer.nl!

Door: Jordi Bloem / Weer.nl

 

Meer Nieuws