Home > Nieuws > Koudste nacht recordlaat in De Bilt
Volg Weer.nl

Nieuws

Koudste nacht recordlaat in De Bilt

Afgelopen nacht daalde de temperatuur in De Bilt naar -4,3 graden. Daarmee is het de koudste nacht van het winterhalfjaar tot nu toe. Nog nooit viel de koudste nacht van het winterhalfjaar zo laat. De laagste temperatuur van het winterhalfjaar stond tot afgelopen nacht op 28 december, toen werd het in De Bilt -3,4 graden. Op andere plekken was het nog kouder, zo vroor het lokaal zelfs matig met in Woensdrecht met een minimum van -6,2 graden. Gisternacht was het er -6,1 graden. 

Het is de eerste keer dat de koudste dag van het jaar pas in de tweede helft van maart valt. De laagste temperatuur van het winterhalfjaar (november-maart) viel in De Bilt vanaf 1901 tot vandaag nooit later dan 10 maart. In 1931 werd op die datum met -11,2 graden de laagste temperatuur van het winterhalfjaar gemeten. Daarmee was het destijds uitzonderlijk koud, strenge vorst is namelijk een zeldzaamheid in maart en is sinds het begin van de metingen maar in 5 jaren voorgekomen.

Ook in 2005 en 2006 koudst in maart
In 2005 en 2006 werd de laagste temperatuur van het winterhalfjaar ook pas in maart gemeten. In 2005 daalde de temperatuur op 4 maart boven een vers sneeuwdek tot maar liefst -14,4 graden en in 2006 kwam het op dezelfde datum tot een minimumtemperatuur van -7,3 graden.

Oorzaak is de uitzonderlijk zachte winter
Het is dus pas drie keer eerder voorgekomen dat de koudste nacht van het winterhalfjaar in maart werd gemeten en dat kwam elke keer omdat het in maart bijzonder koud was. Dit jaar was dat niet zo, maar kwam dit omdat de winter uitzonderlijk zacht verliep zonder koude winternachten. Enkele graden vorst in maart, zoals we deze week meemaken, is heel normaal.

Blijven de nachten zo koud?
Komende nachten blijft het helder en koud met lichte tot matige vorst. Zo kan het ook komende nacht lokaal -6 graden worden en opnieuw maken de relatief droge zandgronden in Brabant de grootste kans op deze lage temperatuur. In het weekend krijgen we wat meer bewolking, waardoor de vorst in de nachten grotendeels verdwijnt. Vooral zondag neemt de kans op een maartse bui met hagel toe.

Na het weekend draait de wind naar de koude noordhoek, waardoor het in de nachten opnieuw enkele graden gaat vriezen. Verder daalt de middagtemperatuur tot onder 10 graden. Het blijft de eerste dagen wel op de meeste plaatsen droog met geregeld zon.

Jordi Huirne & Daan van den Broek, Weer.nl

Meer Nieuws