Home > Nieuws > Komeet Neowise is gespot!
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Corné Ouwehand, Monnickendam

Komeet Neowise is gespot!

Afgelopen nacht hebben verschillende mensen komeet Neowise gezien. En dat was niet het enige, want op hetzelfde moment waren ook schitterende lichtende nachtwolken aanwezig. Een hele bijzondere combinatie. De komeet is pas eind maart ontdekt en is, mits het helder is, komende week nog zichtbaar. Komende twee nachten is het helder. Liefhebbers moeten dan in noordelijke richting kijken tussen 00 en 03 uur op een donkere plek.

We schreven er eerder deze week al over. Op 27 maart van dit jaar werd de komeet Neowise voor het eerst ontdekt. Het hemellichaam beweegt zich in rondjes om de zon, maar was tot voor kort alleen middels een telescoop te zien. Momenteel is de komeet echter ook met het blote oog te zien. Tussen 10 en 15 juli verschijnt hij aan de avondhemel, in het noordwesten. Hij komt vanaf dat moment steeds hoger aan de hemel, maar wordt tegelijkertijd ook minder helder. Liefhebbers kunnen het best tussen middernacht en 03 uur ’s nachts, op een donker plekje, richting het noorden kijken. En met wat geluk zie je dan ook nog bijzondere lichtende nachtwolken. Een zeldzame combinatie.

Corné Ouwehand in Monnickendam zag tegelijkertijd lichtende nachtwolken en de komeet Neowise. Een unieke combinatie!

 

Komende twee nachten grotere kans om komeet te zien

In de nacht naar zondag en in de nacht naar maandag is het op de meeste plaatsen helder, dus zal de komeet goed te zien zijn. Daarna neemt de bewolking weer toe. Later in de week krijgen we meer opklaringen, maar dan is het inmiddels later dan 15 juli en is de komeet veel minder goed te zien.

Miljoenen kilometers

De komeet, met prachtige staart, vliegt op een afstand van ongeveer 43 miljoen kilometer langs de zon en op 23 juli dit jaar zal de komeet zijn dichtste passage langs de aarde bereiken. Hij zal dan op een afstand van zo’n 103 miljoen kilometer de aarde voorbij vliegen. Eind juli zal de komeet – als hij dan nog bestaat – niet meer met het blote oog zichtbaar zijn.

Foto: Wouter van Bernebeek

Foto: Wouter van Bernebeek

 

Nog meer moois dit jaar

Wel vaker is het de moeite waard om ’s nachts een naar de hemel te kijken. Zo zijn in augustus bijvoorbeeld de talrijke vallende sterren van de Perseïden weer te zien. En op 21 december staan de planeten Jupiter en Saturnus gedurende 7 minuten pal naast elkaar.

Door: Jordi Huirne / Weer.nl

Meer Nieuws