Home > Nieuws > Hittegolf voorbij: zomerdip op komst
Volg Weer.nl

Nieuws

Hittegolf voorbij: zomerdip op komst

De regionale hittegolf is na 5 dagen voorbij. Dinsdag werd in het zuidoosten voor het eerst de 25 graden overschreden en afgelopen woensdag, donderdag en vrijdag was het op veel plaatsen tropisch warm. Ook zaterdag was het in het binnenland nog zomers, waardoor in Arcen, Eindhoven, Volkel en Gilze-Rijen sprake was van een hittegolf. Zware onweersbuien hebben vrijdag en zaterdag de hitte afgestraft en komende week krijgen we zowaar een zomerdip. Het is koel en wisselvallig.

Zowel vrijdag als zaterdag kwam het regionaal tot noodweer. Vrijdag was het in Brabant raak, met in Volkel maar liefst 95 mm en in onder andere Tilburg en Rijen schade door hagel en windstoten. Gisteren was het juist in het noordoosten raak, met in het oosten van Groningen grote hagelstenen en zeer zware windstoten. Nu de hitte is verdreven zijn we de zware buien ook kwijt.

Zomerdip

Met 19 tot 22 graden liggen de maxima vandaag ruim onder 25 graden en daarmee is de regionale hittegolf in delen van Brabant en Noord-Limburg ten einde gekomen. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en er kan nog een enkele bui voorkomen. Wel waait het behoorlijk met aan zee een harde zuidwestenwind, windkracht 7.

Morgen start met een mix van zon en stapelwolken. In de kustprovincies is kans op een bui. In de middag neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe en in de namiddag valt in het noordwesten wat regen. In het zuidoosten blijft het droog en vrij zonnig. De temperatuur loopt uiteen van 18 graden op Vlieland tot 22 in Venlo. De stevige zuidwestenwind is matig tot krachtig, windkracht 4 tot 6 en maakt het er niet aangenamer op. Aan zee waait een harde wind, windkracht 7.

Ook dinsdag blijft het stevig doorwaaien. Er is veel bewolking en een zone met lichte regen trekt van noordwest naar zuidoost over het land. Later op de dag breekt in de kustprovincies de zon weer door. Met 18 tot 21 graden is het fris, normaal is het 20-24 graden.

Natte woensdag en donderdag door lagedrukgebied

Woensdag en donderdag trekt een lagedrukgebied volgens de laatste berekeningen precies over het noorden van ons land. Er is veel bewolking en er trekken stevige buien over. Daarbij kan het ook onweren en kan veel regen vallen. Woensdag hebben we de meeste bewolking, maar dan is het wel iets minder fris met 20 graden aan zee tot lokaal 24 graden in Limburg. Er zit nog wat onzekerheid in de koers van het lagedrukgebied. Mocht deze wat zuidelijker trekken, dan valt de hoeveelheid neerslag in het noorden van het land mee. Donderdag is het een paar graden koeler, maar dan breekt in de namiddag wel de zon weer door. Dat is de opmaat voor een meest droge vrijdag met wat meer zon.

Keert het zomerweer nog terug?

In het weekend keert de wisselvalligheid terug als een lagedrukgebied boven Schotland dichterbij ons land komt. Volgende week is de verwachting onzeker. Hogedrukgebieden boven het zuiden van Europa proberen vat op ons weer te krijgen, maar het is maar de vraag of ze de storingen op afstand kunnen houden. Als dat lukt, zou het zomaar weer zomers warm kunnen worden in ons land. Er zijn zelfs berekeningen die de temperatuur naar 30-35 graden laten stijgen. Andere berekeningen laten het koele en wisselvallige zomerweer aanhouden met maxima tussen 15 en 20 graden. Het kan dus nog alle kanten op.

Door: Jordi Huirne / Weer.nl

Meer Nieuws