Home > Nieuws > Het vakantieweer: hitte grijpt om zich heen
Volg Weer.nl

Nieuws

Het vakantieweer: hitte grijpt om zich heen

Het is weer donderdag en eind juli, dus is het de hoogste tijd voor het vakantieweer. De coronacrisis leidt er toe dat er landen zijn waarnaar reizen wordt afgeraden. Dit zijn Zweden, Bulgarije, Roemenië en Kroatië. Hier geldt code ‘oranje’. En door regionale uitbraken van het virus kan het reisadvies voor bepaalde gebieden opnieuw worden aangescherpt. Bij grotere uitbraken kan het reisadvies van een heel land weer van ‘geel’ naar ‘oranje’ gaan. Houd daarom het reisadvies goed in de gaten. Op deze site leest u meer informatie.

Vrijdag is het in veel landen en gebieden hoogzomer met uitbundige zonneschijn en hoge temperaturen. Houd dus maar genoeg water(flesjes) bij de hand! Op sommige plaatsen in Zuid-Europa is het bloedheet, minstens 40 graden. Deze hete lucht trekt vrijdag via Spanje noordwaarts over Frankrijk en deels Midden-Europa. Dit komt door de drukverdeling: een oceaandepressie trekt richting IJsland en een hogedrukgebied schuift naar Noorwegen. In het weekend neemt het hogedrukgebied in betekenis af en trekt naar Rusland weg. In het westen en midden van Europa kunnen dan een paar oceaanstoringen het heft in handen nemen. Deze brengen vervolgens minder warme oceaanlucht met zich mee.

Smeren!

Vooral in de landen waar de zon uitbundig schijnt is het verstandig om regelmatig te smeren met zonnebrandcrème. Vooral tussen 12:00 en 15:00 uur, wanneer de zonkracht het sterkt is. In ons land is de zonkracht nu 7, zuidelijker loopt dit nog wat verder op. In met name het zuiden van Spanje en ook vooral hogerop in de Alpen komt de zonkracht tot 11!

Frankrijk: vrijdag lokaal 40 graden

Ook in Frankrijk is het vrijdag zonnig met landinwaarts de hoogste temperaturen. Alleen in het uiterste westen komt er al meer bewolking opzetten. Het wordt een graad of 22 aan de Normandische kust tot regionaal maar liefst 40 graden in het midden en oosten van Frankrijk. Aan de Côte d’Azur komen de temperaturen iets minder extreem hoog uit, maar over het algemeen wel boven de 30 graden. Kortom, weer voor dunne kleding, zwemkleding en de teenslippers!

Annacy in Frankrijk. Foto: Joyce Derksen.

Annacy in Frankrijk. Foto: Joyce Derksen.

 

Voor zaterdag wordt een tweedeling verwacht. In het westen en noordwesten van Frankrijk krijgt de zon minder ruimte en kan een lokale bui vallen. Op veel plaatsen blijft het ook gewoon droog. Langs de Atlantische kust en het Kanaal is het dan het minst warm: 20 tot 25 graden maximaal. Het oosten en zuidoosten houden een zonnig weerbeeld met hier regionaal 35 tot 37 graden maximaal.

Zondag kan vooral in het uiterste oosten, zoals in de Franse Alpen, een regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen. Verder is er redelijk wat bewolking. Alleen in het zuidoosten schijnt de zon nog volop. In de bewolkte gebieden wordt het 20 tot 25 graden, in gebieden met zon (wat) warmer. Aan de Côte d’Azur wordt het ruim 30 graden, landinwaarts 35 graden. Na het weekend is het maandag in het westen van Frankrijk wat buiig, elders blijft het droog. In het zuidoosten, zoals de Provence, wordt het het warmst: rond de 30 graden. Dinsdag is het overwegend droog, woensdag schijnt op veel plaatsen de zon weer volop en meteen wordt het in veel departementen minstens 30 graden, in het zuiden rond 32 graden.

Duitsland en Alpengebied: vrijdag lokaal 36 graden

Ook in het midden van Europa is het vrijdag nog zonnig en erg warm met meer dan 30 graden, op sommige plaatsen wordt het zo’n 36 graden. Zaterdag komt in het westen van Duitsland een onweersbui voor. In de avond schuift de zone met buiigheid wat oostwaarts op. In de Alpen blijft het zaterdag nog overwegend droog met tropische temperaturen in het laagland.

Zondag echter kan het op grote schaal in Centraal-Europa onweren en valt lokaal veel regenwater. Ook zijn her en der hagel en windvlagen mogelijk. Dit heeft te maken met eens storing die minder warme (oceaan)lucht bij zich heeft.

Na het weekend blijft het eerst licht wisselvallig met temperaturen tussen 20 en 24 graden, woensdag klaart het op en wordt het meteen enkele graden warmer.

Middellandse Zeegebied: zonovergoten en heet

In de landen rond de Middellandse Zee, en ook in Portugal, blijft de ‘zomerzon volop aan’. Alleen aan de noordkust van Spanje kan dagelijks meer bewolking en soms een bui voorkomen (zaterdag). Maar dieper landinwaarts heerst het hoogzomerse vakantieweer met op veel plaatsen meer dan 30 graden. Ook aan de Spaanse Costa’s wordt het meestal tussen de 30 en 34 graden. In het zuiden van Spanje, in voornamelijk Andalusië, kan het met gemak 42 graden worden. En vrijdag wordt het ook in het noorden van Griekenland 40 of 41 graden, de dagen hierna een tikje minder heet. Ook op de Griekse eilanden, zoals Kreta, blijft het zonnig en (tropisch) warm.

En bij ons: erg warme vrijdag, weekend minder warm

En het vakantieweer bij ons? Na een zonnige en erg warme vrijdag met in het zuiden zelfs lokaal 36 graden, is het dit weekend alweer minder warm. Maar misschien is het dan wel beter vakantieweer. Er kan wel een enkele regen- of onweersbui vallen. De kans hierop is in het oosten van het land het grootst. Verder zijn er toch ook perioden met zon en dan is het prima weer om buiten te zijn, op de camping bijvoorbeeld. Op zondag wordt het 20 tot 24 graden. Maandag en dinsdag is het even wat wisselvalliger in het gehele land en wordt het gemiddeld een graad of 20. Dat is vrij koel voor begin augustus. Rond het midden van de week echter lijkt een periode met stabiel hoogzomerweer te beginnen: meer zon en snel weer warmer!

Jordi Bloem / Weer.nl

Meer Nieuws