Home > Nieuws > Groene sneeuw op de Zuidpool
Volg Weer.nl

Nieuws

'Groene sneeuw'. Foto gemaakt op Anchorage Island op 26 januari 2018.

Groene sneeuw op de Zuidpool

Bloeiende algen op Antarctica maken de sneeuw er groen. Door klimaatverandering neemt het aandeel van deze algen toe. 

Door middel van satellietgegevens tussen 2017 en 2019 inclusief metingen die op de Zuidpool gedurende twee zomers zijn gedaan, hebben Britse onderzoekers bloeiende algen op de sneeuw op de Zuidpool nu duidelijk in kaart kunnen brengen. Door de klimaatopwarming neemt het aandeel van de ‘sneeuw-algen’ toe.

‘Hittegolf’
De groene sneeuw-algen zijn langs de kust van Antarctica te zien en dan vooral in de ‘warmere’ gebieden waar tijdens november tot februari – dat is de zomerperiode op het zuidelijk halfrond – de gemiddelde temperaturen iets boven het vriespunt liggen. Het Antarctisch Schiereiland maakte de snelste opwarming gedurende de laatste helft van de vorige eeuw door, aldus onderzoekers. En afgelopen februari werden er bijzonder hoge temperaturen geregistreerd, terwijl eerder dit jaar een ‘hittegolf’ van negen dagen de noordpunt van het continent verschroeide.

Koolstofput
Wetenschappers identificeerden 1.679 afzonderlijke groene algen op het sneeuwoppervlak, met een oppervlakte van 1,9 vierkante kilometer, wat neerkomt op een ‘koolstofput’ van ongeveer 479 ton per jaar. Een koolstofput is een reservoir dat meer koolstof absorbeert dan dat er vrijkomt.

Uitwerpselen als meststof
De verspreiding van de sneeuw-algen hangt sterk samen met de vogelpopulaties, vooral pinguïns, op de Zuidpool. Hun uitwerpselen dienen als meststof om de groei van de algen te versnellen. Maar de pinguïns worden ook door de opwarming beïnvloed (het zee-ijs waarop de pinguïns broeden en uitrusten tijdens het jagen neemt af). Als hun populatie door de klimaatopwarming afneemt, kunnen de sneeuw-algen bronnen van voedingsstoffen om te groeien verliezen.

Weerkaatsen van zonlicht
Een toename van de algengroei kan ook leiden tot verdere sneeuwsmelt. De ‘groene sneeuw’ zal ongeveer 45% van het zonlicht dat erop valt weerkaatsen, terwijl de witte, verse sneeuw ongeveer 80% van het zonlicht dat erop valt weerkaatst. Meer algen zal de snelheid van het smelten van sneeuw verhogen.

Verspreiding naar hogergelegen plaatsen
Onderzoekers ontdekten dat bijna twee derde van de algen zich op kleine, laaggelegen eilanden bevonden. Naarmate het Antarctisch Schiereiland opwarmt door de stijgende temperaturen op aarde, zullen op die laaggelegen plekken zomersneeuwbedekking en algen afnemen, aldus de onderzoekers. Door de opwarming zal de verspreiding van de algen naar hoger gelegen gebieden het verlies van de kleine plekken met algen aanzienlijk compenseren. Voor wat betreft de totale massa zal, als de sneeuw smelt, de meerderheid van sneeuw-algen worden aangetroffen in gebieden waar ze zich kunnen verspreiden naar hoger gelegen plaatsen.

Bron: CNN, Nature.com

Door: Jordi Bloem / Weer.nl

Meer Nieuws