Home > Nieuws > Gewend of verwend?
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Els Bax

Gewend of verwend?

In Nederland zijn we aardig wat gewend voor wat betreft de temperatuur. In de zomer, maar ook in de lente en de herfst, kan het kwik met gemak stijgen tot zomerse of soms tropische waarden, terwijl het in het winterseizoen soms niet eens tot boven het vriespunt komt. Al zien we dit laatste de afgelopen jaren door de opwarming van de aarde steeds minder vaak gebeuren. Wij Nederlanders laten ons over het algemeen niet gek maken door een graadje meer of minder, maar we wennen er wel heel snel aan. En dat merken we ook nu weer. Na een relatief lange periode met warm tot soms zelfs heet weer is het nu gevoelsmatig toch weer wat fris buiten, vooral in combinatie met de stevige wind. Toch zijn dit juist normale temperaturen voor deze tijd van het jaar. Zijn we gewend of verwend?

Het weer kan bij ons in korte tijd ineens omslaan van erg warm naar een stuk frisser of juist andersom. Het is dan ook handig om naar het weerbericht te luisteren of kijken, want zo kom je niet voor verassingen te staan. Ook deze week zagen we het weer. Na een aantal met recht ‘hete’ dagen komen de middagtemperaturen nu ineens een stuk minder hoog uit. Je ziet dan precies wie er naar het weerbericht heeft gekeken of geluisterd, want de een draagt nog zijn of haar zomerse outfit, terwijl de ander de jas er toch weer bij heeft gepakt.

De juiste kledingkeuze

Maar wat dan uiteindelijk de juiste keuze is geweest, wordt later op de dag pas duidelijk. Na een heldere en windstille nacht kan het namelijk in de vroege ochtend nog best koud zijn en is dat jasje toch echt wel aangenaam. Maar dit zijn juist ook de omstandigheden om het overdag flink op te laten warmen. En dan is die jas juist weer absoluut niet nodig. Uit dat ding. Totdat de eerste buien of regenzones zich weer aandienen. Het grillige weer van Nederland!

Gewenning

Nu vindt iedereen natuurlijk een andere temperatuur prettig. De een wordt blij van zomerse tot tropische temperaturen en een ander leeft juist op bij minder hoge temperaturen of zelfs kou. Maar hoe je het ook went of keert, we wennen toch steeds allemaal weer aan de op dat moment geldende temperaturen. Je lichaam went er ook daadwerkelijk aan. De eerste hete of juist koude dag is meestal de ‘lastigste’, de dagen daarna zijn vaak al minder ‘erg’.

Het lijkt koud

Die gewenning zien we nu ook na een relatief lange periode met hoge temperaturen. Na een aantal zomerse tot tropische dagen is het de laatste dagen ineens nog maar een graad of 20 en dat scheelt nogal. Je hoeft maar een stap buiten te zetten en je hoort al ergens ‘wat is het koud!’. Toch zijn dit hele normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Volgens de klimaatboeken

Eind juni hoort het volgens de klimaatboeken overdag 21 graden te zijn, uitgaande van het Nederlandse hoofdweerstation De Bilt. En dit klopt momenteel precies. Aan de kust wordt het een graad of 18 of 19 en op de warmste plekken landinwaarts wordt het 22 graden, dus een graad of 20 a 21 is inderdaad gemiddeld. In de nachten is het nog wel iets warmer dan normaal, met komende nacht bijvoorbeeld een graad of 15, terwijl het nu 11 graden hoort te zijn. De komende nachten koelt het echter verder af en ook dan zitten we rond 11 graden.

Zomerweer

Overdag zien we de komende dagen ook steeds gemiddeld een graad of 20 en daarbij is het wisselvallig. Er trekken vrij veel wolkenvelden over het land en dagelijks valt er wel ergens (wat) regen of een bui. Morgen – woensdag – kan in het zuidoosten van het land lokaal zelfs zo’n 30 millimeter regen vallen. Ook kan er bijvoorbeeld donderdag weer een klap onweer bij zo’n bui zitten, maar zijn er ook lange droge perioden tussendoor, waarbij dan ook de zon zich af en toe laat zien. Al met al, Oer-Hollands zomerweer, al voelt het weer van de afgelopen tijd toch meer als zomerweer. Dat zijn we inmiddels een beetje gewend…

Door: Britta van Gendt / Weer.nl

Meer Nieuws