Home > Nieuws > Flamingo’s steeds vaker in Nederland
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Jaring Rispens

Flamingo's steeds vaker in Nederland

Hoewel het steeds vaker gebeurt dat flamingo’s Nederland aandoen, blijft het een bijzonder gezicht. Nu bivakkeert er weer een groep van tien vogels in het Waddengebied bij Zwarte Haan. Vanaf de kant zie je ze nauwelijks; je moet een stukje Wadlopen en een telelens is ook geen overbodige luxe. Maar als je ze dan spot, is het een prachtig gezicht.

De roze flamingo is een warmweervogel en daarom in Nederland nog steeds niet heel algemeen. We kennen ze vooral vanuit de dierentuin en van vakantie. Wie bij voorbeeld de lagunes van de Camargue in het zuidoosten van Frankrijk of de Laguna Fuente de Piedra in het zuiden van Spanje weleens heeft bezocht, zal ze zeker hebben gezien. Daar komen de flamingo’s met de tienduizenden voor en kunnen ze het water roze kleuren.

Foto: Jaring Rispens.

 

Lange poten

Flamingo’s houden ervan om wandelend te foerageren. Daarom hebben ze lange poten en kunnen ze lopen in water dat enkele tientallen centimeters diep is. Lagunes met ondiep water lenen zich daar bij uitstek voor. Als de temperaturen dan ook nog hoog zijn, voelen de vogels zich helemaal op hun plek. De Camargue en Fuente de Piedra zijn de grootste broedgebieden van de Flamingo’s in Europa. Sinds enige tijd huist er echter ook een (kleine) kolonie in het Zwillbrocker Ven, net over de grens in Duitsland bij Groenlo.

De vogels die daar worden geboren, zwerven weer uit en komen uiteindelijk bij ons terecht. Sinds ongeveer 30 jaar worden ze, en dan vooral in de herfst, in Schouwen-Duiveland en in het Grevelingenmeer gespot. Andere meldingen komen uit het noorden van het land, bijvoorbeeld uit Friesland. Ook op Texel zijn al enkele keren Flamingo’s gezien. In het Waddengebied werden ze in het verleden ook vaker gespot, maar het was alweer een tijdje geleden. Daarom is het leuk dat het groepje van tien nu toch weer is gekomen.

Foto: Jaring Rispens.

 

Niet duidelijk waar vandaan

Het is niet helemaal duidelijk waar precies de vogels vandaan zijn gekomen. Af en toe worden geringde exemplaren uit Fuente de Piedra gespot, andere vogels (bij voorbeeld in Zeeland) lijken helemaal uit Chili afkomstig. Maar het kan net zo goed zijn dat deze flamingo’s gewoon uit de kolonie van het Zwillbrocker Ven afkomstig zijn.

Ook al horen de Flamingo’s in de Nederlandse natuur niet thuis, heel ernstig is hun komst ook niet. Ze eten wat veel andere vogels eten en de aantallen zijn maar klein. De voordelen overheersen. De vogels zien er mooi uit en ze trekken altijd veel bekijks. Verder laten zie iets zien wat we al lang wisten: ook in Nederland wordt het geleidelijk aan warmer.

Door: Reinout van den Born / Weer.nl

Meer Nieuws