Home > Nieuws > Europaweer: zuiden heet en zonnig, midden en noorden wisselvallig
Volg Weer.nl

Nieuws

Europaweer: zuiden heet en zonnig, midden en noorden wisselvallig

Vakantiereizen zijn op dit moment mogelijk in Centraal-Europa, Zuidwest-Europa, de Baltische staten, Denemarken, Bulgarije, Kroatië, Hongarije en IJsland. Voor de vakantiegangers gaan we dus focussen op de landen waar reizen toegestaan is. De komende week zien we een duidelijke verdeling: In Zuid-Europa is het meest zonnig en warm, in Noord-Europa is het koel en wisselvallig. Centraal-Europa ligt op de scheidslijn en krijgt dus van beide wat mee.

Hoewel het in grote delen van Noord-Europa nat en koel is, begint de week in IJsland juist wel redelijk goed. Maandag is het namelijk vrij zonnig bij een graad of 19 in hoofdstad Reykjavik. Dinsdag en woensdag daalt de temperatuur geleidelijk naar een graad of 12 en valt er van tijd tot tijd wat regen. De rest van de week is het er eigenlijk weer redelijk goed weer, met een kleine kans op een bui, maar verder vooral een afwisseling van zon en wolkenvelden. De maximumtemperatuur ligt daarbij rond de 14 graden en met een zwakke wind is dat prima vertoeven in het hoge noorden.

In het andere Noordse land dat geopend is voor Nederlandse toeristen, Denemarken, wisselen mooie en minder mooie dagen elkaar af. De maandag is meteen een van de warmste dagen van de week met maxima van 20-23 graden. Aanvankelijk schijnt de zon, maar in de avond neemt de kans op regen- en onweersbuien toe. Dinsdag is de meest regenachtige dag en ligt de temperatuur met een graad of 18 het laagst. De rest van de week wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af bij 18-21 graden en valt er van tijd tot tijd nog een buitje. Er staat de gehele week, maar vooral op dinsdag en woensdag een stevige wind, met name in de kustgebieden.

Zonnig en warm in Zuid-Europa, Centraal-Europa wisselvallig

In Zuid-Europa begint de week vrijwel overal zonnig, van het Iberisch Schiereiland tot aan de Balkan. Maandag en dinsdag ligt de temperatuur in het binnenland van Spanje ruim boven de 30 graden, in de kustgebieden is het 26-30 graden. Het noorden van Spanje is gevoelig voor een enkele onweersbui. In Portugal is het ook mooi, zonnig weer, maar met 22-27 graden wat minder heet. Ook in Italië schijnt de zon uitbundig bij 26-30 graden, en daar wordt het elke dag iets warmer. De berggebieden in het noorden zijn wel gevoelig voor onweersbuien in de (na)middag. Kroatië doet mee met het mooie weer. Er is veel ruimte voor de zon, al ontstaan er in de middag wel stapelwolken. In de kustgebieden varieert de temperatuur van 24 tot 28 graden. In het binnenland is het met ruim 30 graden nog een stuk warmer, en daar is ook kans op een enkele onweersbui. In Frankrijk is sprake van een tweedeling. In het noorden komen maandag en dinsdag wolkenvelden voor en valt er van tijd tot tijd wat regen bij maxima van 19-23 graden. In het zuiden is het warmer (26-32 graden) en zonniger. Aan de Côte d’Azur staat soms wel een stevige wind.

De Alpenlanden beginnen de week met wat (buiige) neerslag en temperaturen van 18-23 graden. Alleen in het zuiden van Zwitserland en Oost- en Zuid-Oostenrijk is het maandag nog warm met meer dan 25 graden. Dinsdag herstelt het weer zich en is het zonnig, al komen in Oostenrijk ook nog regelmatig stapelwolken voor. De maxima liggen in de lagere delen tussen de 22 en 25 graden, in het zuiden hoger. In het zuiden en in de berggebieden kan in de middag lokaal weer een onweersbui ontstaan.

In Duitsland is vooral in het midden en zuiden kans op een regen- of onweersbui. Verder wisselen zon en wat stapelwolken en wolkenvelden elkaar af. De maximumtemperatuur loopt dan uiteen van 21 graden in het westen tot 26 langs de oostgrens. Dinsdag is er in het westen juist kans op wat regen, terwijl het in het zuiden en oosten redelijk zonnig is. Ditmaal is het zuiden van Duitsland het warmst met maximaal 26 graden, in het noorden wordt het amper 20 graden.

De weerkaart voor woensdag.

 

Woensdag verandert er op het Iberisch Schiereiland en op de Balkan weinig. Het blijft zonnig en warm tot heet. In Frankrijk, Duitsland en de Alpenlanden loopt de temperatuur flink op naar dik 25 tot lokaal 30 graden. De kans op stevige regen- en onweersbuien neemt in deze landen ook flink toe. Donderdag wordt het dan weer enkele graden koeler en is er nog altijd kans op een (onweers)bui. In het noorden van Duitsland is het deze dagen met 20-22 graden sowieso koeler.

Halverwege de week ligt in Italië de temperatuur op veel plekken rond of boven de 30 graden, donderdag en vrijdag kan het in het zuiden heel lokaal zelfs 36 tot 38 graden worden! De kans op onweer neemt – vooral in het noorden – wel toe. Ook in Kroatië blijft het warm en vaak zonnig, maar tegen het eind van de week – vanaf donderdag- wordt de atmosfeer er wel onstabieler en neemt dus de kans op onweersbuien toe. In het weekend wordt het in Centraal-Europa wat rustiger en minder warm (22-26 graden). Ook is er dan weer regelmatig ruimte voor de zon, maar de kans op een lokale onweersbui blijft bestaan. Op het Iberisch schiereiland blijft het onverminderd heet en zonnig, pas in het weekend neemt de kans op wat sluierbewolking en misschien een spatje regen of een lokaal buitje toe. De zon en hoge temperaturen houden echter ook in het weekend de overhand.

In Bulgarije is het eigenlijk de hele week flink zonnig en heet, slechts in de berggebieden en dan vooral in het westen van het land kan er zo nu en dan een fikse (onweers)bui voorkomen.

De weerkaart voor zaterdag.

 

Door: Daan van den Broek / Weer.nl

Meer Nieuws