Home > Nieuws > Eerste zomerse dag recordwarm!
Volg Weer.nl

Nieuws

Tulpen in de zon (Foto: Jos Hebben)

Eerste zomerse dag recordwarm!

Om 14:30 uur kwam de temperatuur in Arcen op 25,1 graden uit. Daarmee verloopt de eerste zomerse dag van het jaar direct ook recordwarm. Het oude record van 24,9 graden was pas twee jaar oud en werd toen in Eindhoven gemeten. Voor een lokale zomerse dag moet de temperatuur stijgen naar 25,0 graden of meer. De eerste lokale zomerse dag valt ruim één maand vroeger dan normaal. Slechts vier jaren kwam het nog eerder tot een zomerse dag, voor het laatst in 2011. Uiteindelijk werd het in Arcen 25,4 en in Eindhoven 25,5 graden. Ook in Volkel en Gilze-Rijen werd de zomerse grens geslecht. 

De laatste zomerse dag in ons land was 22 september vorig jaar en we hoefden minder lang te wachten als gebruikelijk. Gemiddeld valt de eerst lokale zomerse dag namelijk op 9 mei, dus dit jaar lopen we ruim één maand voor op schema! Het is niet de vroegste lokale 25-plusser. In 1968 werd die temperatuur al op 29 maart aangetikt, met 25,6 graden in Gemert en Venlo en 25,4 graden in Volkel en Soesterberg. Dat was de enige keer dat een zomerse dag al in maart viel. In 2011 viel de eerste zomerse dag op 2 april met in Eindhoven precies 25 graden. Op nummer 3 staat het jaar 1926 met op 3 april 26,3 graden op weerstation Maastricht. Verder noteerde het Gelderse Warnsveld (Achterhoek) op 4 april 1946 ook een zomerse dag met 25,5 graden.

Vroege zomerse warmte is dus van alle tijden, maar het komt wel steeds vaker voor in het opwarmende klimaat. De eerste zomerse dag valt in het huidige klimaat 10 dagen eerder dan dertig jaar geleden. Vorig jaar viel de eerste lokale zomerse dag ook al vroeg, op 19 april. In 2018 was dit nog een dag vroeger het geval. In 1984 moest tot 19 juni worden gewacht op de eerste 25 graden.

Tx 20200408

De maximumtemperatuur van 8 april 2020. Met 25,5 graden was Eindhoven de warmste plek van het land. Op de Wadden bleef het een slordige 10 graden kouder.

 

Derde warmterecord in één week
Het is een komen en gaan van warmterecords deze week. Ook afgelopen zondag en maandag werden al warmterecords gebroken. Komende dagen blijft het dankzij een hogedrukgebied boven onze omgeving vrij zonnig en warm. Nóg meer warmterecords kunnen daardoor worden verpulverd. Mogelijk wordt het zaterdag en zondag opnieuw zomers warm in delen van het binnenland. Later op de zondag stijgt de kans op een zomers aandoende (onweers)bui. Vanaf Paasmaandag koelt het tijdelijk flink af met temperaturen van een graad of 13, maar dit is wel normaal voor half april. Lang duurt deze relatieve koelte niet; vanaf woensdag staan alweer twintigers op het programma.

Nog niet in De Bilt
Een officiële zomerse dag is het nog niet, daarvoor moet het op hoofdstation De Bilt 25 graden worden. Dat lijkt in de nabije toekomst nog niet te gaan gebeuren. Dat is ook niet vreemd: de vroegste officiële zomerse dag tot nu toe viel op 14 april 2007, toen werd het 27,6 graden. Mocht dit komende dagen toch gebeuren, dan is dat volstrekt uniek in de meetgeschiedenis van De Bilt.

Gemiddeld komt het in een jaar tot 9 zomerse dagen in het noordwestelijke kustgebied, 26 zomerse dagen in Utrecht en plaatselijk 35 in Limburg. Vorig jaar kwam het in De Bilt precies tot 26 zomerse dagen en het jaar met de meeste zomerse dagen was 2018. Toen kwam de thermometer in De Bilt op maar liefst 55 dagen op 25 graden en hoger uit. Het Limburgse Arcen telde 89 zomerse dagen! Het jaar met de minste zomerse dagen was 1907. Toen kwam het in De Bilt tot slechts tot 3 zomerse dagen. Aan de kust kwamen in de vorige eeuw enkele jaren zonder zomerse dagen voor.

Dorien Bouwman en Jordi Huirne / Weer.nl

Meer Nieuws