Home > Nieuws > Eerste officiële zomerse dag een feit
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Jolanda Bakker

Eerste officiële zomerse dag een feit

Zojuist om 14:40 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 25,0 graden. Daarmee is het de eerste officiële zomerse dag van het jaar en dat is iets aan de late kantHet moet voor een zomerse dag minstens 25,0 graden zijn. De laatste zomerse dag in De Bilt was vorig jaar op 22 september. Eerder dit jaar op 8 april en 8 mei lukte dit nét niet met afgerond 25 graden op het hoofdstation. Uiteindelijk werd het 26,7 graden en daarmee was het de warmste Hemelvaartsdag sinds 1992. In Westdorpe liep het kwik op tot 28,7 graden.

In 2007 werd in De Bilt een recordvroege zomerse dag genoteerd met op 14 april 27,6 graden. In 1906 moest tot 18 juli gewacht worden voor de eerste officiële zomerse dag.  Gemiddeld valt de eerste zomerse dag in de Bilt op 18 mei. Vorig jaar werd op 1 juni vrij laat voor het eerst de 25 graden bereikt in De Bilt, in 2018 viel de eerste zomerse dag al op 19 april.

Eindeloze zomer van 2018 telde 55 zomerse dagen
Gemiddeld komt het te De Bilt in een jaar tot 26 zomerse dagen. Vorig jaar kwam het precies tot 26 zomerse dagen en het jaar met de meeste zomerse dagen was 2018. Toen kwam de thermometer in De Bilt op maar liefst 55 dagen op 25 graden en hoger uit. Het jaar met de minste zomerse dagen was 1907. Toen kwam het slechts tot 3 zomerse dagen.

Bijna de warmste Hemelvaartsdag ooit
Het lijkt vanmiddag wel zomer met op grote schaal temperaturen tussen 25 en 29 graden. Tevens is het één van de warmste Hemelvaartsdagen ooit en de warmste uit deze eeuw. Met een zwak briesje uit richtingen tussen oost en zuid wordt het ook aan de kust ruim 25 graden, alleen op de Wadden is het met 22 graden iets koeler.

Vanavond en vannacht is het op de meeste plaatsen droog met een mix van wolkenvelden en opklaringen. Het belooft een vrij zwoele nacht te worden met minima tussen 11 graden lokaal in het binnenland en 17 graden aan de Zeeuwse kust.  Ook in de grotere steden zakt het kwik niet onder 15 graden.

Morgen hebben we een mix van vrij veel wolkenvelden en zonnige perioden. In de loop van de ochtend is kans op een lokaal buitje, in de middag ontstaan vooral in het noorden een paar stevigere buien, mogelijk met een klap onweer. Grote hoeveelheden worden niet verwacht. Het is nog warm met maxima van 20-23 graden aan zee en lokaal 28 graden in Limburg. Door de hogere luchtvochtigheid voelt het warmer aan. De wind draait in de loop van de dag van zuidoost naar zuidwest en trekt vooral aan zee wat verder aan naar een windkracht 5 tot 6. Vanuit het westen begint het ‘s middags af te koelen en aan zee zakt het kwik snel onder 20 graden.

Tijdelijk frisser
In het weekend gaat de temperatuur tijdelijk naar beneden en dat bij nagenoeg droog weer. Alleen zaterdagochtend kan wat regen vallen. Er waait dan een stevige en vlagerige westelijke tot zuidwestelijke wind, maar de zon komt er weer goed door en dat geldt vooral voor zondag. Laat op zondag volgt in het noorden opnieuw meer bewolking en valt hier lokaal wat regen of een bui. Het is van noordwest naar zuidoost 16-20 graden en dit zijn normale temperaturen voor eind mei. Na het weekend keert het zomerweer waarschijnlijk terug.

Door: Daan van den Broek en Jordi Huirne / Weer.nl

Meer Nieuws