Home > Nieuws > Eerste lokale warme dag in Hoek van Holland
Volg Weer.nl

Nieuws

John Dalhuijsen, Zandvoort

Eerste lokale warme dag in Hoek van Holland

Om 13:20 uur kwam de temperatuur in Hoek van Holland op 20,0 graden uit en uiteindelijk werd het maar liefst 22,4 graden. Daarmee is het de eerste lokale warme dag van het jaar. De laatste landelijke warme dag viel vorig jaar op 26 oktober. Voor een warme dag moet de temperatuur stijgen naar 20,0 graden of meer. Het is nog geen officiële warme dag, daarvoor moet het in De Bilt 20,0 graden worden.  

De eerste warme dag van 2020 komt op tijd. Gemiddeld valt de eerste lokale warme dag rond 8 april in het zuidoosten van het land. Het gemiddeld aantal warme dagen varieert van 45 dagen op de Wadden tot bijna 100 dagen in delen van Limburg. De Bilt telt jaarlijks gemiddeld 85 warme dagen. Het is vandaag nog niet tot een officiële warme dag gekomen in De Bilt, maar dat gaat waarschijnlijk komende uren wel gebeuren.

Zeer vroege warme dagen
Warme dagen kunnen al veel vroeger voorkomen. Zo werd het vorig jaar, op 27 februari 2019, in het Limburgse Arcen 20,5 graden. Het was de warmste winterdag ooit gemeten in ons land. In 1990 viel de eerste lokale warme dag nog eerder, namelijk op 24 februari. Toen werd het in het Limburgse Epen 20,0 en in Oost-Maarland 20,4 graden.

Zeer vroege warme dagen zijn van alle tijden. In het jaar 1900 werd op 26 februari in het Achterhoekse Winterswijk 20,3 graden gemeten. Wel is de verwachting dat dit soort warme dagen in het opwarmende klimaat steeds eerder en frequenter zullen voorkomen.

In 1941 moesten we bijzonder lang wachten op de eerste warme dag. In deze oorlogstijd werd op 18 mei pas de eerste lokale warme dag gemeten op veel plaatsen in het land, waaronder ook in De Bilt.

Blijft het warm?
Ook morgen is het volop lenteweer in ons land. De dag start zonnig en opnieuw schiet de temperatuur snel omhoog richting 20 graden. In het westen neemt in de middag de bewolking toe en later op de dag kan daar een bui vanaf zee binnentrekken. In het binnenland blijft het zonnig en warm lenteweer. Het wordt 15-17 graden aan de Zeeuwse kust en op de Wadden, 19 graden in de Randstad en 23 graden in Limburg. Daarmee wordt het mogelijk recordwarm voor 6 april.

Dinsdag staat er weinig wind en daardoor hebben de stranden een verfrissende zeewind met maxima van 13-15 graden. In het binnenland wordt het een stuk warmer met 17 tot 20 graden. Er trekken wolkenvelden over het land, maar er is ook flink wat ruimte voor de zon en het blijft droog.

Woensdag en donderdag ligt een hogedrukgebied boven onze omgeving. Daardoor is het zonnig en droog en het wordt nóg warmer met temperaturen van 20 tot 24 graden. Normaal is het begin april een graad of 12. Op de stranden en zeker in het Waddengebied kan de temperatuur een stuk lager uitvallen door wind van zee.

Mogelijk blijft het vrijdag nog warm en zonnig, daarna koelt het flink af, neemt de bewolking toe en stijgt de kans op neerslag.

Door: Daan van den Broek & Jordi Huirne / Weer.nl

Meer Nieuws