Home > Nieuws > Eerste lokale tropische dag in Arcen
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Jolanda Bakker

Eerste lokale tropische dag in Arcen

Zojuist, om 13:20 uur, kwam de temperatuur in het Limburgse Arcen op 30,3 graden uit. Daarmee is het de eerste lokale tropische dag van het jaar. Voor een tropische dag moet de temperatuur op een officieel KNMI-station stijgen naar 30,0 graden of meer. De laatste keer dat het ergens in Nederland tot een tropische dag kwam was op 31 augustus vorig jaar. Daarmee kwam er een eind aan de tweede hittegolf van 2019. De eerste tropische dag valt bijna twee weken later dan gemiddeld. Uiteindelijk werd het in Arcen 31,3 graden. In De Bilt was het met 29,4 graden niet tropisch. Dat betekent dat we geen officiële hittegolf krijgen. Daarvoor komen we nu één tropische dag tekort.

Bij temperaturen van 30 graden of meer spreken we van een tropische dag. Omdat de wind uit het oosten waait, heeft de relatief koude Noordzee nu geen invloed op ons weer. Daardoor is het mogelijk dat we de hoogste temperaturen in de duingebieden of nabij de stranden vinden. De eerste tropische dag valt vrij laat, gemiddeld is 12 juni de dag met de eerste lokale tropische dag. Recordvroeg gebeurde dag in 1968, toen werd het op 21 april in Gemert en Venlo 32,2 graden.

 

Gemiddeld 6 tropische dagen per jaar in het zuiden

Sinds het begin van de metingen in 1901 zijn er 11 jaren geweest waarop het op geen enkel KNMI-station tot een tropische dag kwam. Sinds 1965 is dit niet meer gebeurd. Een zomer zonder tropische dagen is tegenwoordig niet meer denkbaar in het opwarmende klimaat. Klimatologisch gezien loopt het aantal tropische dagen per jaar uiteen van 0-1 in het noordwesten en op de Wadden tot 6 in het zuidoosten. In De Bilt komt het jaarlijks gemiddeld tot 4 a 5 tropische dagen. Het aantal tropische dagen neemt toe met het opwarmen van het klimaat.

Hitte houdt aan: hittegolf

Niet alleen vandaag is het tropisch, dit is ook komende dagen het geval. Morgen wordt het net als vandaag op grote schaal 30 graden en plaatselijk kan het 31 of 32 graden worden. Alleen in de noordelijke provincies lukt dit niet. Vrijdag wordt het nog wat heter met in het zuidoosten 33 graden. Alleen op de Waddeneilanden en aan de Zeeuwse kust is het dan niet tropisch met een graad of 28.

Vanaf de nacht naar zaterdag trekken regen- en onweersbuien het land binnen en deze verdrijven zaterdag de warmte. Toch kan het in het binnenland nog zomers warm worden met 25 of 26 graden. Als dit gebeurt is de regionale hittegolf een feit. Daarvoor hebben we 5 zomerse dagen (minstens 25,0 graden), waarvan 3 tropische dagen (minstens 30,0 graden) nodig. Pas als dit ook in De Bilt lukt, is sprake van een officiële hittegolf. Die kans is nu verkeken, omdat het vandaag niet tropisch is geworden in De Bilt.

Door: Daan van den Broek / Weer.nl

Meer Nieuws