Home > Nieuws > Droogte slaat steeds harder toe
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Ab Donker.

Droogte slaat steeds harder toe

De droogte slaat ook dit jaar ongenadig hard toe in Nederland. Gemiddeld over het land bedraagt het sinds 1 april opgebouwde neerslagtekort nu al 117 millimeter, in delen van Brabant, Gelderland en Zeeland is het zelfs meer dan 130 millimeter. En dan hebben we het in de laatste twee weken van maart opgebouwde tekort nog geeneens meegeteld.

Belangrijkste reden voor het tekort is natuurlijk het feit dat het twee maanden lang, op een paar dagen met wel wat regen na, bijna niet meer heeft geregend. Een andere reden is de hoeveelheid zonneschijn in de lente tot nu toe. Met gisteren erbij heeft de zon in De Bilt sinds 1 maart bijna 653 uur geschenen. Nog nooit eerder was dat op dit moment van de lente (we hebben nog 11 dagen te gaan) zo veel. Voor een absoluut record is nog ongeveer 32 uur aan zonneschijn nodig. Dat lijkt de komende tijd slechts een peulenschil.

Extreem lage luchtvochtigheid
Het meest bijzondere is misschien wel, en daar de draagt de droogte van dit moment wellicht ook zelf aan bij, de extreem lage luchtvochtigheid in de lente tot nu toe. In De Bilt staat het gemiddelde tot gisteren op 66,3 procent, ruim 5 procent lager dan in 1943, dat met een gemiddelde luchtvochtigheid van 71,4 procent op een tweede plaats staat. Nog nooit eerder was de gemiddelde luchtvochtigheid in Nederland in de lente dus zo laag als dit jaar. Een lage luchtvochtigheid helpt mee bij het laten ontstaan van droogte. Hoe droger de lucht namelijk is, hoe makkelijker vocht uit de bodem verdampt. Tegelijkertijd is het natuurlijk zo dat als de bodem droog is, de lucht erboven ook makkelijker droog wordt. Het helpt elkaar.

Sterke zon
Nu hebben we deze lente al gezien dat zich bijzondere omstandigheden voordeden. Zo was de lucht, mede als gevolg van het door de coronacrisis tijdelijk stilvallen van de economie in Nederland, vaak extreem blauw. Omdat de atmosfeer transparanter was dan anders, scheen de zon ook harder en was de kracht ervan groter dan normaal. Overdag konden de temperaturen hierdoor verder oplopen en ook die combinatie werkt verdamping in de hand. Daarbij was het niet zelden zo dat er ook nog eens een sterke en drogende wind waaide.

Droogte is extreem
Redenen te over dus die verklaren waarom we nu in de situatie zitten waarin we zitten. De droogte is voor de tijd van het jaar extreem, duidelijk extremer ook dan in 1976 en in 2018, de twee tot nu toe droogste jaren ooit in Nederland. Het jaar 2020 kan nog wel wedijveren met 2011, toen het voorjaar ook extreem droog verliep. In dat jaar werd het droge voorjaar door een natte zomer gevolgd, die het tekort uiteindelijk voor het grootste deel wegwerkte.

Natuur begint al te verdorren
Het verschil met toen is dat er dit jaar al twee erg droge jaren vooraf zijn gegaan. Vooral op de droge zandgronden in Nederland zie je dat in de natuur op dit moment ook steeds duidelijker terug. Op de Veluwe begint het blad van jonge bomen, die feitelijk nog maar net zijn uitgelopen, nu al te verdorren. Nog eerder dan vorig jaar, toen hetzelfde gebeurde. En dit ondanks de natte winter, die we overal in Nederland toch achter de rug hebben.

Voortekenen niet goed
De voortekenen zijn niet goed. Hoewel morgen in de avond, vrijdag overdag en zaterdag in de ochtend lokaal een beetje regen of en bui zou kunnen vallen, wordt maar weinig verwacht en zet die neerslag geen zoden aan de dijk. Daarna is opnieuw een hogedrukgebied aan zet. De hele volgende week lijkt vervolgens droog te verlopen met vaak veel zon en temperaturen die alweer snel tot zomerse waarden kunnen stijgen. En zelfs op de langste termijn is er vooralsnog geen uitzicht op verandering. Het vrij warme en droge weer houdt aan.

Neerslagtekort loopt verder op
Het neerslagtekort loopt dan ook verder op. Over twee weken wordt gemiddeld over het land al een tekort van meer dan 150 millimeter verwacht. Regionaal kan dat net zoals nu al het geval is, zelfs nog meer zijn. En dan moet de zomer nog steeds beginnen.

Door: Reinout van den Born / Weer.nl

Meer Nieuws