Home > Nieuws > Code oranje voor grote hagel en zware windstoten
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Wouter van Bernebeek

Code oranje voor grote hagel en zware windstoten

Het KNMI heeft code oranje uitgegeven voor onweersbuien met kans op veel neerslag, hagel en zware windstoten. Code Oranje gold voor Groningen en werd om 18:09 weer ingetrokken. Code geel staat voor de provincies Overijssel en Drenthe en ging in om 16:00 uur. 

Eerder vandaag ontstonden er al buien in het noordoosten. Deze buien gingen gepaard met veel neerslag, onweer, windstoten en hagel. Er kwamen ook schademeldingen binnen vanwege de harde wind. Meerdere bomen zijn omgevallen.

 

Supercell trekjes, grote hagel

De buien vertonen volgens stormchasers op locatie supercellulaire trekken: enkele buien roteerden flink. Bovendien kwam er grote hagel voor: er vallen lokaal stenen met een doorsnede van 2-4 centimeter.

Foto: Wouter van Bernebeek

Lokaal grote hagel in het noordoosten. Foto: Wouter van Bernebeek

 

Onweersbuien verdrijven hitte

De onweersbuien verdrijven de hitte. Vandaag werden er al geen tropische temperaturen meer gehaald, al werd het nog wel op veel plaatsen zomers warm met (ruim) 25 graden. In het zuiden kon daarmee een regionale hittegolf aangetekend worden.

De laatste hitte wordt nu met behulp van de onweersbuien het land uit gedreven. De onweersbuien trekken tegen het eind van de middag en vanavond ook het land uit, waardoor code geel tot 19:00 uur vanavond staat uitgegeven.

Door: Daan van den Broek / Weer.nl

Meer Nieuws