Home > Nieuws > Blauwe luchten tijdens Bevrijdingsdag
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Hans Janssen, Eys

Blauwe luchten tijdens Bevrijdingsdag

Na een frisse en wisselvallige start van mei knapt het weer vanaf zondag op. Net als tijdens eerdere ‘feestdagen’ in deze coronacrisis, lijkt ook de 75e Bevrijdingsdag er droog vanaf te komen met volop zon. Na een frisse start met kans op nachtvorst, is het overdag bij niet al teveel wind een graad of 15. In de felle zon voelt het warmer aan.

Zowel deze vrijdag als zaterdag hebben we een mix van zon en enkele stevige buien. Daarbij is kans op onweer, hagel en flinke windvlagen. De natuur kan de regen goed gebruiken, want dit voorjaar hoort bij de 5% droogste jaren sinds het begin van de metingen. Van noordwest naar zuidoost is het 12 tot 15 graden en daarmee is het 3 graden frisser dan normaal.

Vanaf zondag opnieuw een droge periode
Een hogedrukgebied ten noorden van onze omgeving gaat vanaf zondag ons weer bepalen. Het wordt daardoor geleidelijk weer droog, zonnig en warm lenteweer. Maar, probeer in deze tijd thuis in de tuin of op het balkon te genieten van het mooie weer.

Zondag en maandag schijnt de zon geregeld, maar ontstaan vooral in het binnenland ook stapelwolken. In het binnenland zijn deze wolken het dikst en kan een buitje worden geproduceerd. De zwakke tot matige wind draait naar het noorden en daardoor zien we weer temperatuurverschillen ontstaan: het wordt beide dagen zo’n 12 graden op de Wadden, 15-17 graden in het midden van het land en 18 graden in de zuidelijke regio’s.

Droge Dodenherdenking?
Dodenherdenking zal dit jaar anders zijn dan andere jaren. Waar toch buiten wordt herdacht, is een warme jas geen overbodige luxe. Om 20 uur ligt het kwik tussen 9 en 15 graden en de temperatuur daalt snel. Gelukkig zijn de buitjes verdwenen en zal op veel plekken de zon nog een uurtje schijnen.

In de nacht naar dinsdag wordt het fris. Onder een heldere sterrenhemel kan het in het binnenland plaatselijk afkoelen tot rond het vriespunt en aan de grond vriest het op uitgebreide schaal.

Vorig jaar sneeuw en op 3 na koudste Dodenherdenking ooit
Een jaar geleden keken ze in de Limburgse heuvels gek op. Winterse buien trokken toen op 4 mei over ons land en deze gingen op veel plaatsen gepaard met dikke smeltende vlokken. In de vroege ochtend bleef de sneeuw in de hoge gebieden in Zuid-Limburg liggen, op het Drielandenpunt viel maar liefst 4 cm sneeuw en daarmee was het voor het eerst sinds 1979 weer wit in mei. In dat jaar lag er ook in de lage gebieden in het noorden van ons land 4 cm sneeuw. Het leek wel winter in 1979, deze Dodenherdenking was de koudste ooit met in De Bilt een maximumtemperatuur van 7,9 graden. Vorig jaar liep het kwik op naar 10,2 graden. Slechts drie keer verliep 4 mei nóg kouder na 1945.

Na deze frisse 4 mei was vorig jaar ook de Bevrijdingsnacht koud. In Eindhoven kwam het nipt tot vorst met -0,1 graad. Een stuk kouder was het in 2011, toen de temperatuur in het Drentse Eelde naar -3,2 graden daalde. De Bilt had toen met precies 0,0 graden ook de koudste Bevrijdingsnacht.

Zonnige Bevrijdingsdag
Na de frisse start is het dinsdag prachtig weer. De zon schijnt volop en bij een meest matige noordoostenwind stijgt de temperatuur naar 13 tot lokaal 17 graden, met de hoogste waarden in Limburg. In het Waddengebied is het iets frisser. De dagen daarna blijft het zonnig en gaat de temperatuur omhoog.

Vorig jaar viel het weer op Bevrijdingsdag tegen. De zon scheen geregeld, maar er kwamen ook veel stapelwolken voor en er trokken enkele (hagel)buien over het land. Met 10 tot 12 graden was het ronduit fris. Kouderecords waren het zeker niet. In 1957 werd het in Eindhoven maar 6,4 graden, trokken winterse buien over het land en ’s nachts was het koud genoeg voor sneeuw. In de Limburgse heuvels werd het wit met in Vaals een pak sneeuw van 15 cm! Nooit viel zo laat in het voorjaar ergens in Nederland zoveel sneeuw.

Prachtig weer was het twee jaar geleden. De zon scheen 5 mei 2018 maar liefst 14 uur! Daarmee was het samen met 2000, 2008 en 2016 de zonnigste Bevrijdingsdag ooit. De temperatuur was aangenaam met 17 graden aan zee en 20-23 graden in het binnenland. In 2006 verliep deze feestdag voor het laatst zomers warm met ruim 25 graden. In Eindhoven en Ell werd het zelfs 26,1 graden. Een record was dit niet, want in 1990 werd het in Eindhoven bijna 28 graden.

Door: Jordi Huirne / Weer.nl

Meer Nieuws