Home > Nieuws > Begin juli in 30 jaar niet zo onstuimig
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Anna Zuidema

Begin juli in 30 jaar niet zo onstuimig

We vonden bij weer.nl dat de julimaand tot nu toe wel heel somber verloopt. Omdat de eerste 10 dagen van de maand voorbij zijn, gingen we maar even kijken of de cijfers ons gevoel bevestigen. En inderdaad: de maand verloopt tot nu toe windrijker, natter, grauwer en koeler dan normaal. 

Er stond het eerste decade van juli, dat loopt van 1 tot en met 10 juli, regelmatig een stevige wind. Aan de kust stond zelfs meermaals een harde, en boven de Wadden soms zelfs stormachtige wind. Dit resulteerde landelijk in een gemiddelde windsnelheid van 20,2 km/uur. De eerste 10 dagen van juli verliepen daarmee sinds 1990 niet zo onstuimig als dit jaar. Toen stond er landelijk een gemiddelde windsnelheid van 23,0 km/uur gedurende de eerste 10 julidagen. De huidige maand staat op een 8e plaats voor wat betreft windrijkste eerste decade van juli. Normaal bedraagt de windsnelheid over het eerste decade van juli 15,5 km/uur.

Dubbel zoveel neerslag als normaal

Ook verloopt de maand een stuk natter dan normaal. Normaal valt er van 1 t/m 10 juli 25,4 mm neerslag. Dit jaar viel er landelijk al 48,7 millimeter, bijna twee keer zoveel als normaal! De regen ging natuurlijk gepaard met grauwe luchten en de zon scheen dan ook een stuk minder dan normaal. Zo zien we de zon normaal over het eerste decade van juli 67 uur, dit jaar was dat tot nu toe slechts 42 uur. Daarmee pakt 2020 een 15e plek voor wat betreft zon-armste begin van juli. Het kan nog echter nog een stuk somberder: in 1980 scheen de zon over de eerste 10 dagen van juli slechts 19,4 uur!

Foto: Martin Vye

Foto: Martin Vye

 

Begin juli vrij koud

De temperatuur, die met 16,2 graden tegenover 17,6 normaal bijna anderhalve graad onder normaal ligt over het eerste decade van juli, maakte het ‘herfstachtige’ begin van juli compleet. Bovendien zien we normaal in de eerste 10 dagen van juli 2 a 3 zomerse dagen. Deze julimaand is de temperatuur nog geen een keer boven de 25 graden uitgekomen.

(Tijdelijk?) verbetering!

Vandaag is het weerbeeld, hoewel er een aantal buien over het land trekt, al een stuk vriendelijker dan de afgelopen dagen. Morgen en maandag houdt dat vriendelijke weerbeeld aan met iets oplopende temperaturen. Dinsdag en woensdag lijken dan weer nat te verlopen en met name de woensdag verloopt ook vrij koel. Daarnaast trekt de wind die dagen ook weer aan. Na donderdag lijkt het weer zich te verbeteren en volgend weekend schieten de temperaturen volgens de laatste berekeningen flink omhoog, maar de onzekerheid is nog te groot om dit nu al voor waarheid aan te nemen.

Door: Daan van den Broek / Weer.nl

 

 

 

Meer Nieuws