Home > Nieuws > April koud van start gegaan
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Theo van Dalen

April koud van start gegaan

De maand april is koud van start gegaan. Vooral in Gelderland kwam het vanochtend vroeg op diverse plaatsen tot matige vorst. Op de vliegbasis Deelen bij Arnhem daalde de temperatuur tot -5,6 graden. Op de vliegbasis Volkel in het noordoosten van Brabant daalde de temperatuur op 10 centimeter hoogte zelfs tot -9,2 graden.

Met een noordoostenwind stroomde afgelopen dagen koude lucht vanuit Scandinavië naar ons land. Afgelopen nacht lag een hogedrukgebied boven onze omgeving en viel de wind weg. Daardoor kon het in de koude lucht onder een heldere sterrenhemel zo hard afkoelen. In de voorgaande dagen gebeurde dit ook al, zo daalde de temperatuur op 30 maart in het Achterhoekse Hupsel naar -6,6 graden. Vorst in april is niet bijzonder, gemiddeld vriest het in het noordoosten op 6 tot 7 nachten. Matige vorst, met minima onder -5 graden, komt in ons land slechts eens per 4 jaar voor. April begon in 2013 voor het laatst kouder. Toen vroor het in Leeuwarden 6,6 graden.

Kou zegt meer van de winter dan van het weer van nu
Met -5,6 graden was het de afgelopen nacht opnieuw kouder dan op enig ander moment in de voorbije winter. Dit heeft overigens weinig met de kou van nu te maken, maar meer het totaal ontbreken ervan gedurende de wintermaanden. Tijdens de winter van 2020 vroor het niet of nauwelijks. De laagste temperatuur kwam slechts één keer onder -5 graden uit en dat op één weerstation: 21 januari noteerde Maastricht -5,4 graden.

De Bilt haalde zijn koudste nacht niet
Ons nationale weerstation De Bilt kwam met een minimumtemperatuur van -3,8 graden net niet aan zijn laagste temperatuur (-4,3 graden) van dit jaar toe. Was dat wel gebeurd, en de kansen erop werden voorafgaande aan deze nacht toch als significant ingeschat, dan was dat een volstrekt unicum geweest.

Van matige vorst naar een warme dag
In de Hollandse lente kan het weer snel omslaan en dat gaan we ook komende dagen merken. Tot en met zaterdag blijven de nachten koud, met uitzondering van vrijdagnacht kan het landinwaarts gemakkelijk een paar graden vriezen. Overdag is er een mix van wolken en zon en lokaal trekt een buitje over. Het is eerst nog een graad of 11, maar wanneer de wind in het weekend naar het zuiden draait komt snel warme lucht onze kant op.

Zondag eerste warme dag
Zaterdag tikt het zuiden mogelijk al de 15 graden aan en zondag wordt het in het zuiden en oosten op grote schaal 20 graden. De eerste lokale warme dag is daarmee een feit. Of het ook in De Bilt 20 graden wordt is nog spannend. Mogelijk laat de eerste officiële warme dag dus nog even op zich wachten.

Jordi Huirne en Reinout van den Born / Weer.nl

 

 

 

Meer Nieuws