Home > Nieuws > 30-Daagse: wordt de droogte in juni aangepakt?
Volg Weer.nl

Nieuws

Deze dronebeelden laten zien hoe droog het is, in dit geval in Altweerterheide. Foto: Jos Hebben.

30-Daagse: wordt de droogte in juni aangepakt?

Wat hebben we een bijzondere lente dit jaar! Op een paar onderbrekingen na is het al sinds half maart ‘hogedrukweer’, zodat regenstoringen Nederland op de meeste dagen ongemoeid laten. Deze lente waren er een paar koele dagen met ook nachtvorsten, maar de droogte en de vele zonneschijn zorgden ervoor dat de middagtemperaturen op de meeste plaatsen vaak op 20 graden of meer uitkwamen. Op deze manier kon weerhistorie worden geschreven. De lente van 2020 is recordzonnig, droog en zeer warm verlopen.

Nu de meteorologische zomer op punt van beginnen staat, kun je je afvragen of dit in juni allemaal zo doorgaat. Wordt de droogte aangepakt bijvoorbeeld? Dit zou voor de landbouw goed nieuws zijn. Op deze vraag geven we een antwoord in onze nieuwe vierweekse weersverwachting die we elke vrijdag opstellen.

Zomer begint met volop zomerweer
In eerste instantie merken we nog de invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Dit houdt het waarschijnlijk tot iets na Pinksteren vol. Hierdoor waait bij ons de wind uit oostelijke richtingen en wordt droge en geleidelijk nog wat warmere lucht aangevoerd. Maandag 1 juni, dit jaar Tweede Pinksterdag, begint de meteorologische zomer. Het weer past zich helemaal aan. De zon schijnt nog steeds volop met op veel plaatsen 25 tot 26 graden. Op dinsdag wordt het lokaal al 30 graden in het zuiden en woensdag is de kans op die tropische 30 graden nog iets groter, ook vooral in het zuiden. Het hogedrukgebied vinden we tegen die tijd bij Polen terug, terwijl voor de westkust van Portugal een lagedrukgebied wordt berekend. Tussen de twee systemen in waait bij ons de wind uit richtingen tussen zuidoost en noordoost (aan de kust). Van boven Frankrijk koerst een gebied met bewolking en een paar buien langzaam noordwaarts. In ons land lijkt het nog vrij zonnig en droog te blijven.

Op en langs de grens, later onweersbuien?
Ondertussen komt er tussen IJsland en Scandinavië een uitbraak van Noordpoollucht op gang. Ook in de bovenlucht stroomt de koude lucht langzaam zuidwaarts. Maar warme lucht vanuit het zuiden probeert tegelijkertijd ook onze kant op te komen. In de nieuwste berekeningen van het ECMWF-weermodel komen wij in de tweede helft van de komende week op de grens tussen de twee luchtsoorten en dit maakt de verwachting vanaf dit moment onzeker. Want op en langs de grens ontwikkelen zich regen- en onweersbuien. Het is dan helemaal de vraag waar de buien precies gaan vallen. Ook de ontwikkeling van de temperatuur is sterk afhankelijk van hoe bewolkt en hoe nat het gaat worden bij ons. De wind kan ook uit diverse richtingen gaan waaien.

Heel ander luchtdrukpatroon
Hoe dan ook is het een hele andere situatie dan de voorgaande weken. Zowel in de hoge luchtlagen als aan de grond ontstaat een zone met meerdere lagedrukkernen in onze omgeving. Het lijkt er op dat hoge luchtdruk (even?) geen kans meer maakt. In de bovenlucht wordt een scherpe trog, ofwel een uitzakking van lage luchtdruk, verwacht. Dit werkt onstabiliteit in de hand. De trog strekt zich uit van Scandinavië via onze omgeving helemaal naar Spanje en Portugal. Deze situatie kan goed nieuws voor het aanpakken van de uitzonderlijke droogte zijn, hoewel pittige buien niet gunstig zijn voor de droge grond. Bij plensbuien wordt het water door de droge grond slecht opgenomen en stroomt veel regen weg via sloten. Eigenlijk is urenlang lichte regen beter om de droogte aan te pakken.

Spreiding en onzekerheid
Bij het Europese weermodel komt vooral het noorden in koelere lucht terecht met noordelijke tot westelijke winden, terwijl het zuiden waarschijnlijk warmer blijft. Een regionale variatie dus. Dan is het ook niet gek dat er een vrij grote spreiding in de temperatuurpluim geldig voor hoofdweerstation De Bilt is te zien. Waarschijnlijk houdt een hogedrukgebied zich bij of boven de Britse eilanden op met bij ons dan westelijke tot noordelijke koele winden.

Vooral in de periode maandag 8 tot en met zondag 14 juni is er ook een kans van 30% dat het hogedrukgebied iets oostelijker uitkomt, af en toe boven Scandinavië. In dit geval kan de temperatuur nog wat hoger uitvallen als de wind toch weer het oosten opzoekt. In sommige berekeningen komt soms een zuidoostelijke wind naar voren in de loop van juni. In dit geval kan het even opwarmen naar ten minste 25 graden. Een enkele optie springt zelfs helemaal uit de band en laat het soms meer dan 30 graden worden in De Bilt. Voor 23 juni wordt door deze berekening zelfs 35 graden aangegeven.

Norm stijgt naar rond 20 graden
Het langjarig gemiddelde voor wat betreft de maximumtemperatuur in het midden van het land is eerst 19 graden en later in de maand rond 20 graden. Hier zitten de berekeningen gemiddeld ongeveer 1 graad boven. In de neerslagkansengrafiek zien we dagelijks 40 tot 70% kans op regen. De totale hoeveelheid neerslag loopt op naar ongeveer 50 millimeter aan het einde van deze vierweekse periode. Normaal voor de maand juni is 68 millimeter neerslag gemiddeld over het land.

Samenvatting
Voor de periode vanaf eind volgende week wordt de verwachting onzeker, al is er een (lichte) voorkeur voor wisselvallig zomerweer met vrijwel dagelijks (enkele) regen- en soms onweersbuien. Een aanpak van de droogte in juni dus, al is het maar zeer de vraag of het droogteprobleem wordt verholpen. We komen nu gemiddeld over het land nog meer dan 150 millimeter neerslag te kort en dit loopt de komende dagen nog verder op. Dit grote neerslagtekort is niet snel weggewerkt. Over het algemeen wordt het overdag zo’n 20 tot 25 graden. Maar soms kan het wat koeler zijn bij westelijke tot noordelijke winden en nu en dan schiet de temperatuur omhoog bij meer zonneschijn en aflandige wind.

Door: Jordi Bloem / Weer.nl

 

Meer Nieuws