Home > Nieuws > 30-daagse verwachting: winter valt nog niet in
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Ben Saanen

30-daagse verwachting: winter valt nog niet in

We kijken in het weer steeds verder vooruit. Hadden we in het verleden een verwachting ‘voor morgen en overmorgen’, tegenwoordig kijkt niemand er meer van op de verwachting voor 5 dagen vooruit te bekijken en daarop ook echt te plannen. Ook de ‘pluim’  is tegenwoordig voor veel mensen gesneden koek en met die pluim kijken we zelfs al ruim twee weken vooruit.

Het verst vooruit gaan de 30-daagse verwachting van het Europese weercentrum (ECMWF) in het Engelse Reading en de seizoensverwachtingen, waaraan ook steeds meer meteorologen zich wagen. In dit verhaal besteden we aandacht aan de laatste 30-daagse verwachting van het ECMWF.

Winter komt niet op gang
We hebben in een verhaal eerder op deze site al eens geschreven dat de winter dit jaar maar niet op gang wil komen. Het heeft nog maar nauwelijks gevroren, een sneeuwvlok hebben de meeste Nederlanders tot op dit moment nog niet gezien en omdat het zo vaak zo warm is, begint de natuur ook alweer langzaam te ontwaken. Van alles schiet bij voorbeeld alweer in bloei.

Om het in Nederland kouder te krijgen, moet de wind van richting veranderen. Tot nu toe hebben we vooral een wind uit de richtingen tussen zuid en west gehad. En wind uit die hoek voert zachte lucht aan. Dat de wind steeds zuidwestelijk was, kwam doordat de barometers ten zuiden van Nederland een hoge luchtdruk aanwezen en barometers ten noorden van Nederland een lage luchtdruk. Bij zo’n verdeling hoort een zuidwestelijke wind. Verandert hier niks in, dan blijft de wind zuidwestelijk.

Week 1: deze week (tot zondag 12 januari)
In de verwachting voor de komende 4 weken is te zien dat er deze net begonnen week maar weinig verandert. De zuidwestelijke wind blijft en vooral woensdag en donderdag wordt even heel zachte lucht aangevoerd. Beide dagen kan het wel 12, lokaal 13 graden worden. Verder valt er af en toe regen en waait er een heel stevige zuidwestelijke wind. Vanaf laat op donderdag en vrijdag komt dan wat minder zachte lucht naar Nederland toe. Maar winter wordt het nog steeds niet.

Week 2: de week tot zondag 19 januari
Het hogedrukgebied lijkt zich wat meer naar Duitsland te verplaatsen, Nederland komt aan de westkant ervan te liggen. Dit betekent een meer zuidelijke wind. Het weer lijkt vrij stabiel te zijn. Waarschijnlijk is er redelijk wat zon, maar drijft af en toe ook bewolking over. Vooral als het in de nachten wat langer opklaart, kan de temperatuur wel even in de buurt van het vriespunt komen. Verder is er kans op mist. Bij redelijk wat zon overdag is het met 5 tot 8 graden vrij zacht.

Week 3: de week tot zondag 26 januari
Het hogedrukgebied blijft in de buurt, maar schuift volgens de berekeningen wat op naar de Britse eilanden. Dan kan de wind bij ons wat meer uit richtingen tussen west en noord gaan waaien en wordt ook iets koudere lucht aangevoerd, al gebeurt dat dan wel via de warme Noordzee. Het weerbeeld lijkt nog steeds redelijk stabiel te blijven, met nauwelijks neerslag en een afwisseling van wolken en zon. Een winterinval ligt ook dan nog steeds niet op de loer.

Week 4: de week tot zondag 2 februari
Het hogedrukgebied trekt weer naar het oosten en komt boven Duitsland en Centraal-Europa terecht. Vooral later in deze vierde week nemen de regenkansen in Nederland weer toe. De temperaturen liggen net boven normaal, dat wil zeggen in de nachten weleens in de buurt van het vriespunt en overdag rond 6 graden. Wel lijkt de atmosfeer boven ons in de laatste week van januari wat kouder te worden. Mogelijk is dat dan toch de opmaat naar een iets ander weertype

Dus: na een paar wat wisselvaligere dagen deze week met echt hoge temperaturen, lijkt het in de periode daarna langere tijd redelijk stabiel te blijven. Heel uitbundig wordt het daarbij niet, al laat de zon zich wel geregeld zien. Veel regen valt er evenmin. In de nachten komt het alleen als het even opklaart dichtbij nul. Overdag blijft het gewoon vrij zacht. Pas tegen het einde van januari lijkt de atmosfeer boven ons wat kouder te worden. En is er misschien verandering in zicht.

Door: Reinout van den Born

Weer.nl

Meer Nieuws