Home > Nieuws > 30-Daagse: toch een intense hittegolf?
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Ab Donker.

30-Daagse: toch een intense hittegolf?

Zou het er dan toch nog van komen? Wat in de berekeningen van de laatste dagen eerst niet meer dan een herhaling van de warmte-oprisping van dit moment leek, zou bij nader inzien toch zomaar eens een echte hittegolf kunnen gaan worden, met misschien wel een aantal dagen lang ook intens hoge temperaturen. En dan hebben we het over de warmteperiode zoals die vanaf aanstaande woensdag/donderdag in de steigers lijkt te worden gezet. Gebeurt dit echt, dan gaat de augustusmaand het tóch doen voor deze zomer.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de zomer in augustus alsnog de ommekeer weet te bewerkstelligen. We verwachtten zo’n ommekeer niet meer, zo schreven we eerder deze week nog, maar het weer hoeft zich van zo’n gedachte niets aan te trekken. Goed uitkomen zou zo’n (late) weersverandering voor veel mensen natuurlijk wel. We zitten middenin de hoogzomer en de vakanties zijn in volle gang. De planning kan nauwelijks beter.

Voordat het echt zover is, moet er echter nog wel het een en ander gebeuren. De hitte zoals we die vandaag (vrijdag) in Nederland kennen, is namelijk geen lang leven beschoren en wordt dit weekend alweer verdrongen. Daarna is het een paar dagen wisselvallig en pas dan beginnen we aan de volgende interessante fase, zoals in de inleiding al beschreven. Laten we kijken wat de nieuwe 30-daagsee verwachting van dit alles maakt.

Week 1: van maandag 3 augustus tot en met zondag 9 augustus

Nadat in het weekend koelere lucht is binnengedrongen vallen op maandag en dinsdag een paar buien, maar komt de zon er ook goed door. De maandag lijkt de koelste dag te worden met temperaturen tussen 19 en 22 graden, vanaf dinsdag wordt het langzaam warmer. Op woensdag komt nog een lagedrukgebied dichtbij. Onzeker is hoe groot de invloed van dit systeem op het weer bij ons zal zijn. Daarvan hangt ook af of de temperaturen alweer flink oplopen, wat wel een optie is als er een stevige zuidwestenwind komt te waaien.

Vervolgens lijkt zich een hogedrukgebied te vormen. Het kan op twee manieren. Vanuit Centraal-Europa en dan noordwaarts, óf (en dat doet de nieuwe hoofdberekening van het ECMWF) na de passage van weer een koufront ergens rond het nieuwe weekend vanuit het westen, maar dan ook naar Scandinavië. In het eerste geval wordt het heel snel heel heet, in het tweede geval hebben we een wat geleidelijkere opbouw naar erg warm zomerweer.

Week 2: van maandag 10 augustus tot en met zondag 16 augustus

Het GFS is duidelijk. Het hete en zonnige weer waarvoor dit model vanaf het nieuwe weekend opteert, houdt deze hele week aan, met temperaturen die een aantal dagen lang tot boven 35 graden kunnen oplopen. Komt dit zo uit, dan gaan we een intense hittegolf in.

Zoals al aangegeven is de hoofdberekening van het Europese model, dat van het het ECWMF voor een wat meer geleidelijke aanpak, maar ook hier lijkt een drukverdeling te ontstaan die de nieuw begonnen zomer veel langer in het zadel houdt dan het zomerweer waarin we nu zitten. De vraag is dan alleen wel wanneer precies de echt hete lucht vanuit het zuiden over ons land gaat uitstromen.

De extra berekeningen van het Europese model laten een beeld zien waarin die snelle, hete optie toch ook meer voor de hand ligt dan de langzame, geleidelijkere variant van de hoofdberekening. Wat de potentiële lange duur van de nieuwe zomerperiode betreft, liggen de twee modellen uit Europa en Amerika op exact dezelfde lijn.

Week 3: van maandag 17 augustus tot en met zondag 23 augustus

Hier kiest de 30-daagse voor een langzaam minder warm pad en ook een iets toenemende neerslagkans. Het lijkt erop dat lagedrukinvloed zich vanuit het westen en zuidwesten langzaam in onze richting uitbreidt, terwijl het hogedrukgebied wat meer naar het oosten wordt teruggedrongen. Het zou wat vaker een regen- of onweersbui kunnen opleveren en weer meer bewolking. Zeker overdag in dat geval gematigdere temperaturen, maar of het zomerse helemaal uit het weerbeeld verdwijnt, blijft de vraag. Dat zal in hoge mate afhangen van waar we uit komen. En dat moet de komende tijd nog bepaald worden.

Tot 21 augustus lijkt de bovenlucht in elk geval nog steeds warm genoeg voor temperaturen boven 25 graden en, mochten we in hittegolf terecht zijn gekomen, dan kan zo’n hittegolf op plaatsen waar het steeds weer warmer dan 25 graden wordt natuurlijk nog een tijdje aanhouden. Het wordt in elk geval een erg interessante weerperiode.

Week 4: van maandag 24 augustus tot en met zondag 30 augustus

De laatste week van de periode, we zitten dan ook in de laatste week van augustus, lijkt het nog steeds relatief warm te blijven met temperaturen die boven normaal blijven, vooral in de nachten. De wind is meest zuidwestelijk en er komen meer en meer lijntjes met neerslag van betekenis in het pakket aan berekeningen. De spreiding in de berekeningen is nog steeds relatief groot en ook in deze periode is het nog altijd niet uitgesloten dat we een aantal dagen volop in de zomer zitten. Voor echte kou zijn er dan ook geen aanwijzingen.

Al met al zou het dus toch maar zo kunnen zijn dat we in augustus het weer gaan krijgen dat de zomer van 2020 gaat maken. Met een hittegolf die de potentie heeft om tot een langere en intense uit te groeien. Daarbij minder neerslag dan normaal, dus ook wellicht een droge maand, en veel zonneschijn. Een maand kortom die voor de huidige zomer toch nog het verschil kan maken.

Door: Reinout van den Born / Weer.nl

Meer Nieuws