Home > Meteorologen > Amara Onwuka
Volg Weer.nl

Meteorologen

Amara Onwuka

Amara is sinds 2006 actief als meteoroloog en presentator. Ze begon bij MeteoGroup, waar ze de weersverwachting maakte voor meerdere regionale en landelijke zenders. In 2013 ging ze aan de slag bij RTL waar ze het weerbericht bij het Ontbijtnieuws heeft opgezet. Ook was ze een van de weergezichten bij Editie NL, het half 8 Nieuws en Buienradar. Vanaf maart 2019 trad ze samen met Dennis in dienst bij Talpa Network om een compleet nieuwe weervoorziening op te zetten. Inmiddels vormen ze met Laura van der Blij en de mediatak van MeteoGroup een compleet weerteam.

“Dagelijks trotseren we in Nederland het weer! Of het nu gaat om een mistige ochtend in de herfst of een zomerse hoosbui. Het weer is een beleving, op je fiets naar school fietst, tijdens het uitlaten van de hond, of in de file naar je werk. Deze beleving is voor iedereen anders, maar tegelijk voor iedereen belangrijk. Het is het gesprek van de dag.

Het weer presenteren is op mijn lijf geschreven. Het zijn twee beroepen, want je bent presentator, maar ook meteoroloog. We presenteren het weerbericht uit ons hoofd en dus niet lezend vanaf autocue. Er komt meer bij kijken dan je denkt en er gaat een flinke studie aan vooraf. Ikzelf heb gestudeerd bij MeteoGroup, waar ik 6 jaar lang intern ben opgeleid en hiernaast gelijk mijn kennis in de praktijk kon toetsen. En hoe gaaf is het dat ik na al die jaren bij RTL weer met deze collega’s mag werken!

Voordat ik aan mijn meteo-avontuur begon, ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Net al vele andere kunstenaars liet ik me inspireren door het weer. Ik kan nog steeds intens genieten van een vuurrode zonsondergang, krakende vrieskou of een knetterende onweersbui.”