Bosbranden in Spanje

Advertentie
Mijn weer

beta-teaser

 • Op deze kaart van het European Forest Fire Information System (EFFIS) zijn de branden van de afgelopen zeven dagen gemarkeerd met een klein blokje. Tegelijkertijd zijn de oranje zones de regio's waar het brandgevaar 'moderate' is. De kleine stukjes in het rood hebben een 'high' risico.

  Het zuiden van Spanje gaat heel binnenkort de eerste keer dit jaar naar de 25 graden. Hier de verwachting voor Sevilla.

  Vele rivierbeddingen fungeren als tijdelijke bedding. Zodra er regen valt in de berggebieden, stromen deze vol. Een paar dagen of weken later is er niets meer van water te bekennen.

  Een probleem voor de brandweertroepen; hoe bereik je de bosgebieden? Niet zelden is het namelijk ook heuvelachtig of bergachtig gebied.

  Het is niet de beste begroeiinig; dennenbomen. Een deel van Spanje is daarmee wel herbebost, waardoor in combinatie met langdurige droogten gemakkelijk brand kan ontstaan of zich kan uitbreiden.

  Een volgend probleem voor de brandweer; waar haal je bluswater vandaan?

  Een dikke bui wordt vaak met gejuich begroet, want voor je het weet zit je weer weken of maanden zonder.

  De brandgevaarkaart voor vandaag, 10 maart. Als je de hele komende week bekijkt, neemt het brandgevaar in Spanje af tot zeer laag. Terwijl het toch droog en warm is..... Gelukkig is volgend weekeinde neerslag op komst.

 • Bosbranden in Spanje
  10.03.2012 13:00

  De eerste Spaanse branden hebben inmiddels de nieuwsberichten gehaald. In het noordoosten van Catalonië zijn vele hectares bos afgebrand. En dat lijkt slechts het begin te zijn van een lange droge en brandgevaarlijke zomer. Vorige week schreven we al een verhaal over de Spaanse zorgen. Vandaag gaan we daar nog even op door. De situatie is namelijk best nijpend. Een geluk, volgend weekeinde wordt enige regen verwacht.

  Lentetemperaturen
  Het voorjaar komt in Spanje aardig op stoom. De eerste zomerse waarden, van 25 graden, zijn inmiddels gehaald. Zo werd het gistermiddag (vrijdag) in die Carballiño (Noordwest-Spanje) 25,8 graden. Ponferrada (Comunidad Autonoma Castilla y Leon) ging naar 25,1 graden. Santiago (Galicië) haalde 25 graden. Zo warm is het in het zuiden van Spanje dit jaar nog niet geweest, al trekken ze daar heel snel bij. De komende week gaan Sevilla en omgeving ook naar 25 graden.

  Brandgevaar
  De webpagina van het European Forest Fire Information System geeft voor heel Europa het gevaarniveau aan. Dit loopt in een schaal van ‘zeer klein’ naar ‘zeer groot’. Ook kun je op die website bekijken waar de laatste branden zijn geweest en hoeveel hectare er in de as zijn gelegd. De laatste informatie gaat alleen maar over Spanje. We sommen het even op: Baix Pallars (Lleida) 96 hectare afgebrand (maar 380 hectare aangetast). Valles de Valira (Lleida) 98 hectare afgebrand. Montanuy (Huesca) 205 en 794 hectare. Vervolgens verschijnen er veel gebieden in Portugal, waar ook al honderden hectaren zijn afgebrand. Noord-Portugal en Noordwest-Spanje hebben de afgelopen maanden de meeste branden gehad. Maar nu begint het ook in het noordoosten. Catalonië had vanaf donderdagmiddag tot en met vanochtend vroeg maarliefst zes vuurhaarden waar de brandweer vol voor is ingezet. Het gaat daarbij om meer dan 1000 hectare in de Catalaanse Pyreneeën en 500 hectare in Aragon.

  Ontstaan van de branden
  De combinatie van droge grond, droge begroeiing, een brandende zon en veel wind leiden jaarlijks tot veelvuldige branden in Spanje. De meeste ‘oorspronkelijke’ begroeiing is aangepast aan het nu en dan optreden van natuurlijke branden en vaak ontkiemt daarna weer in rastempo nieuwe begroeiing. Het probleem zit ‘m de laatste decennia voornamelijk in de veelvuldige opzettelijke branden in combinatie met een veelvuldig gebrek aan neerslag.

  • Advertentie

  Bekend bij alle Spanjaarden zijn de vele duizenden opzettelijke bosbranden door bedrijven die op de platgebrande grond huizenblokken willen bouwen. De economische crisis zal een deel van die activiteiten wel de kop in drukken, maar onachtzaamheid en kurkdroge begroeiing blijven een groot gevaar.  Bovendien heeft men in een poging om snel her te bebossen, enige tijd lang vooral eucalyptusbomen en dennenbomen aangeplant. Dat zijn juist zeer droge soorten die gemakkelijk ten prooi vallen aan de vlammen.

  Een deel van de branden van de afgelopen paar etmalen lijkt overigens te zijn veroorzaakt door elektriciteitskabels die door de wind los zijn geraakt. De extreem droge bosgrond waar de kabels op terecht kwamen, deed vervolgens de rest.

  Bosgebieden kunnen zich door het aantal branden nu veel minder gemakkelijk regenereren. Er wordt gemeld dat tussen 1990 en 1999 maarliefst 181.051 bosbranden zijn geweest. Ongeveer 18.000 branden dus per jaar!  In die tien jaar is er ruim 650.00 hectare bosgebied verwoest. Daar komt 950.000 hectare bij aan niet beboste zones die ook geleden hebben onder de branden.

  Stand stuwmeren
  Hoe droger het winterseizoen, des te groter de kans op branden. En het winterseizoen is erg droog geweest. Deels is dat terug te zien in de stand van de stuwmeren. Op dit moment staan de stuwmeren gemiddeld voor 62 procent gevuld. Daarbij zijn er grote verschillen tussen de Comunidades Autonomas (zeg maar provincies). In Castilla la Mancha zijn de stuwmeren gemiddeld voor 52 procent gevuld, in Extremadura voor 66 procent. Opvallend is wel dat, in vergelijking met de gemiddelde stand van de afgelopen 10 jaar, de stuwmeren over het algemeen voller staan. Dat is positief, maar geeft mogelijk een verkeerd beeld af. Wie nu Spanje doorkruist kan overal de gevolgen van de droge winter zien. Het graan wil nog niet ontkiemen en veel struiken staan er wat zielig bij. In de noordelijke helft van Spanje was het voorbije skiseizoen barslecht. De bergen lagen er grotendeels sneeuwloos bij en op een paar plekken heeft kunstsneeuw het allemaal nog een klein beetje kunnen redden. Aanwas van de rivieren bij sneeuwsmelt hoeven we dus ook niet te verwachten. Om voorzichtig om te gaan met het opgespaarde water laat de overheid nu al restricties uitvaardigen over het watergebruik voor de landbouw.

  Komende week
  Vreemd, de brandgevaarkaart laat voor de komende week alles bijna op ´groen´ terecht komen: ofwel een zeer klein brandgevaar. Toch verandert er weinig tot niets in de huidige situatie. Het blijft tot en met donderdag droog en zonnig. Na donderdag staat er wel naderende regen in de planning, vanaf de oceaan. Er arriveert een lagedrukgebied dat meerdere etmalen boven Portugal en omgeving lijkt te blijven tollen. Bijgevolg valt er geregeld regen, met het accent op de noordelijke helft van Spanje en Portugal. Vooralsnog lijkt het noordoosten van Spanje daarbij neerslagvrij te blijven.

  De peuk van de dag
  Tja, en dan ben je in Spanje, weet je veel over het gevaar van bosbranden en laat je het wel uit je hoofd om een fikkie te stoken of ook maar een aansteker op zak te hebben. Uiteraard ben je erg oplettend om bij de geringste brandlucht een belletje te plegen naar de beheerder. En dan ga je met een boswachter op pad, die vervolgens niets anders doet dan de ene sigaret na de andere opsteken. Serieus gebeurd..… Overigens, het opzettelijk veroorzaken van een brand of het veroorzaken van een brand door nalatigheid en onvoorzichtigheid wordt bestraft met zes maanden tot een jaar cel en een boete.

  Bronnen: Meteo Consult, EFFIS, 20minutos, ecovoz, El Pais, embalses.net.

  Beoordeel dit verhaal en/of stuur een reactie.
Stuur deze pagina naar een vriend

Volg MeteoConsult op Twitter

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.