Uitdaging voor de weerkamer ...

Advertentie
Mijn weer

beta-teaser

 • Prachtig zonnig vandaag in De Rijp. Hoeveel zonnige dagen mogen we er nog bij op tellen deze maand? Foto: Hanny van Dort.

  Vanochtend trok het stratusdek (laaghangende bewolking) geleidelijk open. Het wolkenveld ging over in losse stapelwolken, waarna die stapelwolken ook weer verdwenen in de droge lucht. Foto: Ge Ensing.

  De komende dagen zal het weer best weleens tegenvallen, met vooral in de kustprovincies een aantal hardnekkige wolkenvelden. Foto: John Dalhuijsen.

  Dit is Noord-Groningen. Vanuit het noorden schuift stratusbewolking binnen. De zon kan dat deels wegbranden, maar als er continu nieuwe bewolking vanaf zee wordt aangevoerd, dan is dat een stuk lastiger. Foto: Jannes Wiersema.

  De bewolkingsstaafjes van het ECMWF. Startdatum 17 maart 00.00 uur. Op de horizontale as de dagen, op de verticale as het aandeel van de berekeningen (0 tot 100 procent). Geel staat voor zonnig weer, wit voor vrij zonnig, lichtblauw voor gemiddeld half bewolkt, donkerblauw en paars voor zeer bewolkt. Voor de periode van vandaag tot en met eind komende week wordt er heel veel zon verwacht.

  De bewolkingsstaafjes van het ECMWF. Startdatum 19 maart 00.00 uur. De dagen zijn iets naar voren geschoven, desondanks is goed te zien dat de nieuwste berekeningen meer bewolking in petto hebben.

  Hier de berekeningen van de luchtopbouw van morgen, zondag de 20e. Aan de rechterzijde is op de verticale as de hoogte in de atmosfeer af te lezen. De rechter rode lijn in de grafiek is de temperatuurlijn. Deze laat een knik zien rond 1 km hoogte; dat is de inversie. Daar kan Noordzeebewolking makkelijk onder blijven plakken.

  Als een stratusveld over je heen glijdt, verandert het weerbeeld onmiddellijk en tamelijk drastisch. Ineens is het grijs en een stuk killer. Foto: Jannes Wiersema.

 • Uitdaging voor de weerkamer ...
  19.03.2011 13:26

  Tot en met donderdag staat Nederland onder invloed van een stevig hogedrukgebied. Dat leidt tot een rustige en droge periode. Met flink wat zonneschijn. Niet dat die zon alleen maar uitbundig weet te stralen, het samenspel tussen de Noordzee en de aanwezige hogedrukinversie zal ook van tijd tot tijd wolkenvelden veroorzaken. Onze taak: uit te vissen waar en wanneer die bewolking binnenschuift.

  • Advertentie

  Het maken van bewolkingsverwachtingen is behoorlijk lastig. Bewolking is een  weerelement dat volop in beweging is door zoninstraling, opwarming, afkoeling, aanvoer, subsidentie en wat al niet meer. Het ontstaat, spreidt uit, er vallen gaten in, het verdwijnt en wordt aangevoerd. Voor de komende dagen heeft het al dan niet bewolkt raken veel van doen met de exacte windrichting. Als de wind duidelijk aflandig is, dan zal er relatief droge lucht vanaf het continent over ons land worden geschoven en dientengevolge veel ruimte voor zonneschijn zijn. Daar waar de wind aanlandig is, kan vocht vanaf zee juist wel binnendrijven. Zeker als het vocht niet weg kan omdat het als het ware onder een inversie zit ‘vastgeplakt’. Bij die aanlandige wind horen nog wel allerlei nuances, zo kan een winddraaiing van noordnoordwest naar noordnoordoost er alweer voor zorgen dat de aangevoerde lucht droger is en de zon wél goed uit de verf komt.

   


  Gele staafjes….

  Uit welke hoek de wind waait, wordt bepaald door de precieze positie van het hogedrukgebied. Ligt het hogedrukgebied met zijn kern ten noorden van ons, dan krijgen wij een wind uit noordoost, oost of zuidoost. Ligt die hogedrukkern echter ten zuiden van ons, dan zal de wind uit westelijke hoek waaien. De diverse modelberekeningen zijn de afgelopen paar dagen nog flipperend geweest in hun visie voor wat betreft exacte plek van die hogedrukzone. Afgelopen donderdag was de uitkomst van de meeste berekeningen dat de kern ten noorden van ons kwam te liggen, met als gevolg een noordoostelijke wind. In de bewolkingsstaafjes hiernaast valt dan ook veel ‘geel’ te zien. Dat gele staat voor zonnige berekeningen (oftewel nul-achtste). De lichtblauwe en donkerblauwe staafjes staan voor respectievelijk 2,5-5,4 achtste en 5,5 -7,4 achtste). De paarse staafjes geven de hoeveelheid berekeningen aan die met een totaal bewolkt weerbeeld op de proppen komen (= acht-achtste). De meerderheid van de berekeningen van 17 maart voorzag voor de periode van maandag tot en met donderdag dus een vrij zonnig weerbeeld.

   

   

   

  De nieuwste bewolkingsberekeningen (van 19 maart) laten een ander beeld zien. Het aandeel geel in de staven is voor de komende dagen wat minder uitgesproken geworden. De zondag ziet er nog wel vrij zonnig uit, de dagen daarna zijn er ook heel wat berekeningen die stratusvelden vanaf zee over laten trekken. De oorzaak van die bewolktere visie is te vinden in de berekende windrichtingen. Waren die eerst vooral noordoostelijk, nu toont de meerderheid juist (noord)westelijke winden. In samenspel met het hogedrukgebied dat zich nabij ons bevindt, waarbij er op enige hoogte een inversie aanwezig is, kan dat gemakkelijk tot wolkenvelden leiden.

   


  De dagen op een rij

  Morgen, zondag, waait er een lichte zuidelijke tot zuidwestelijke wind waardoor de aangevoerde lucht geen Noordzeebewolking aanvoert. Wel veroorzaakt een nabijgelegen zwak frontaal systeem enige hoge sluierbewolking. Wie goed oplet zal dan voelen dan de wind uit het zuiden waait en de sluierwolken vanuit het westen binnendrijven.

   

   

  Maandag komt dat front over ons heen, de wind wordt zuidwest tot west en dan zien we waarschijnlijk een band met wolkenvelden over ons heen schuiven. De zon heeft in deze tijd van het jaar al wel zoveel kracht dat als die bewolking het diepe binnenland bereikt, het aan de voorzijde al deels of helemaal is weggebrand. Maar dat hangt dus ook even van de timing af. Het wegbranden gaat het beste als de zon redelijk hoog aan de hemel staat.

   

   

  Dinsdag draait de wind door naar west tot noordwest en zal er aanhoudend bewolking vanaf zee binnen schuiven. Wederom zijn het de kustprovincies die waarschijnlijk het meeste daarvan gaan merken. En zo gaan de dagen verder. De wind blijft ook woensdag en donderdag aanlandig en zodoende blijft er een gerede kans op bewolking vanaf zee bestaan. En dan hebben we het nog niet gehad over mist. Tijdens heldere nachten kan er vooral vanaf woensdag gemakkelijk mist ontstaan. Die mist trekt in de loop van de ochtend op, maar vormt zich dan enige tijd tot laaghangende bewolking (stratus). Of die stratus vervolgens overal even goed wordt weggebrand, dat is een van de vele vragen die wij ons in de weerkamer stellen….

   

   

  Bronnen: Meteo Consult

   

   

   

   

  Beoordeel dit verhaal en/of stuur een reactie.
Stuur deze pagina naar een vriend

Volg MeteoConsult op Twitter

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.