Winterstorm in Noordoost-Amerika

Advertentie
Mijn weer

beta-teaser

 • Voor de kust van North- en South-Carolina ligt momenteel een lagedrukgebied en deze brengt het noordoosten van Amerika het komende weekeinde een flink pak sneeuw. Bron: NOAA.

  De staten New York, Pennsylvania en West-Virginia zijn vanavond en vannacht als eerste aan de beurt. Lokaal kan ruim 20 centimeter (natte) sneeuw vallen. Bron: The Weather Channel.

  Vanavond om 18 uur (Amerikaanse tijd) wordt het al snel koud. Op diverse plaatsen daalt het kwik tot net iets onder het vriespunt.

  Tegelijkertijd schuift er een storing over datzelfde gebied en de neerslag valt op veel plaatsen dan ook in de vorm van sneeuw en natte sneeuw. Omdat het ook stevig gaan waaien, waarschuwt men voor omvallende bomen. Deze zitten nu nog vaak vol in blad en zijn dus topzwaar. Bron: The Weather Channel.

  De komende uren wordt er met name West-Virginia, Pennsylvania en New York gewaarschuwd. Morgen schuift het lagedrukgebied noordwaarts en moeten ook de staten van Rhode Island tot Maine zich voorbereiden op de winterstorm (het roze gebied op de kaart). Bron: NOAA.

 • Winterstorm in Noordoost-Amerika
  29.10.2011 11:05

  In Nederland is het momenteel erg zacht voor de tijd van het jaar; de middagtemperatuur ligt bij ons de komende dagen veelal tussen 14 en 18 graden. In het noordoosten van de Verenigde Staten wordt het steeds kouder en liggen de waarden de komende dagen veelal rond of ruim onder het vriespunt. Vanavond, Amerikaanse tijd, wordt er in diverse staten in het noordoosten record sneeuwval verwacht voor oktober.

  • Advertentie

  Tussen een hogedrukgebied boven het oosten van Canada en een lagedrukgebied voor de noordoostkust van Amerika steekt de komende uren heel geleidelijk een stevige, maar ook erg koude noordoostenwind op. Hiermee wordt koude lucht vanuit het noorden van Canada naar onder andere de staten Maine, New York en Pennsylvania aangevoerd. De temperatuur daalt er in de loop van de avond (zaterdagavond plaatselijke tijd) tot richting het vriespunt, om vervolgens in de nachtelijke uurtjes tot ruim onder het vriespunt te dalen. De dagen daarna blijft de koude lucht hangen en komt het kwik nauwelijks nog boven nul uit.

  Zware natte sneeuw
  Tegelijkertijd schuift er met die koude lucht vanuit het noordoosten een storing, die hoort bij een snel uitdiepend lagedrukgebied dat voor de kust van North- en South-Carolina ligt, vanuit het zuiden over diezelfde staten. Deze brengt veel wind, maar dus ook flink wat nattigheid met zich mee en met temperaturen rond of net onder het vriespunt zal dit vrij snel over gaan in (natte) sneeuw. Amerikaanse weerdiensten spreken in de berichten ook van zware natte sneeuw.

  Bomen nog vol in blad
  Het is er op veel plaatsen nu namelijk nog rustig herfstweer en veel bomen zitten nog volop in het blad. Zodra de natte sneeuw, die relatief gezien behoorlijk zwaar is ten opzichte van ‘droge’ sneeuw, op de bladrijke bomen valt en de wind gaat aantrekken, zullen veel takken het snel begeven en afbreken. Men gaat er in sommige gebieden dan ook vanuit dat veel huishoudens het komende weekeinde zonder stroom komen te zitten.

  Winter Storm Warning
  De Amerikaanse weerdiensten verwachten voor komende avond en nacht op veel plaatsen ruim 20 tot 25 centimeter sneeuw. Mocht dit uitkomen dan is dat voor de maand oktober record veel. In diverse staten geldt vanaf vandaag dan ook een zogeheten ‘Winter Storm Warning’ vanuit de regering. Inwoners van deze gebieden wordt dan ook verzocht om de lokale berichten goed in de gaten te houden.

  Zondag trekt de sneeuwstoring geleidelijk verder naar het noorden en komen de meer noordelijk gelegen steden en gebieden, waaronder Boston en Portland aan de beurt. Ook de waarschuwing verhuist dan mee naar het noordoosten. Zuidelijk daarvan bouwt zich een hogedrukgebied op. De kou blijft de dagen daarna echter nog wel boven het noordoosten van de Verenigde Staten hangen en het sneeuwdek zal dan ook nog een tijdje blijven liggen.

  Bronnen: Meteo Consult, NOAA, Weather Channel.

  Beoordeel dit verhaal en/of stuur een reactie.
Stuur deze pagina naar een vriend

Volg MeteoConsult op Twitter

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.