Het weer tijdens de jaarwisseling

Advertentie
Mijn weer

beta-teaser

 • De kerstdagen verliepen dit jaar niet wit, maar zacht en groen met van tijd tot tijd ook regen. Foto: Piet Grim.

  Er is de afgelopen dagen erg veel regen gevallen en ook de komende dagen blijft er iedere dag een regenstoring overtrekken. Foto: Willy Steenkamp.

  Vanochtend hadden we nog wel even een hele korte winterse prik in het noorden en oosten van het land met daar een paar graadjes vorst. Foto: Willy Bonnink.

  Op oudjaarsdag zitten we aan de achterzijde van een warmtefront, in de zogeheten warme sector. Het is bewolkt, af en toe valt er regen en er staat een stevige zuidwestelijke wind, aan de kust later soms windkracht 7 tot mogelijk 8. Bron: ECMWF.

  Tijdens de jaarwisseling passeert ons een koufront en dat resulteert tijdens het afsteken van vuurwerk in opnieuw wat regen, nog steeds flink wat wind en relatief hoge temperaturen. Bron: ECMWF.

 • Het weer tijdens de jaarwisseling
  28.12.2012 12:36

  De kerstdagen zijn achter de rug en nu is het kijken naar de volgende feestelijke gelegenheid, en wel de jaarwisseling. Komende maandag worden de laatste voorbereidingen getroffen voor een vaak knallend eindfeest in de nacht en dat is tevens de aftrap van het nieuwe jaar. Siervuurwerk en soms ook het iets hardere werk worden daarbij in groten getale afgestoken. Het is dan fijn als het droog is en dat er ook niet teveel wind staat, maar laten deze twee ingrediënten vooralsnog tijdens de jaarwisseling nou net de hoofdingrediënten zijn…

  • Advertentie

  We zitten momenteel in een straffe aanvoerroute van allerlei lagedrukgebieden en bijbehorende regenstoringen. Deze gaan over het algemeen gepaard met veel bewolking, perioden met regen en soms ook een flinke puist wind. De komende dagen trekt er bijna iedere dag wel zo’n regenzone over het land en dat is tijdens de jaarwisseling helaas niet anders.

  Warmtefront
  Maandag, oudjaarsdag, ligt er een lagedrukgebied boven de Britse eilanden en daar omheen krullen diverse storingen. Het bijbehorende warmtefront trekt in de nacht naar maandag al over het land heen en dat gaat gepaard met bewolking, wat regen en vooral ook mildere lucht. Maandag overdag zitten we dan ook in de zogeheten warme sector (achter het warmtefront) en dat resulteert in een graad of 10 in de middag. Ook is het bewolkt en valt er soms een beetje regen.

  Koufront
  Het koufront ligt op dat moment boven de Noordzee en deels Engeland, dus nog ten westen van ons, maar op nadering ervan gaat de wind al flink aantrekken. Langs de kust steekt een straffe zuiden- tot zuidwestenwind op, met aan de kust af en toe windkracht 7, misschien op een enkel moment wel even stormachtig en dat is windkracht 8. Landinwaarts staat veelal een windkracht 4 tot 5.

  Jaarwisseling
  Tijdens de jaarwisseling zelf passeert het koufront van west naar oost. De wind neemt dan heel geleidelijk weer iets af. Wel is het tijdens het afsteken van het vuurwerk bewolkt en van tijd tot tijd valt er regen. De vorige berekeningen lieten het echt flink nat worden in de nacht naar dinsdag, maar de laatste berekeningen zijn ons over het algemeen iets gunstiger gestemd met nu nog ’slechts’ zo’n 10 tot 15 millimeter.

  Warme lucht
  We bevinden ons ook nog steeds in de milde oceaanlucht en dat resulteert ’s nachts in temperaturen rond 6 graden. Echt koud is het dus niet, maar door de eerst nog stevige zuidwestelijke wind zal het toch tamelijk killetjes aanvoelen.

  Nieuwjaar
  Het nieuwe jaar beginnen we ook nog zacht met overdag temperaturen rond 8 graden en wisselvallig weer. Zowel  dinsdag als woensdag schuift er alweer een tweetal storingen het land over en wat voor een weer ons dat gaat brengen, zal dan ook geen hele moeilijke vraag zijn. Op de weerkaarten bouwt zich vanaf woensdag echter wel een hogedrukgebied op ten zuidwesten van ons en wellicht dat dit ons uiteindelijk in iets rustiger vaarwater laat komen. Hoe dat precies gaat uitpakken, kunt u beluisteren via onze weerlijn onder het nummer 0900-9725 (0,55 ct/pm). Onder optie 5 klinkt de tiendaagse Nederlandse weersverwachting.

  Bron: Meteo Consult

  Beoordeel dit verhaal en/of stuur een reactie.
Stuur deze pagina naar een vriend

Volg MeteoConsult op Twitter

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.