Een bijzondere film over tornado’s

Advertentie
Mijn weer

beta-teaser

 • Amerika is het land waar de meeste tornado’s voorkomen. Foto: Tornado Alley ©.

  Het is echter nog niet duidelijk waarom sommige onweersbuien wel een tornado produceren en anderen dit juist niet doen. Foto: Tornado Alley ©.

  Het prestigieuze onderzoeksteam wil onderzoeken wat hierachter zit. Daarmee hopen ze mensen in de toekomst beter en eerder te kunnen waarschuwen voor het naderende onheil. Foto: Tornado Alley ©.

  Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van mobiele weerstations. Deze worden in het pad van een mogelijk naderende tornado geplaatst om metingen te verrichten. Foto: Tornado Alley ©.

  Het wagenpark van Vortex II is indrukwekkend. Dit is een DOW, een dopplerradar op wielen. Foto: Tornado Alley ©.

  Sean Casey wil niet zomaar beelden van een tornado maken. Hij wil middenin een tornado filmen. Hiervoor heeft hij deze auto gemaakt, de TIV ofwel Tornado Intercept Vehicle. Foto: Tornado Alley ©.

  Zijn missie is geslaagd en de film Tornado Alley is binnenkort te zien in het Omniversum in Den Haag.

  Op het bijzondere scherm in de filmzaal is het bekijken van de film een werkelijk spectaculaire gebeurtenis.

  In het Omniversum zie je de film niet alleen voor je, maar deels ook boven en naast je.

 • Een bijzondere film over tornado’s
  04.04.2011 11:51

  Amerika is het land bij uitstek om op tornado’s te jagen. Ze komen daar immers het meest voor. Er bestaan eigenlijk twee groepen tornadojagers. Aan de ene kant heb je onderzoekers. Zij willen meer weten over tornado’s om mensen in de toekomst beter en eerder te kunnen waarschuwen voor het naderende onheil. Aan de andere kant heb je chasers die mooie beelden willen maken van dit natuurschoon. Sean Casey is één van hen. Hij wilde echter niet met ‘gewone’ beelden komen, maar met iets bijzonders. Dat is gelukt en zijn film gaat binnenkort in première bij het Omniversum in Den Haag.

  • Advertentie

  Veel mensen hebben wel eens een filmpje van een tornado gezien. Er staan er immers veel van op het internet. Dat soort beelden zijn voor filmmaker Sean Casey eigenlijk te gewoon. Hij is al een tijdje aan het werk als tornadojager en wil meer bijzondere beelden van een tornado maken. Beelden waarop je kunt zien hoe een tornado op je afkomt en hoe die er van binnen uit ziet.


  Speciale auto

  Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Een van de minst veilige plekken bij een naderende tornado is immers een auto. Puin dat met hoge snelheid in het rond geslingerd wordt, gaat namelijk dwars door metaal en autoruiten heen. Daarnaast kan een tornado makkelijk wind onder je auto doorblazen, waardoor hij wordt opgetild en als een licht blaadje door de lucht vliegt.

  Hiervoor bedacht Sean Casey een oplossing. Hij verstevigde een auto met behulp van kogelvrij glas en speciale bepantsering. Hierdoor is die auto nu bestand tegen windstoten tot zo’n 320 kilometer per uur. Verder kan hij speciale panelen naar beneden laten zakken om te voorkomen dat wind onder de wagen komt. Tot slot gaan speciale pinnen als een soort ankers de grond in om het nog veiliger te maken. Zijn wagen kreeg de naam TIV, ofwel ‘Tornado Intercept Vehicle’.

  Complexe missie

  Bovenop de auto is een glazen koepel geplaatst. Dit is de plaats waar Sean Casey tijdens het tornadojagen de meeste tijd doorbrengt. Hier heeft hij namelijk zijn speciale I-max camera staan. Hiermee maakt hij beelden die op extra grote schermen getoond kunnen worden. In Nederland zijn er maar vier bioscopen die zo’n scherm hebben.

  Het team van Sean Casey is jaren bezig geweest met het maken van dat ene shot. Dat ging niet zonder slag of stoot. Soms liet de TIV ze in de steek met lekke banden of kapotte assen. Andere keren waren er de problemen die iedere tornadojager kent: afgesloten of ondergelopen wegen, dichte spoorwegovergangen, files of een gebrekkig wegennetwerk. Allemaal zaken die het moeilijk maken om precies in het pad van de tornado te kunnen komen. En sta je eenmaal in het pad van die tornado, dan is het nog maar de vraag of hij aan de grond blijft tot de plek waar de TIV staat te filmen. Kortom, zo makkelijk was het niet, maar uiteindelijk is het gelukt.

  Vortex II

  In de film Tornado Alley wordt niet alleen filmmaker Sean Casey op de voet gevolgd. Ook wordt in beeld gebracht hoe het prestigieuze onderzoeksteam Vortex II op jacht is naar tornado’s. Inmiddels weten wetenschappers veel over dit natuurverschijnsel, maar nog lang niet alles. Met hun baanbrekende onderzoek willen ze in de toekomst mensen eerder en beter voor tornado’s kunnen waarschuwen.

  Er moet dan ook onderzocht worden waarom sommige buien wel en andere juist niet een tornado produceren. Hiervoor moeten zoveel mogelijk gegevens van een onweersbui verzameld worden. Voor dit doel gebruikt Vortex II een indrukwekkend wagenpark en veel instrumenten. Zo zijn er speciale auto’s die rondom een bui rondrijden om temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk meten. Andere auto’s zetten speciale weerstations in het pad van een mogelijk naderende tornado. Tot slot zijn er diverse mobiele radarwagens. Deze DOW’s (Doppler On Wheels) maken radarbeelden op diverse plaatsen rondom de bui.

  Première

  Vanaf maandag 18 april kan het Nederlandse publiek de bijzondere film van Sean Casey bekijken in het I-max theater Omniversum in Den Haag. Het bijzondere scherm van 840 m2 groot en de geluidsinstallatie met 36 luidsprekers, zeskanaals digitaal geluid en zes subwoofers voor voelbaar lage tonen, maken het zien van de film een werkelijk spectaculaire gebeurtenis. Je krijgt het gevoel alsof de tornado letterlijk op je afkomt en je echt van je stoel wordt geblazen. Hierdoor ondervind je de spannende avonturen van de tornadojagers aan den lijve en ervaar je bijna de vernietigende kracht van de tornado. De trailer van Tornado Alley staat hieronder.

  De film gaat op maandag 18 april officieel in première. Uit betrouwbare bron hebben wij echter vernomen dat er op 8, 9, 15 en 16 april om 22:00 uur al een Sneak Preview van de film te zien is in het Omniversum. Daarnaast kunnen fans op zondag 10 april tussen 14:30 en 16:00 uur kennismaken met Sean Casey in de foyer van het theater. Tot slot verloten wij 10 keer 2 kaarten voor de film. Deze zijn een half jaar geldig en gaan naar de eerste 10 mensen die via onderstaande link reageren op dit verhaal.

  Bronnen en foto’s: Tornadojagers.nl, Meteo Consult, Tornado Alley © & Omniversum.

  Beoordeel dit verhaal en/of stuur een reactie.
Stuur deze pagina naar een vriend

Volg MeteoConsult op Twitter

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.