Pluimverwachtingen

Advertentie
Mijn weer

beta-teaser

Met ensemble- of pluimverwachtingen is het mogelijk om een idee te krijgen van de onzekerheid in de weersverwachtingen. Bij het Europese Weercentrum ECMWF wordt het weermodel in een iets vereenvoudigde versie met kleine verschillen in de uitgangspositie vijftig keer doorgerekend. Als het resultaat erg gevoelig is voor kleine veranderingen zullen de verwachtingen al snel uit elkaar gaan lopen. In de grafiek ziet u de verwachting van het operationele topmodel van het ECMWF in het rood en alle vijftig verwachtingen in de pluim in het grijs. Het gemiddelde van alle verwachtingen en vaak een betere maat voor wat het werkelijk gaat worden, wordt in de gele lijn weergegeven.
Als de verschillende verwachtingen weinig uiteenlopen is de weertoestand stabiel en de betrouwbaarheid hoog. Als de verschillende verwachtingen in de pluim daarentegen ver uit elkaar liggen, dan duidt dat op een grotere onzekerheid.
Ook de berekeningen van het Amerikaanse GFS (Global Forecasting System) model worden getoond. Dat is de blauwe lijn. Het GFS model is een van de modellen van de Amerikaanse weerdienst NCEP.
De ensemble verwachting kunt u op onze site bekijken voor een aantal plaatsen waar MeteoGroup een vestiging heeft. Als u de pluimverwachtingen voor andere plaatsen in de wereld wilt hebben om ze professioneel te gebruiken, neem dan met ons contact op.


 • Ensemble verwachtingen temperatuur voor Wageningen

  Ensemble verwachtingen temperatuur voor Wageningen

  Ensemble verwachtingen windsnelheid voor Wageningen

  Ensemble verwachtingen windsnelheid voor Wageningen

  Ensemble verwachtingen neerslag voor Wageningen

  Ensemble verwachtingen neerslag voor Wageningen

De websites van MeteoGroup maken gebruik van Cookies. Voor meer informatie klik hier.