Weer tyfoon over Filipijnen

Tyfoon Kammuri trok de afgelopen uren over de Filipijnen, met een verwoestende wind en op veel plaatsen overstromingen.

Een groot deel van de Filipijnen maakte zich de afgelopen dagen op voor de komst van tyfoon Kammuri. Vooral het dichtbevolkte eiland Luzon zou vol getroffen worden en honderdduizenden mensen werden dan ook geëvacueerd. Inmiddels is de tyfoon al deels boven de Zuid-Chinese Zee aangekomen en wordt de enorme schade steeds meer zichtbaar.

De tyfoon bereikte maandagavond, lokale tijd, de stad Gubat en nam toen nog steeds in kracht toe. Het kwam toen al tot gemiddelde maximumwindsnelheden van 215 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten. Daarmee was het een tyfoon in de vierde categorie op de schaal van Saffir Simpson, ofwel de op één na zwaarste categorie. De tyfoon trok vervolgens van oost naar west over de centrale delen van de Filipijnen en de zuidelijke helft van het eiland Luzon. De hoofdstad Manilla kreeg ook een flinke windveeg en veel regen mee, maar het zwaartepunt lag een stuk zuidelijker.

Veel schade

Op deze dinsdag ligt het oog van de tyfoon al weer boven de Zuid-Chinese Zee, maar nog steeds staat er langs de westkust een verwoestende wind en valt nog veel regen. In het oosten van de Filipijnen wordt de schade inmiddels goed zichtbaar, met daar vele overstromingen, landverschuivingen en ingestorte huizen. Ook de luchthaven van Manilla is door de hevige wind en zware regenval gesloten. Op sommige plekken is binnen een etmaal al meer dan 250 millimeter regen gevallen.

Boven open water

Later vandaag lijkt de tyfoon geleidelijk in kracht af te nemen en trekt dan over zee richting China. De tyfoon lijkt echter boven open water te blijven en zelfs iets af te gaan buigen naar het zuiden. De Chinese zuidoostkust zal er dus weinig last van krijgen.

Vaker tyfoons op de Filipijnen

De Filipijnen hebben vaker te maken met tyfoons. De meest bekende van de afgelopen jaren is waarschijnlijk supertyfoon Haiyan. Deze trok in november 2013 over het land en daarbij vielen meer dan 5000 doden. De schade was enorm.