Veel neerslag in zuidelijk Europa

Lagedrukgebieden trekken momenteel vrij zuidelijk over Europa. In de landen rondom de Middellandse Zee en in de Alpen valt regionaal veel neerslag.

Lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan volgen elkaar momenteel in rap tempo op richting Europa. Opvallend is echter dat ze óf heel noordelijk over het Europese continent trekken, met in Scandinavië op veel plekken al winters weer, óf juist vrij zuidelijk over het Middellandse Zeegebied koersen. In diverse landen rondom Middellandse Zee is het momenteel dan ook nat en onstuimig, en in de zuidwestelijke en later zuidelijke Alpen valt veel sneeuw, met risico op lawines.

Zo’n actief lagedrukgebied trekt zaterdag van west naar oost over Frankrijk. Meerdere kernen zitten in de depressie verscholen en daar omheen draaien momenteel allerlei regengebieden en buien. De gehele Franse westkust en een deel van de Spaanse noordkust hebben al aardig wat nattigheid te verwerken gehad en vooral in de Golf van Biskaje kwam het tot forse onweersbuien. Verder naar het westen valt in de Pyreneen en de zuidwestelijke Alpen sneeuw, en de Franse Cote d’Azur is ook nat.

Overstromingen

Voor deze laatste regio, de Cote d’Azur, staat momenteel een waarschuwing uit voor extreme regenval. Er kan daar in relatief korte tijd zo’n 200 tot 400 millimeter vallen, wat regionaal kan leiden tot overstromingen of zelfs landverschuivingen. In de Le Luc, tussen grofweg Nice en Marseille, is het afgelopen 2 etmalen al bijna 150 millimeter gevallen en ook in het noorden van Italië is het kletsnat.

Halve meter sneeuw

Het gebied tussen Genua, Turijn en Milaan is kletsnat en die neerslag trekt zaterdag overdag naar het noorden en botst dan tegen de zuidwestelijk Alpen, met daar de komende 12 uur op enkele plekken meer dan een halve meter verse sneeuw. Er blijft daar nog tot en met zondag neerslag vallen. Pas in de loop van maandag wordt het droger. Op diverse toppen van de Zwitserse, Italiaanse en Franse Alpen ligt ook al een flink pak sneeuw en er valt dus nog veel meer bij; het Zwitserse Andermatt en Hospental melden al 3 meter sneeuw, maar ook in de dalen ligt op regionaal al ruim een meter.

Lawinegevaar

Eerder deze week werd in delen van Tirol al de noodtoestand uitgeroepen door de hevige sneeuwval en de gevolgen daarvan. Het kwam er tot modderstromen, omgevallen bomen, uitval van elektriciteit en meerdere lawines. Ook nu is het lawinegevaar op veel plaatsen in de Alpen nog groot. Meerdere skigebieden zijn gesloten of gesloten geweest, en verschillende wegen zijn geblokkeerd.

Verschillende sneeuwlagen

Met overdag temperaturen rond het vriespunt en de aanhoudende hevige sneeuwval, blijft het lawinegevaar de komende tijd in veel gebieden in de Alpen nog groot. Als de toplaag van sneeuw die in de nachten of bij temperaturen onder nul valt namelijk bevriest en daar valt weer een volgende sneeuwlaag boven op, smelten ze niet lekker samen en liggen in feite dus los op elkaar. Smelt de toplaag van die bovenste laag vervolgens ook weer bij temperaturen net iets boven nul of valt er juist natte sneeuw, dan zal een volgende sneeuwdump er ook niet lekker op blijven plakken. De diverse sneeuwlagen, met steeds een andere structuur kunnen vervolgens bij het minste of geringste harde geluid dus gaan schuiven; een lawine is geboren.

Bronnen: Avalanche bulletins, ECMWF, observations, MeteoGroup