Rustig herfstweer

Na een behoorlijk natte periode breekt nu een wat droger intermezzo aan, met af en toe zonneschijn en ook weer iets hogere maximumtemperaturen. Donderdag wordt het regionaal 20 graden.

De afgelopen weken regende het bijna dagelijks wel ergens in het land. De neerslagsommen zijn met name in Noord-Holland tot nu toe regionaal al opgelopen tot rond 200 millimeter. In deze tijd van het jaar is het noordwestelijk kustgebied de natste regio van het land, maar inmiddels is daar al bijna het dubbele gevallen van wat er normaal in de oktobermaand omlaag komt. Ook in de rest van het land is inmiddels meer gevallen dan de gemiddelde maandsom voor oktober, maar nu staan we aan het begin van een wat drogere periode, met af en toe zon en ook iets hogere temperaturen.

Een groot hogedrukgebied ligt momenteel boven het oosten van Europa en resulteert daar in zonnig en warm herfstweer. Op diverse plaatsen is het er nog zomers warm, met 25 graden of zelfs meer. Dit hogedrukgebied breidt zich op dit moment voorzichtig een beetje uit richting onze omgeving en daardoor wordt het ook bij ons rustiger. De lagedrukgebieden en bijbehorende fronten liggen echter nog steeds wel heel dichtbij, veelal net ten westen van ons.

Warmtefront terug

Dinsdagavond probeert een ander hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan ons al te bereiken en vanuit het westen klaart het dan ook steeds verder op. Met weinig wind ontstaan dan al snel wat mist en nevel, maar in de nacht naar woensdag verdwijnen die ook weer snel. Het front dat dinsdag overdag over het land trok, wordt namelijk terug over het land geduwd, de Noordzee op. De wolkenvelden worden talrijker, maar onder invloed van het hogedrukgebied zwakt het front dermate af, dat er geen neerslag meer uit valt.

Vallende sterren

Voor degenen die komende nacht naar de sterrenregen willen kijken, is de late avond dus hoogstwaarschijnlijk het beste moment. Ieder jaar rond deze tijd komt de aarde in zijn baan om de zon namelijk door de meteorietenzwerm de Orioniden, een soort stofwolk in de ruimte. Als die stofdeeltjes door de dampkring komen, verbranden ze, en dat zien wij op aarde als vallende sterren. Ook komende nacht zijn er met een beetje geluk dus vele te zien.

Steeds meer zon

Woensdagochtend trekt het front steeds verder noordwestwaarts, waarna het in Limburg als eerste begint op te klaren. In de loop van de dag breekt de zon op steeds meer plaatsen door, als laatste in de late middag in het Waddengebied met daar uiteindelijk slechts een graad of 14. In de rest van het land wordt het met meer zonneschijn 16 tot 19 graden, met de hoogste temperaturen in Limburg.

Warmste dag
De nacht naar donderdag verloopt vrij helder en met nog steeds niet veel wind ontstaan mist en nevel. Donderdagochtend lost de grijzigheid naar verwachting redelijk snel op en is er regelmatig ruimte voor de zon. De wind draait naar het warme zuiden en in combinatie met wat zonneschijn warmt het dan op tot een graad of 17 aan de kust en tot rond 20 graden in het oosten en zuiden.

Koufront

Deze donderdag is meteen de warmste dag van de week, want tegen de avond nadert vanuit het westen een koufront, dat rondom een lagedrukgebied boven Schotland draait. Het aandeel wolken neemt weer toe en in de avond en nacht naar vrijdag volgt een beetje regen. De warme lucht wordt ons land uitgedreven en maakt plaats voor een weer iets frissere luchtsoort. Vrijdag komt het kwik dan ook weer een stuk lager uit, met nog maximaal 14 tot 16 graden.

Fris weekend

Hoe het weekend precies gaat verlopen, is vooralsnog vrij onzeker, maar kouder wordt het in ieder geval. Aanvankelijk leek het er vooral op dat er zondag pas weer een paar buien zouden gaan vallen, maar volgens de laatste berekeningen komt het front net iets eerder en verloopt de zaterdag juist natter. Ook de koelere lucht arriveert dus eerder en daarmee wordt het zaterdag nog maar 12 tot 14 graden. Zondag zakken we zelfs nog een graadje verder terug en zoals het er nu naar uitziet lijkt het voorlopig ook niet meer tot warmer weer te gaan komen. Vrijwel alle berekeningen laten het in de volgende week nog verder afkoelen, maar wel gecombineerd met weer wat vaker zonneschijn.