Oude Wijven Zomer komt eraan

Na een lange periode met iedere dag regen, komt het oktoberweer in zijn ruststand. Het wordt rustiger, droger en heel aangenaam!

Er is geen herfst in Nederland, of er zit wel een langer durende periode met rustig en opvallend hoge temperaturen in. Iedereen kent dat wel, met van die ochtenden waarin het regionaal grijs en mistig is. En dan later op de dag de zon erbij en heerlijke temperaturen.

De officiële naam voor zo’n periode is de Oude Wijven Zomer, maar omdat bij bijna alles en dus ook hier wel een term van de andere kant van de Oceaan komt overwaaien, wordt zo’n periode tegenwoordig ook steeds vaker een ‘Indian Summer’ genoemd.

Kenmerkenede weertypes

De overgangsseizoenen in Nederland, zowel de lente als de herfst, hebben elk hun kenmerkende weertypes. Gaat het hierbij in de late lente en aan het begin van de zomer om een geregeld terugkerende noordwestelijke wind (de  zee is nog koud, terwijl het vasteland opwarmt), in de herfst is precies het omgekeerde aan de hand. Dan ligt de nadruk op zuidelijke tot zuidwestelijke winden (de zee is nog warm, het vasteland koelt af).

Hoge temperaturen

Valt alles goed in zo’n periode en is er ook een hogedrukgebied in de buurt (en vooral in de oktobermaand lukt dat vaak), dan is het ineens heerlijk weer met hoge temperaturen. Zo’n periode lijkt deze week aan te breken. En dat mag voor veel mensen ook best wel. We hebben een tijdvak van ruim 4 weken achter de rug waarin het vrijwel iedere dag wel even regende. En natuurlijk, de tekorten aan regenwater die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd, zijn nog lang niet weggewerkt. Maar een periode met wat rustiger weer is toch ook niet te versmaden.

Hogedrukgebied

Brenger van de weersverandering is een hogedrukgebied. Het centrum ervan ligt bij de Azoren, maar de bijbehorende rug breidt zich vanuit het noordwesten tot over Nederland uit. In die rug bouwt zich de komende dagen een apart hogedrukgebied op, dat vervolgens langzaam verder het midden van Europa intrekt. Erachter kan veel zachtere lucht onze omgeving bereiken en dat merken we vooral op donderdag, als de temperaturen in delen van Nederland tot 20 graden of misschien nog wel iets hoger kunnen oplopen. Dan is het echt genieten buiten de deur.

Vandaag regionaal regen

Vandaag is het nog niet zover. Vandaag trekt een klein lagedrukgebied vanuit het zuiden over Nederland. De bijbehorende regen valt in de ochtend vooral in de westelijke helft van het land, vanmiddag voornamelijk in het noordwesten en noorden. In het oosten is het meteen al droog en later vandaag breidt dat droge gebied zich ook tot over de zuidelijke helft van Nederland uit. Het zuidoosten en oosten van het land zijn dan de plekken waar ook de zon zich nog even kan laten zien. En lukt dat inderdaad, dan kan het daar tussen 15 en lokaal 17 graden worden. De matige wind, die eerst oost tot noordoost is, draait daarbij op steeds meer plaatsen naar zuidelijke richtingen.

Ochtendgrijs

Vanavond en de komende nacht wordt het vrijwel overal droog, alleen in het zuidwestelijke kustgebied kan nog een bui van zee binnendrijven. Tijdens opklaringen wordt het nevelig en kan lokaal mist ontstaan. Daarbij koelt het af tot ongeveer 9 graden. Morgen overdag komt, na het optrekken van het eerst regionaal nog aanwezige ochtendgrijs, de zon er steeds beter door, al wordt het ook weer niet voluit zonnig. De zwakke tot matige wind waait dan uit zuidwestelijke richtingen en de temperaturen  lopen op tot rond 14 of 15 graden.

Lokaal 20 graden

In de nacht naar woensdag valt de wind vrijwel weg, waardoor de kansen op nevel, mist en laaghangende bewolking nog wat groter worden. Woensdag overdag ligt het hogedrukgebied boven onze omgeving. Er waait een zwakke, hooguit matige oostelijke wind en bij flink wat zonneschijn (na wederom het wegbranden van het ochtendgrijs) kan het al een zeer aangename 15 tot 19 graden worden. In het zuiden is op een enkele plek al 20 graden mogelijk.

Op meer plekken 20 graden

Donderdag lijken de temperaturen nog wat hoger uit te pakken. Aan de achterzijde van het hogedrukgebied, dat inmiddels boven het midden van Europa ligt, waait bij ons dan een zuidelijke tot zuidwestelijke wind die steeds zachtere lucht aanvoert. Daarin drijven wolkenvelden mee, maar vooral in het oosten komt ook de zon er geregeld door. De temperaturen gaan nog een stapje verder omhoog en op veel plaatsen in het zuiden en oosten van het land lijkt de grens van 20 graden te worden geslecht en misschien zelfs wel iets te worden overschreden..

Ook rustig weekend

Ook na donderdag lijkt het hogedrukgebied nog een aantal dagen in onze buurt te blijven, met in het weekend vooralsnog rustige omstandigheden en temperaturen die ook dan hoog voor de tijd van het jaar lijken te zijn. Met al die warmte lijkt ook de oktobermaand als geheel weer duidelijk warmer dan normaal uit te pakken. Als de temperaturen de komende dagen voldoende hoog zijn, zit een plek bij de tien warmste oktobermaanden uit de geschiedenis er nog steeds goed in.

Bron: MeteoGroup.