Geen droge week, later koeler

Ook deze week verloopt wisselvallig. Vanaf woensdag is het koeler dan nu. Koud herfstweer wordt het (nog) niet.

Ook deze week is het wisselvallig. Vanaf woensdag is het koeler dan nu, maar koud herfstweer wordt niet verwacht. Dus geen ondermaatse temperaturen.

De wijnmaand verloopt tot nu toe onbestendig, met regionale verschillen qua neerslaghoeveelheden. Zo is in de omgeving van IJmuiden tot nu toe al meer dan 200 millimeter oktoberneerslag gemeten! Maar er zijn ook plaatsen in het land met veel minder regenwater. Op Vlieland b.v. 43 millimeter en ook in Brabant en Limburg zijn er een paar weerstations van het KNMI met 42 of 43 millimeter oktoberneerslag (gemeten tot en met 13 oktober). Droogste plek is echter Lievelde in de Achterhoek met maar 39 millimeter. De kaart van het KNMI toont de neerslagstations met hun cijfers.

Lastig weer
Voor deze maandag is het vrij lastig om een goede, betrouwbare regenverwachting te maken. Kort gezegd: we noemen dit in de weerkamer 'lastig weer'. Dit heeft alles te maken met die scheidingslijn tussen warme en koelere lucht. Deze ligt nu nog ergens boven ons land, maar het kan voor het weersverloop heel wat uitmaken waar precies. Het kan bij jou een droge dag betekenen met enige zonneschijn en warmte, en bij iemand anders behoort een (klets)natte en frissere dag tot de mogelijkheden. De weermodellen 'stoeien' met de ontwikkeling van de wolken en regen(buien) langs en op dit front. Zowel qua timing als neerslaghoeveelheden. Kijk maar eens naar de verwachting voor 6 tot 9 UTC vandaag, ofwel 8 tot 11 uur lokale tijd. Drie weermodellen, maar geen eenduidigheid. Er zijn verschillende oplossingen. Vanmiddag zullen we weten, welk model het goed had of in de juiste richting zat...

Oceaanfronten, bovenlucht gaat afkoelen
Voor de komende dagen is er meer duidelijkheid. Nieuwe regenfronten, van boven de oceaan, trekken onze kant op. De 'vangarmen' horen bij een omvangrijke oceaandepressie. Het lagedrukgebied is heer en meester op de weerkaarten van de komende dagen. En: er stroomt koelere lucht naar ons. Nadat het zondag nog flink warm was voor de tijd van het jaar, met als hoogste waarde in het land 24,8 graden in Ell, Limburg. Een zuidelijke stroming voerde vrij vochtige en warme lucht aan. Morgen, dinsdag, wordt het langs de oostgrens 20 of 21 graden, dit komt ook dankzij eerst een paar opklaringen. Elders is het koeler, in de Randstad b.v. 16 of 17 graden maximaal. Vanuit het westen wordt het bewolkt met buien, diep landinwaarts kan er later onweer bij zitten.

Woensdag en donderdag zijn er ook regenperioden en krijgt de herfstzon weinig ruimte. De middagtemperaturen zijn dan overal een graad of 16 maximaal. De nachten blijven vrij zacht voor de tijd van het jaar, kouder dan een graad of 10 wordt het dan meestal niet. De wind is aan zee soms vrij krachtig tot krachtig. Vrijdag volgen misschien wat meer opklaringen.

Voor de lange(re) termijn is er een lichte trend naar minder wisselvallig weer. De bovenlucht zie je afkoelen en de westelijke hoogtestroming verdwijnt volgens het ECMWF-weermodel, door een uitzakking van lage luchtdruk op 5,5 kilometer, een zogeheten hoogtetrog met hierbij de afkoeling op die hoogte. Het geheel trekt richting of naar Nederland. Het snoert als het ware de straalstroom af, maar de onstabiliteit blijft, zodat er nog enkele verspreide buien mogelijk zijn. Zie de kaarten van het ECMWF voor de stroming op 5,5 kilometer hoogte. Het verschil tussen vandaag en 1 week later is groot. Als het tegen die tijd meer opklaart, kan het in de nachten een stuk frisser worden. Overdag wordt het niet koud voor deze periode van de herfst. Met zonneschijn wordt het nog makkelijk rond 15 graden. Het langjarig gemiddelde qua maximumtemperatuur staat in de periode van 11-20 oktober op ruim 14 graden. En gedurende de derde decade van de maand, 21-31 oktober, is de norm 12,8 graden.