Warme oktoberdagen op komst?

Kan de korte broek dit weekeinde uit de kast?

Afgelopen zondag, 6 oktober, beleefden we zowaar weer een kouderecord. Na 37 warmterecords werd dat wel weer eens tijd. Nu maken we ons alweer op voor een warme dag in het komende weekend. Op zondag lijkt de korte broek weer uit de kast getrokken te kunnen worden.

Tot die tijd moeten we de komende dagen nog even door wat buien heen. Vooral vandaag lijkt een nat dagje te worden met talrijke buien die overtrekken met daarbij ook kans op onweer. De meest actieve buien zijn bestemd voor de kustregio’s vanwege het nog warme zeewater. Nadat het gisteren nog 16 of 17 graden werd, moeten we het vandaag doen met slechts 12 tot 14 graden. Een stevige zuidwestenwind maakt het voor het gevoel helemaal herfst. De dagen daarna klimt de temperatuur langzaam maar zeker op.

Langzaam oplopend
Donderdag komen we al wat hoger uit met 14 tot 16 graden om vervolgens op vrijdag uit te komen op 17 of zelfs 18 graden. Vooral op donderdag is ook de zon vaak te zien tussen de buien door. Vrijdag is er meer bewolking met wat regen, maar dus wel een stuk warmer.

Storingen zwalken over ons land heen, waardoor het zuidoosten steeds de beste papieren heeft. En dat zal ook gelden voor het weekend. Het noorden blijft gevoelig voor storingen en het zuiden profiteert van een groot hogedrukgebied boven Zuid-Europa dat langzaam meer invloed probeert te krijgen op ons weer. Zoals gezegd zwalkt er langgerekt frontaal systeem heel dichtbij ons, dus een kleine verschuiving naar het zuiden kan zomaar betekenen dat een groter deel van het land in de wolken zit.

100 warme dagen
Op dit moment staat de teller voor warme dagen (temperatuur >20 graden) in De Bilt op 98 en dat is best uitzonderlijk. Nog twee dagen dus en dan tikken we de magische grens van 100 warme dagen in 2019 aan. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog allerminst zeker. Volgens de laatste berekeningen lijken we zaterdag geen warme dag bij te kunnen tellen, maar zondag wel. Op zaterdag lijkt voornoemde storing toch nog wat te blijven slepen en de temperatuurstijging te temperen. We hebben momenteel voor zondagmiddag 22 graden in De Bilt uitstaan. Als we dat halen, staan we dus op 99 warme dagen. Daarbij houden we in ons achterhoofd dat het ook later in oktober, bij een straffe zuidelijke wind bijvoorbeeld, nog best eens 20 graden kan worden.

Al drie jaar op rij
Oktober lijkt inmiddels steevast een periode van warmer weer op te leveren. Dat was in 2017 en 2018 het geval en ook dit jaar lijkt dat dus te gaan worden. Vorig jaar was het zelfs helemaal extreem. Op 13 oktober werd het in Limburg zelfs hoogzomer met 28,1 graden in Ell. Ook in De Bilt konden we met 26,3 graden zelfs een recordlate zomerse dag noteren. Er werden in Limburg zelfs 5 zomerse dagen op rij genoteerd wat niet zou misstaan in een zomermaand.

2017 was wat dat betreft iets minder extreem, maar voor oktoberbegrippen was het ook toen zeer warm. Op 16 oktober 2017 werd het in het zuiden op grote schaal 25 graden of meer en De Bilt kon toen een maximumtemperatuur van 24,4 graden noteren.

Of we dit jaar dus weer meer dan 100 warme dagen gaan krijgen is dus nog even afwachten, maar mocht het gebeuren dan is al het derde jaar in successie.

Bron: MeteoGroup