Restant Lorenzo komt vrijdag. Opnieuw veel regen?

Stabiel, droog hogedrukweer is ook de komende vijf dagen niet aan de orde. Het blijft wisselvallig. Vrijdag komt ex-Lorenzo, zaterdag klaart het (wat) op.

Stabiel, droog hogedrukweer is ook de komende vijf dagen niet aan de orde. Het blijft wisselvallig. Vrijdag komt ex-Lorenzo, zaterdag klaart het (wat) op. En misschien gaat het in de nacht naar maandag vriezen.

Wat een water!
Dinsdag was het op vrij grote schaal in Nederland zeer nat. Er passeerde een omvangrijke oceaanstoring die aan koelere lucht voorafging. Op veel meetpunten viel meer dan 10 millimeter regenwater en er waren zelfs een paar weerstations met in totaal een halve maandsom neerslag. Zo viel bij weerliefhebber Tonny Morsink (@tonnymorsink op Twitter) in De Lutte, in Twente, een plons van 50 millimeter. Ofwel: 50 liter water per vierkante meter.

Regenbogenweer

Inmiddels is het weerbeeld een mix van opklaringen en wat buien. De buien trekken van boven zee over het land in de noordwestelijke luchtstroming. Met de laagstaande zon erbij, zijn regenbogen mogelijk. Het waait matig tot soms vrij krachtig en aan zee soms krachtig. En, in een bui zijn er windvlagen. De maximumtemperatuur is 15 graden. In de nacht naar donderdag kan het in enkele brede opklaringen én met afgezwakte wind diep landinwaarts rond 5 graden worden. Vlak aan zee daalt de temperatuur tot een graad of 11. Donderdag is er enige ruimte voor de zon, later op de dag neemt de bewolking vanuit het westen geleidelijk toe. Opnieuw zijn ook nog enkele buien te verwachten en de middagtemperatuur komt uit op 15 à 16 graden maximaal. De wind is westelijk en zwak tot matig, rond 3 tot 4 Beaufort.

Ex-Lorenzo komt
Voor vrijdag wordt het restant van orkaan Lorenzo boven of nabij Nederland verwacht. Het windveld van het tegen die tijd 'gewone' lagedrukgebied bereikt ons niet of nauwelijks. Bovendien neemt ex-Lorenzo op zijn weg naar ons in kracht af. Wel lijkt het (flink) te gaan regenen en is er amper of geen zonneschijn. Vermoedelijk valt er minder regenwater dan dinsdag, maar regionaal 10 tot 15 millimeter is overdag mogelijk. De maximumtemperatuur komt op 12 tot 16 graden uit, in het noordoosten wordt het een graad of 11.

Nacht naar maandag: graadje vorst?

Naar verwachting begint zaterdagochtend langs de oostgrens regenachtig, maar van boven zee en/of vanuit het noorden volgen opklaringen. De zon komt er bij tijden aan te pas, misschien valt lokaal nog een losse bui en het wordt 14 of 15 graden maximaal. De wind draait naar noordoostelijke richting en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied mogelijk vrij krachtig ofwel 5 Beaufort. Zondag lijkt weer natter en wat kouder te verlopen. Maar, dat is wel zeer afhankelijk van de koers van een volgende depressie met bijbehorend oceaanfront. Het kan maar zo zijn dat het front via Zeeland afbuigt naar België en Frankrijk en ons niet of nauwelijks bereikt, door de invloed van een hogedrukgebied ten noorden van ons. Zie de kaart. De wind draait naar oostelijke richting en kan een tikje sterker zijn. Hiermee stroomt de wat koudere lucht naar ons toe. Het wordt een graad of 12. En: klaart het in de nacht naar maandag helemaal op, dan is met weinig wind - vooral landinwaarts - een snipje vorst niet uitgesloten. Dit zal dan de eerste lichte vorst na de zomer in de weerhut zijn. De temperatuurpluim geeft hiervoor een duidelijke indicatie. Op meer plaatsen kan het dan tot grondvorst komen...

De dagen hierna lijken de temperaturen hoger uit te komen, wel met wisselvalligheid. Dit laat ook de regenpluim duidelijk zien. Nazomers werd het vorig jaar in de tweede week van oktober. Maar dit jaar wordt dat in deze fase van de herfst niet verwacht.