Na regen komt… meer regen

Dat de herfst is losgebarsten, is inmiddels wel duidelijk. Na de indrukwekkende neerslagsommen van zondag is meer nattigheid onderweg.

Fladderende motregen, gestage regen, stortbuien; we hebben alles wel gezien gisteren. Een kletsnatte dag werd er voor zondag verwacht, en dat is dubbel en dwars uitgekomen. Een paar droge momenten daargelaten, kwam het soms met bakken uit de lucht. Ook vannacht én vanochtend ging het hier en daar nog flink tekeer.

Vooral in het midden en noorden van het land leverde het indrukwekkende neerslaghoeveelheden op. Tussen 0.00 en 24.00 uur viel zondag op grote schaal dik meer dan 20 millimeter. Lauwersoog en Leeuwarden spanden wel de kroon met respectievelijk 38,9 en 38,2 millimeter. Dat is een halve maandsom.

Neerslagoverschot
Daarbij maken we bijna de balans op voor wat betreft de droogte. Het neerslagtekort (c.q. -overschot) wordt namelijk alleen officieel gemeten tussen 1 april en 1 oktober. In het bekende droogtemonitorkaartje van het KNMI springt vandaag ineens de provincie Noord-Holland eruit. Daar is ineens een overschot aan neerslag op te zien, in de buurt van Egmond aan Zee. Het is lang geleden dat we die groene kleur op de kaart hebben gezien.

En waar de droogte vorig jaar redelijk gelijk verdeeld was, zijn dit jaar de verschillen enorm. Lokaal bedraagt het tekort namelijk nog steeds zo’n 300 millimeter.

Regenpauze
Er is nog meer regen op komst. Deze maandag hebben we een korte pauze. Nadat het in de ochtend hier en daar nog flink regende, wordt het vandaag hoe langer hoe kalmer. Maar het is van korte duur.

Vanavond neemt de bewolking al weer toe, want een nieuwe regenzone is dan alweer in aantocht. In de loop van de avond begint het vanuit het westen weer te regenen, en gedurende de nacht naar dinsdag blijft er af en aan regen vallen. Opklaren doet het vrijwel niet en daarmee is het opnieuw geen koude nacht, de minima liggen rond 13 graden.

Waterballet 2
Dinsdag belooft opnieuw een bewolkte en regenachtige dag te worden. We hebben een scenario dat vergelijkbaar is met zondag, al zullen de hoeveelheden waarschijnlijk een stuk lager uitpakken. Ook de verdeling wordt anders: dit keer lijkt juist het zuiden van het land te kunnen rekenen op die flinke bak regen. De regen van de nacht houdt in de ochtend op veel plaatsen aan, en trekt uiteindelijk oostwaarts. Daarachter wordt het even wat droger. Mogelijk komt de zon dan nog even tevoorschijn, al is het van korte duur. Al snel komen er weer nieuwe buien, die lokaal weer flink kunnen uitpakken qua neerslaghoeveelheden. Er kan een onweersbui tussen zitten, en vooral de kustlijn kan stevige wind(stoten) verwachten. In de loop van dinsdag ‘klapt’ de wind om van zuidwest naar noordwest en daarmee worden de pittige buien later op de dag vooral over het zuiden van het land gestuwd.

Daarna
Vanaf woensdag is het beeld een stuk rustiger, droger en zonniger. Maar met die noordweststroming wordt wel een stuk frissere lucht aangevoerd, en we komen in de tweede weekhelft met de maximumtemperatuur nog maar op een graad of 14 uit. Dat dan weer wel.

 

 

Bron: MeteoGroup