Wordt het een waterballet?

Na een herfstachtige week lijkt het vooral zondag een natte bende te worden.

Aan de lopende band komen storingen onze kant op de laatste dagen. En hoewel de neerslaghoeveelheden nogal verschillen per provincie, is een droge dag ver te zoeken. Morgen – zondag – gaat de herfst overal volop toeslaan met een flinke bak regen en harde wind.

Terwijl velen van ons nog steeds hopen op een nazomertje, lijken die kansen alsmaar kleiner te worden. Inmiddels zijn de nachten langer dan de dagen, de zon verliest terrein. Vorig jaar was dat geen belemmering voor een fikse nazomer, met zelfs halverwege oktober nog temperaturen dik boven de 25 graden. Dat, of iets wat erop lijkt, is dit keer bepaald niet in zicht, ook niet op de langere termijn.

De zuidweststroming is de hele week al goed op stoom, storing na storing komt onze kant op. Buien schurken vooral tegen onze kustlijn aan en komen daar nog extra tot ontwikkeling. Vooral de kustprovincies en het noordwesten van het land krijgen dus de volle laag. Het zuidoosten van het land ontspringt de dans daarmee regelmatig. Al is het ook daar zeker niet droog gebleven, de hoeveelheden zijn daar beduidend lager.

Kletsnatte zondag

Ook zondag gaan we die verdeling weer zien, maar dan gaan we er allemaal aan geloven. Deze hele zaterdag, en ook vanavond en vannacht blijven er her en der een paar buien vallen. Maar het echte vuurwerk komt zondag. Het wordt een onstuimige herfstdag, met kans op een heleboel water. Met name in de noordelijke helft van het land: daar staat op grote schaal zo’n 20 millimeter regen in de verwachting. In Limburg beperkt het zich tot een millimeter of 5.

Nu blijft het altijd afwachten of een verwachting uitkomt. Bijvoorbeeld een kleine verandering van de richting van zo'n regenzone kan al een heleboel verschil maken in onze regenmeters. Maar wat wel duidelijk is, is dat we met twee fronten te maken krijgen morgen. Eerst volgt een warmtefront, dat ons al in de loop van de nacht c.q. vroege ochtend bereikt. Daarop gaat in de ochtend een flinke zone met gestage regen over het land trekken.

Daar achter, aan het eind van de ochtend, begin van de middag, lijkt het even wat droger te worden, al kunnen we het woord ‘droog’ voor morgen eigenlijk niet echt gebruiken. Er blijven ook in de vroege middag enkele buien vallen, maar niet overal.

Ondertussen ligt de volgende dot regen dan alweer klaar voor de kust. In de loop van de middag trekt een koufront over, dat ook weer voor flink wat neerslag gaat zorgen. Hierin lijken de hevigste buien te zitten, vooral aan het eind van de middag, begin van de avond, zal er lokaal een fikse plensbui vallen. Ook onweer is daarbij goed mogelijk.

Windpieken

En dan hebben we het nog niet eens over de wind gehad. Want net als de afgelopen dagen waait het stevig bij dit alles. In het binnenland komt het regelmatig tot kracht 5, aan de kust makkelijk tot kracht 7. Ook lijken er twee piekmomenten in te zitten. De eerste in de (late) ochtend, de tweede in de (late) avond. Langs de kust zou het tot windstoten rond 90 km per uur kunnen komen, zeker rondom zo'n plensbui.

Daarna

En de zon? Die zien we waarschijnlijk maandag pas weer. Niet al te veel, en ook maandag vallen er nog een paar buien, maar in elk geval is de relatieve rust dan weer wat teruggekeerd. Dat is overigens van korte duur, want dinsdag belooft het opnieuw flink nat te worden.

Daarna is het even gedaan met de zuidweststroming, en gaat ons weer vanuit het noordwesten komen. Dat betekent minder regen, vaker zon, maar ook flink lagere temperaturen.

 

Bron: MeteoGroup