Geen droge dagen, geen kou

Na het nazomerse weekend is het nu wisselvallig en minder warm herfstweer. Geen enkele dag lijkt droog te verlopen.

Om tien voor tien maandagochtend is de kalenderherfst op het noordelijk halfrond een feit. De zon stond op dat moment loodrecht boven de evenaar, dag en nacht zijn ongeveer even lang. Na vandaag duren de nachten langer dan de dagen. Het ziet er naar uit dat het tot en met het weekend draait om oceaanfronten die horen bij lagedrukgebieden. De maximumtemperaturen komen op waarden omstreeks het langjarig gemiddelde uit of hier iets boven. Eind september is dat langjarig gemiddelde 17 a 18 graden. Koud herfstweer wordt het nog niet, wel valt dagelijks regen.

Nog even en dan 100 warme dagen in De Bilt

Ondertussen heeft het hoofdweerstation De Bilt zijn 98ste warme dag van het jaar te pakken, zondag werd het hier voor de 98ste keer dit jaar minstens 20,0 graden. Het werd er zomers warm, namelijk 26,5 graden maximaal. Nog twee dagen dus om warme dag nummer 100 in De Bilt bij te schrijven. Vanmiddag kan het 20 graden worden en donderdag eveneens. Vorig jaar scoorde zelfs 132 warme dagen; een record.

Depressies aan zet
Het zijn voorlopig lagedrukgebieden - oceaandepressies - en bijbehorende regenfronten die het weer de rest van deze week zullen bepalen. Hogedrukgebieden zijn niet of nauwelijks aanwezig. Nu en dan bereikt slechts een uitloper ervan even onze omgeving. De aangevoerde lucht komt ook steeds van boven oceaanwater dat iets warmer is dan 'normaal' voor deze tijd van het jaar, zie het plaatje van NOAA. Zodat de temperaturen nog niet sterk dalen. Soms wordt het nog 20 a 21 graden. Ook de nachten pakken niet koud uit. Zo wordt het in de nacht naar dinsdag een graad of 9 in de provincie Groningen tot rond 14 of 15 graden aan de westkust en in Zeeland. Vooral in het westen kan al een beetje regen vallen. In Groningen worden de meeste opklaringen verwacht.

Dinsdag...

Dinsdag komt een volgende frontale oceaanstoring naar ons toe. Dit levert grijze luchten met regen op. In de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend begint dit in het westen, het lijkt dan om een paar buien te gaan. In de middag en avond trekt waarschijnlijk een gebied met langere tijd regen van west naar oost over het land. In het noordoosten kan het de gehele ochtend nog droog zijn met ook ruimte voor (wat) zonneschijn. Op sommige plaatsen is door deze frontpassage rond 10 millimeter regenwater mogelijk. De maximumtemperatuur komt uit op 17 tot 20 graden, langs de noordoost- en oostgrens wordt het mogelijk 21 graden. Het gaat wat meer waaien. De zuidoostenwind wordt matig tot vrij krachtig en aan zee soms krachtig, ofwel 6 Beaufort. In de avond hobbelt er een regen- of onweersbui achter het front en draait de wind naar zuidwest.

Woensdag
Voor woensdag wordt een vrij klein lagedrukgebied bij Nederland verwacht. Hierdoor zijn buien mogelijk, een enkel exemplaar kan onweer bevatten. De luchtopbouw oogt onstabieler omdat ook de bovenlucht wat kouder wordt en het aan de grond relatief warm blijft met voldoende vocht voor buienvorming. Ook het nog (relatief) warme zeewater doet een duit in het zakje! Voor de zon is niet veel ruimte en de middagtemperatuur komt tijdelijk niet aan de 20 graden toe, het wordt rond 18 graden. De wind is matig tot vrij krachtig uit zuid tot zuidwest. Omdat het om buien gaat, zullen de regenhoeveelheden per regio verschillen. Plaatsen met rond 1 millimeter, maar ook locaties met misschien 10 millimeter regenwater.

Donderdag, vrijdag en weekend

Donderdag is de warme grens van 20 graden wel weer haalbaar. Het weerbeeld blijft wisselvallig met nu en dan regen. Ook vrijdag en in het weekend draait het om depressie-activiteit in en rond Nederland en kan het soms (erg) nat zijn. De maximumtemperaturen komen omstreeks 18 graden uit. Samengevat: stabiel, droog en warm nazomerweer wordt in de nadagen van september niet verwacht. Voor de (regionaal erg droge) natuur en akkers is een natte periode wel welkom. De pluim geeft een lichte indicatie voor afnemende wisselvalligheid in de eerste oktoberweek. De onzekerheid is vooralsnog wel groot.