Twee koufronten

Het eerste koufront trekt deze woensdag over, vrijdag komt het volgende. Beide storingen doen hun naam eer aan.

Overgangen in luchtsoorten worden gemarkeerd door fronten. Een warmtefront gaat aan warme(re) lucht vooraf en een koufront brengt meestal koudere, en in dit geval koelere, lucht. En een occlusiefront heb je als warmte- en koufront 'samensmelten'. In de meeste gevallen brengen fronten wolken en neerslag en ook de wind kan uit de band springen.

Tussen nu en de nacht naar zaterdag hebben we met 2 koufronten te maken. Het duurt even, maar uiteindelijk trekt het eerste koufront deze woensdagmiddag van west naar oost over het gehele land met zijn uitgestrekte wolken en regenval. Niet overal is het front even actief, de regenhoeveelheden zullen dan ook van plaats tot plaats verschillen. De meeste regen lijkt te vallen in het noorden en noordwesten. Het lijkt er op dat in de loop van de middag ook het oosten van het land en Limburg (wat) regenval hebben. In het zuidoosten kan het, met en dankzij eerst nog opklaringen, nog lokaal 23 graden worden, in het westen is het met 18 a 19 graden maximaal wel bekeken. De wind is eerst zuidwest, na frontpassage westelijk en bereikt aan zee en op het IJsselmeer af en toe 6 Beaufort.

Waddengebied: 7 Beaufort, tippend aan 8 Bft.
Achter het koufront draait de wind naar noordwest en wakkert nog iets verder aan, vooral in het Waddengebied, waar in de nacht naar donderdag 7 Beaufort kan worden gemeten, misschien tipt de wind even aan stormachtig, 8 Bft. Dieper landinwaarts, vooral naar het zuiden toe, neemt de wind (merkbaar) af. Vanaf zee komen in de nacht wat buien onze kant op. Deze voelen zich uitstekend thuis boven dat warme water van de zee en het IJsselmeer. Ook zijn er twee buienstoringen te zien. Zie kaart. Vooral op de trog, de stippellijn, is een klap onweer mogelijk.

Donderdag is ons weer dan een mix van felle zonneschijn, stapelwolken en enkele buien. In het zuiden vallen naar verwachting de minste buien. De maximumtemperatuur stokt een keer dik onder de norm van 20 graden (De Bilt 20,6 graden): het wordt 16 tot 18 graden op de meeste plaatsen. Later op de dag nemen de drukverschillen boven ons land af en daarmee zwakt de wind af.

Vrijdag koufront nummer 2
In de nacht naar vrijdag komt de atmosfeer tot rust, door passage van een uitloper van een hogedrukgebied, afkomstig van het Azorenhoog. In het zuidoosten is de minste wind en met helder weer kan het hier afkoelen tot lokaal 5 graden. Vlak aan zee zal de temperatuur niet lager uitkomen dan een graad of 12. Vrijdag overdag is het de beurt aan een volgend koufront met zijn wolken en (wat?) regen. Het oosten kan het tot ver in de middag nog droog houden. De wind draait naar het zuidwesten terug en neemt ook weer toe, aan zee tot krachtig, 6 Beaufort. De aanvoer van warmere lucht en eerst ruimte zonneschijn laten de temperaturen stijgen naar zo'n 18 tot 20 graden. Achter het koufront, jawel, zit weer koelere lucht. Dat merken we dit weekend. Het wordt een graad of 17 a 18 met zonneschijn, stapelwolken en buien, de meeste buien passeren zaterdag.

Nazomertje?
Gisteren hadden we het al even over de restanten van tropische orkaan Dorian, die na het weekend naar het westen van Europa lijken te trekken. Aan de voorzijde van dan ex-Dorian wordt warme lucht opgestuwd, hetgeen hogerop in de atmosfeer tot hogedrukwerking leidt. Het hangt er maar helemaal van af hoe dit hogedrukgebied zich gaat opbouwen en waar het precies terechtkomt. Er zijn enkele aanwijzingen in de berekeningen van het ECMWF (het Europese model) dat het vooral later in de week minder wisselvallig en ook enkele graden warmer wordt. Maar het is nu nog te ver weg in de tijd om hier concrete uitspraken over te doen.