Temperatuurdip

We zakken steeds verder terug voor wat betreft de temperatuur. Donderdag bereiken we het dieptepunt.

De astronomische zomer is natuurlijk nog volop in gang en duurt dit jaar nog tot 23 september, maar meteorologisch gezien is de herfst op de eerste van deze maand al van start gegaan. Het weer ging daarin mee, want het wordt steeds minder warm en wisselvalliger. Donderdag komt de maximumtemperatuur op sommige plekken niet hoger uit dan 14 graden.

De meteorologische seizoenen zijn ooit in het leven geroepen voor de statistiek. Puur omdat je makkelijker kunt rekenen en vergelijken met 3 volledige maanden. Opvallend was dit keer wel de scherpe overgang van het warme en zonnige zomerweer op de laatste dag van augustus naar het relatief minder warme en wat wisselvalligere weer van begin september.

Flinke overgang
Op de overgang van augustus naar september maakte de temperatuur al een flinke sprong omlaag. Werd het zaterdag 31 augustus nog 25 graden aan zee tot 32 graden in het zuidoosten, zondag 1 september was dit nog maar 19 tot lokaal 22 graden. Vooral landinwaarts een verschil van maar liefst 10 graden. Aan de kust was de overgang minder groot, maar ook daar scheelde het een graad of 6.

Onder de norm
Inmiddels zitten we nu al een paar dagen in dezelfde luchtsoort, met overdag steeds temperaturen  rond 20 graden, ofwel rond het langjarig gemiddelde. De komende dagen zakken we echter nog wat verder terug en komen we een aantal dagen onder de norm voor begin september uit. Donderdag spant daarbij de kroon, dan hebben we de grootste dip in de temperatuur.

Koufront

Op deze dinsdag kwam het kwik op veel plaatsen nog rond 20 graden uit, maar de komende dagen wordt dat steeds lastiger. Een actief koufront trekt woensdag namelijk vanaf de ochtend van west naar oost over het land. Daar vooruit is er in het oosten eerst nog wat ruimte voor de zon en vooral daar zou het nog tot 20 of 21 graden kunnen komen, maar het grootste gedeelte van het land haalt dat dan al niet meer. Met langdurige regenval en vooral aan zee flink wat wind stokt het kwik op veel plaatsen al bij 18 of 19 graden. Woensdagavond, achter het koufront, klapt de wind om naar het koelere noordwesten, waarna de echt frissere oceaanlucht zijn intrede doet.

Regen- en onweersbuien
Donderdag verwachten we dan nog maar maximumtemperaturen van 14 a 15 graden landinwaarts. Aan de kust komt het kwik lokaal nog een graadje hoger uit, maar daar waait een soms krachtige noordwestenwind. Hiermee worden bovendien talrijke buien het land ingeblazen, mogelijk ook met onweer en/of hagel. Slechts een enkele daarvan weet het zuidoosten te bereiken, dus daar blijft het relatief droog. Tussen de buien zitten echter ook flinke opklaringen en dat betekent dat we ook de zon weer geregeld te zien krijgen.

Lichte stijging

Vanaf vrijdag laat de temperatuurcurve weer een lichte stijging zien, maar volgens de huidige berekeningen blijven we voorlopig onder de 20 graden uitkomen. Dat neemt niet weg dat we op langere termijn echt nog wel een periode met warmer weer zouden kunnen krijgen.

Restanten orkanen

Vorig jaar zagen we rond deze tijd bijvoorbeeld hetzelfde. De restanten van orkaan Helene trokken toen over de Atlantische Oceaan richting de Britse Eilanden, met daar alsnog veel wind en regen. Bij ons werd het toen echter nog even zonnig en warm. Aan de voorzijde ervan werd namelijk met een zuidelijke wind nog hele droge en warme lucht vanuit Spanje en Portugal onze kant opgeblazen. En nu raast natuurlijk orkaan Dorian boven de Bahama’s en later deze week langs de Amerikaanse oostkust. Het te kiezen pad van orkaan Dorian is nog vrij onzeker, maar hij lijkt het komende etmaal een draaiing naar het noordwesten en later noordoosten te maken, strak langs de Amerikaanse kust. Mochten de restanten ervan uiteindelijk de Atlantische Oceaan optrekken en de oversteek richting Europa maken, kan het toch ineens nog even flink opwarmen. Of dit ook gaat gebeuren is natuurlijk de vraag, maar we houden het uiteraard voor u in de gaten!