Dorian nadert Amerikaanse oostkust

Major Hurricane Dorian ligt momenteel stil boven de Bahama's en trekt later vandaag richting Florida. Net daarvoor lijkt hij naar het noorden af te buigen.

Op het moment van schrijven trekt het enorme oog van major hurricane Dorian van oost naar west over één van de grotere eilanden van de Bahama’s, Grand Bahama. In het oog zelf is het een oase van rust, maar daar vooruit en erachter gaat het flink tekeer. Gemiddelde windsnelheden van 285 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten. Heel veel regen in zeer korte tijd, waarbij de som lokaal kan oplopen tot bijna 1000 millimeter! Dorian trekt de komende uren verder westwaarts, maar lijkt net voor de kust van Florida een bocht naar het noorden en later noordoosten te maken. Dat neemt niet weg dat het ook daar in een brede kuststrook flink zal gaan waaien en regenen.

De meest actuele satellietbeelden laten een oog zien, met een diameter van bijna 40 kilometer en daar om heen een enorme muur van convectie, met heel veel regen en onweer. De gemiddelde windsnelheid rondom het oog is 285 kilometer per uur en daarmee valt Dorian in de vijfde categorie op de schaal van Saffir-Simpson. De zwaarste categorie, waarbij de schade catastrofaal kan zijn, ofwel een ‘Major Hurricane’.

In het oog

Zowel de Bahama’s als ook de Abaco Eilanden werden het afgelopen etmaal overspoelt met regen, een desastreuze orkaanwind en windstoten tot meer dan 300 kilometer per uur. Het oog van Dorian trok eerder nog met amper 10 kilometer per uur westwaarts over de Bahama’s, en wel in een rechte lijn over het op vier na grootste eiland, Grand Bahama. Inmiddels komt de orkaan nog maar amper vooruit en ligt bijna stil. Na de eerste klap zouden mensen er nu kunnen denken dat het voorbij is, maar niets is minder waar. Ze zitten middenin het oog, waar het inderdaad nog nauwelijks waait en regent, maar de tweede muur van buien en wind ligt op de loer.

Dorian ligt stil

Omdat de orkaan nu bijna stil ligt, wordt op sommige plekken enorm veel neerslag verwacht. De verschillende weermodellen laten het lokaal zelfs tot rond 1000 millimeter komen, dat is een meter water! Zolang Dorian niet van plek verandert, blijft het op diezelfde plekken maar doorregenen. Veel inwoners van de kleinere eilanden van de Bahama’s zijn afgelopen dagen dan ook geadviseerd om naar de grotere eilanden af te reizen. Ook op die grotere eilanden gaat het natuurlijk flink tekeer, maar kan er meer veiligheid worden geboden, al is dat relatief, want het hoogste punt van de Bahama’s is 37 meter. Men wordt geadviseerd om in betonnen gebouwen te bivakkeren. Pas later op deze maandag komt er weer wat beweging in het geheel.

Bocht naar het noordwesten
Aanvankelijk leek de orkaan precies op Florida af te gaan, en dat gaat hij ook nog steeds en sommige weermodellen blijven daarna, maar onder andere het Europese weermodel laat hem nu ook net voor de Amerikaanse kust een flinke bocht naar het noordwesten maken. Het oog lijkt dan precies langs de oostkust van Florida richting Georgia en vervolgens North en South Carolina te trekken. Maar gezien de orkaan honderden kilometers in omtrek is, krijgt een brede kuststrook daar ook nog te maken met gevaarlijke wind en windstoten, veel regen en mogelijk desastreuze overstromingen.

Overstromingen

Het waterpeil zal voor de Amerikaanse kust namelijk zo’n 7 meter gaan stijgen. Het water spoelt dan in een enorme vloedgolf letterlijk het land op, waardoor veel van de kustgebieden geëvacueerd zijn of de komende uren nog zullen worden. Naast het opgestuwde zeewater wordt daar gemiddeld namelijk ook nog wel zo’n 150 tot 200 millimeter regen verwacht.

Loop van de week minder sterk
Omdat Dorian waarschijnlijk boven het relatief warme zeewater blijft, boet hij geleidelijk aan kracht in. Een orkaan blijft bijna nooit lang op categorie 5 status, dat kost gewoon teveel energie. Pas in de loop van de week wordt de orkaan echt minder sterk en tot die tijd blijft hij heel gevaarlijk.