De jas weer aan

Na een tropisch warme periode zakt de temperatuur de komende dagen een flink stuk terug. We komen soms zelfs niet meer boven 20 graden uit.

De landelijke hittegolf mag dan wel tot een einde zijn gekomen, regionaal duren ze nog voort. Op weerstation Hupsel in de Achterhoek, maar ook op de weerstations Eelde en Nieuw-Beertha in het noordoosten van het land kwam het donderdag nog tot zomerse waarden, boven 25,0 graden. Als de maximumtemperatuur daar vandaag – vrijdag – ook weer op 25 graden of meer uitkomt, duren die regionale hittegolven nog steeds voort. Zaterdag wordt het nog warmer, maar dat is voorlopig de laatste zo warme dag. Vanaf zondag keldert het kwik bijna 10 graden. De hittegolf is dan overal definitief voorbij en de jas kan weer aan.

Het komende weekend is er eentje met twee gezichten. Na een zonnige, en zomers tot tropisch warme zaterdag volgt een wat meer ‘herfstachtige’ zondag. Zaterdag wordt er met een zuiden- tot zuidoostenwind erg droge en warme lucht bij ons aangevoerd. Er is dan ook nauwelijks bewolking en de combinatie van veel zon en de warme lucht maakt dat het kwik weer flink stijgt. Aan zee en op de Waddeneilanden wordt het 25 tot 27 graden, dus perfect strandweer. Landinwaarts wordt het nog warmer, met daar 28 tot in Limburg lokaal 31 graden. Toch weer die tropische temperaturen dus.

Einde in zicht
Maar het einde lijkt nu echt in zicht. Althans, voorlopig, want je weet het in deze tijd van het jaar natuurlijk nooit zeker. Het kan ook in september en zelfs daarna nog gemakkelijk erg warm worden. De septembermaand gaat dit jaar echter niet heel warm beginnen. Integendeel. Zaterdagavond neemt vanuit het westen de bewolking al toe en in de nacht naar zondag passeert een koufront. Er vallen verspreid een paar buien, in het noordwesten mogelijk met een klap onweer. Een aantal weermodellen laten de buien zelfs nog iets eerder komen, al in de loop van de zaterdagmiddag. Dit is vooralsnog echter een minderheid.


Omslag
Aan de achterzijde van het front klapt de wind om naar het westen en trekt ook iets aan. Vanaf dat moment stroomt minder warme lucht onze omgeving in. We starten zondagochtend nog met een relatief hoge 14 tot 17 graden, maar in de loop van de dag gaat het kwik nog maar mondjesmaat omhoog. In het oosten en zuidoosten wordt het nog net 20 graden, elders in het land blijft het kwik onder 20 graden. De zon komt er soms even doorheen, maar wolkenvelden overheersen en vooral in de ochtend vallen nog enkele buien.


Hogedrukgebied
In de nacht naar maandag zien we echter alweer een volgend hogedrukgebied op de weerkaarten verschijnen. De kern ligt boven de Atlantische Oceaan, ruim ten westen van Spanje en Portugal. Het geheel lijkt zich steeds verder uit te gaan bouwen tot in onze omgeving, maar botst precies boven ons land tegen de flanken van een lagedrukgebied boven Scandinavië. De wind gaat dan bij ons vanuit het noordwesten waaien en dus vanaf de Noordzee.


Geregeld zon, maar ook buien
Er wordt dan niet alleen frissere lucht aangevoerd – het wordt nog maar een graad of 18 –, maar ook een aantal buien. Het zeewater is namelijk nog relatief warm, veelal rond 20 graden, waardoor de luchtopbouw boven het water onstabiel wordt en er buien ontstaan. Deze worden vervolgens met die noordwestenwind onze kant op geblazen. Tegelijkertijd krijgt een flinke uitloper van het eerdergenoemde hogedrukgebied steeds meer invloed, wat resulteert in ook flink wat zonneschijn.


Net ten zuidoosten van ons

In die uitloper van het hogedrukgebied, een zogeheten rug, begint zich de dagen daarna een opzichzelfstaande kern te ontwikkelen en deze trekt net ten zuidoosten van ons langs, om zich te nestelen boven Polen. De wind klapt dan bij ons weer om naar zuidwest en met ook nog eens flink wat zonneschijn warmt het dinsdag vervolgens weer op tot 20 à 21 graden. Het duurt echter niet lang, voordat een volgende storing in die zuidweststroming onze kant op komt.