Orkaan Dorian op weg richting Florida

Veel wind, veel water. Dorian lijkt een categorie 3 of 4 orkaan te worden.

Het is pas de vijfde storm die een naam krijgt in de zone van de Atlantische oceaan. Ter vergelijking: in 2005 waren we op 29 augustus al bij de K aangekomen, terwijl we met Dorian bij de ‘D’ zitten. We moeten er wel bij melden dat er inmiddels ook een ‘E’ in beeld is. Dat is Erin. Erin ligt voor de oostkust en is eventjes een tropische storm geweest en inmiddels een depressie met weinig om het lijf. Dorian is andere koek. Het is nu een orkaan van de eerste (lichtste) categorie, maar neemt heel snel in kracht toe. Alle ogen op de Bahama’s, in Florida en Georgia zijn gericht op Dorian.

De route die deze orkaan volgt, gaat over water dat erg warm is, rond 29 graden, en daarmee een extra impuls geeft aan dit weerfenomeen. Het warme water werkt als motor op de orkaanopbouw. Je hebt immers vocht en stijgende luchtbewegingen nodig om een goed ontwikkelde orkaan, met centraal oog, te verkrijgen. Zo’n enorme verticaal stijgende luchtmassa mag ondertussen niet uit elkaar vallen door bijvoorbeeld een straffe wind op 5 of 6 kilometer hoogte. Dat is hier dan ook niet het geval. Dorian ontwikkelt zich in een kalme omgeving waardoor de typische orkaanstructuur niet wordt verstoord.

Steeds krachtiger
Al met al wordt Dorian de komende paar etmalen steeds krachtiger. Vanavond, onze tijd, zal de orkaan nabij zijn kern al een doorstaande (1 minuut-gemiddelde) maximale windkracht hebben van 160 kilometer per uur en vervolgens door blijven ontwikkelen tot zondag of maandag en dan inmiddels op 110 knopen uitkomen, dat is ruim 200 kilometer per uur. Op dat moment spreekt men van een ‘major hurricane’, oftewel een categorie 3 of 4 op de schaal van Saffir-Simpson. Voorlopig is het idee dat de orkaan in het weekend (vlak noord, of net over) de Bahama’s trekt om in de nacht naar maandag ergens via de Floridase oostkust de Verenigde Staten binnen te trekken.

Wind en water
Wind, regen en wateropzet vanaf zee, en alles in extreme mate. Dat is wat de belangrijkste weerfenomenen zijn bij een orkaan. Deze hele regio is zich nu dan ook aan het voorbereiden op wat komen gaat. Bovendien zijn alle ogen gericht op de NHC, het instituut dat meerdere malen per dag alle berekeningen toont met de verwachte koers en sterkte van Dorian.

Aangezien het wederom laaggelegen land is waar deze orkaan overheen gaat trekken, én dat het land nauwelijks beschermd is door dijken, mangrove of moeras, kan men niet veel anders doen dan zich voorbereiden op hetgeen wat mogelijk komen gaat. Mensen checken hun verzekering, timmeren hun huizen dicht, halen tuinmeubilair uit de tuin en slaan eten, drinken en branstof in. Elke staat heeft bovendien vaste evacuatieroutes die -indien nodig- worden opengezet, en heeft ook gebouwen waar mensen opgevangen kunnen worden.

Bron: MeteoGroup, NOAA, NHC.