Weerlicht te zien tot op enorme afstand

Vanaf enorme afstand was de afgelopen twee nachten onweer te zien. Tot op wel 150 kilometer van de betreffende onweersbuien. Komende nacht gaan we mogelijk weer op herhaling.

Vanaf enorme afstand was de afgelopen twee nachten onweer te zien. Tot op wel 150 kilometer van de betreffende onweersbuien vandaag. Komende nacht gaan we mogelijk weer op herhaling.

Donderdagavond laat zagen strandgangers tot in Noord Holland aan toe weerlicht aan de horizon. Van bliksem in de verte dus. De eerste zichtbare flitsen waren te zien in westelijke richting en behoorden bij buien die op dat moment op de oostkust van Engeland lagen, 150 kilometer weg. Het ging trouwens om dezelfde buienzone die de bizarre nachtelijke heatbursts in de nacht van donderdag op vrijdag veroorzaakte.

Afgelopen nacht kwam in het zuiden en westen van het land buien voor, waarvan het weerlicht van de bliksems tot in delen van het noorden van Nederland was waar te nemen (bij vrij zicht en een donkere omgeving). Dit komt overigens wel vaker voor. Maar je moet er maar net op letten. En, er moet tussen jouw plek van waarneming en de buien weinig tot geen bewolking aanwezig zijn.

Vannacht op herhaling?
Deze zaterdagavond en komende nacht gaan we mogelijk weer op herhaling. Een zone met daarin verspreid regen- en onweersbuien ligt overdag eerst over delen van het zuiden, westen en lokaal midden van het land, terwijl het noorden en oosten droog en zonnig blijven. In de loop van de avond en vannacht trekt het gebied waarin buien voorkomen zich weer wat naar het zuiden terug. Uiteindelijk tot grotendeels boven België, nog schampend langs Limburg, Brabant en Zeeland.

Ten noorden van de buien is er maar weinig bewolking. En kan je dus vanaf de late schemering en tijdens het donker met een beetje geluk van veraf ongehinderd (wolkenloos) in de richting van het onweer kijken. Hoe donkerder je omgeving en hoe vrijer je zicht, hoe van verder af je de flitsen in de verte kan zien. In de loop van de nacht neemt het aantal bliksemontladingen dat bij de buien voorkomt, naar verwachting wat af.

Donderdagavond: hap uit de zon
Nog even terug naar donderdagavond: tijdens zonsondergang was het vanaf de westkust zelfs mogelijk met het blote oog al bewolking bij de Engelse westkust te spotten. Net voor zonsondergang werd er ineens een bloemkoolvormige ‘hap uit de zon genomen’. Dat waren opbollende wolken horende bij de eerder genoemde buienstoring met weerlicht van veraf van donderdagavond.