Volgende tropische periode in het vizier

Het is al een tijdje wat aan de frisse kant, maar een volgende tropische opstoot lijkt nu in aantocht. Een update.

Vooruit: het duurt nog even en de modellen zijn het er nog niet geheel over eens, maar het heeft er nu alle schijn van dat we weer hard richting tropische temperaturen gaan. De hele volgende week worden in het zuidoosten van het land temperaturen rond - en boven - 30 graden verwacht.

 

Update 17 juli

Nog steeds zitten er grote verschillen in de modellen. Maar de algemene trend vergeleken met gisteren is dat het zelfs nog iets warmer lijkt te worden. Een enkele berekening komt zelfs op 36 graden in Zuid-Limburg op donderdag. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is zeer de vraag, maar dat het tropisch warm wordt, lijkt voorzichtig wat zekerder.

Tot en met woensdag lijkt de aanstormende warmte echt wel werkelijkheid te gaan worden, daarna neemt de onzekerheid behoorlijk toe. Een landelijke hittegolf (lees: hittegolf in De Bilt) behoort inmiddels tot de mogelijkheden, al is het op dit moment kantje boord.

Ook is het aantal zonuren wat opgekrikt. Het lijkt er op dat storingen nauwelijks in de buurt kunnen komen. De neerslagkansen zijn daarmee ook iets getemperd, al lijkt er in de loop van de week wel een regen of onweersbui te gaan ontstaan. Als er zo’n bui valt, kan zou het ook best een pittige bui zijn.

We blijven het uiteraard in de gaten houden.

 

Bericht 16 juli

Elders in het land is het minder warm dan in het zuidoosten, maar de temperatuurstijging die we vanaf vandaag zien, lijkt in elk geval gestaag door te zetten, én vervolgens aan te houden.

Het is al een tijdje aan de frisse kant voor de tijd van het jaar. We schrijven inmiddels midden juli, volop zomer, maar daar lijkt het de afgelopen dagen niet echt op. Grijze luchten en relatief lage temperaturen is wat we vooral zien, maar inmiddels is de omslag ingezet. Vandaag wordt het weliswaar al wat warmer dan de laatste dagen, een maximumtemperatuur van 19, 20 graden is nog niet om over naar huis te schrijven.

Vanaf woensdag komen de temperaturen hoger uit. De frisse noordwestelijke stroming is dan echt even voorbij en met een zuidwestenwind komt warme lucht het land binnensijpelen. Ook zien we de zon vaker. Dat resulteert woensdag in een temperatuur van gemiddeld 23 graden. In het zuidoosten kan het lokaal al 25 graden worden. Donderdag en vrijdag gebeurt dat op grotere schaal.

Warm weekend, hete week
Maar de echte zomerse warmte lijkt vanaf zaterdag op te rukken. Met uitzondering van de kustprovincies wordt het in het hele land 25 tot 28 graden. Zondag vallen de maxima waarschijnlijk net een graadje lager uit, maar vanaf maandag slaat de warmte echt toe. Bijna heel Europa, met uitzondering van Scandinavië, is dan stevig in de greep van een gebied met (extreem!) hoge druk en de tropische hitte lijkt voorlopig even niet te vertrekken.

Dinsdag gaan we in Limburg dan al richting 30 graden. De dagen daarna breiden die hoge temperaturen verder uit over het land. In het (zuid)oosten van het land kan het zo maar weer tot een volgende hittegolf komen, en zelfs voor Oost-Groningen wordt dagen achter elkaar 28 graden verwacht. Ook de nachten beloven weer voor weinig verkoeling te zorgen; soms dalen de temperaturen maar nauwelijks verder dan tot 19 graden.

Niet strakblauw
Al deze warmte betekent overigens niet dat het continu zonovergoten is. Zeker, we zien de zon zeer regelmatig, maar vrijwel elke dag is er wel kans op een bui aanwezig, ook tot diep in volgende week. Storingen liggen voorlopig links en rechts in de buurt en er is niet veel voor nodig om die buien bij ons verzeild te laten raken, of om een regen- of onweersbui te laten ontstaan. Maar ook dat hoort ten slotte bij de tropen. 

 

 

Bron: MeteoGroup