Enkele relatief koele dagen, later weer warmer?

Achter een koufront bevindt zich frisse lucht. Het wordt enige tijd koeler dan de norm.

Achter een koufront bevindt zich frisse lucht. Het wordt enige tijd koeler dan de norm. Het koufront trekt langzaam van noord naar zuid deze zaterdag. Het levert bewolking en regen op maar de (zeer) droge akkers hebben er niets aan. Het gaat om slechts een paar millimeter regenwater. Zondag is het koufront alweer weg.

Het langjarig gemiddelde over 30 jaar, periode 1981-2010 (in 2021 komt de nieuwe norm...), is in De Bilt in deze eerste decade van juli 21,6 graden qua maximumtemperatuur. Hier zitten we zondag, maandag en dinsdag naar verwachting onder. De grens van 20 graden, de warme grens, wordt niet of nauwelijks gehaald of overschreden. Het beweegt zich qua maximum tussen 16 en 20 graden, op dinsdag wordt het lokaal misschien nipt 21 graden en woensdag overal een tikje warmer met westelijke wind. In de nachten kan het afkoelen tot onder de 10 graden.

Die norm, zoals ik hem altijd noem, gaat nog iets verder omhoog in de komende weken. De warmste periode van het jaar is dan gemiddeld genomen 1 tot 10 augustus, met dan een langjarig gemiddelde in De Bilt van 22,8 graden qua maximumtemperatuur.

Noordpoollucht, amper regen
De lucht waarin we de komende paar dagen vertoeven, is afkomstig van de Noordpool. De koude lucht warmt onderweg naar ons op, maar behoudt zijn koude eigenschappen. Gedurende de korte nachten kan dat voelbaar zijn. Misschien wordt het lokaal een graad of 6, dit is vooral mogelijk bij helder weer en weinig wind. Wolken en/of doorstaande wind temperen de nachtelijke afkoeling.

Over wolken gesproken; boven de Noordzee ontstaan wolken die met de noordweststroming precies over het land bewegen. Helemaal bewolkt en grijs verlopen de zomerdagen niet, van tijd tot tijd breekt de zon (goed) door. Zo is het morgen, zondag, in het zuidwesten vermoedelijk vrij zonnig zomerweer. In met name Zeeland.

Boven land ontstaan ook stapelwolken en die kunnen lokaal tot een bui uitgroeien. Maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Dit weertype houden we in grote lijnen daags na het weekend. Woensdag komt de nieuwste hoofdberekening van het ECMWF met een storing met wat regen of een paar buien. Dit alles is voor de akkers en tuinen bij lange na niet genoeg water.

Op de grens
En hoe gaat dit verder na woensdag? De neerslagpluim geldig voor de lange termijn, geldig tot aan 21 juli, laat enige wisselvalligheid zien met wat hogere temperaturen. In de cumulatieve neerslagverwachting volgens het ECMWF, althans de hoofdberekening van afgelopen nacht, valt er over 10 dagen tijd in totaal tussen 10 mm en lokaal meer dan 20 mm regen, in Zuid-Limburg nog meer. Alle beetjes helpen voor de droogte, zeg maar. Het lijkt er op dat storingen met soms een regen- of onweersbui in de buurt zijn, maar ook is er steeds invloed van hogedrukuitlopers. Nederland ligt op de grens tussen droog weer en enige wisselvalligheid. Aan het einde van de week zijn er mogelijkheden voor wat hogere waarden in de thermometerhut, misschien wordt ergens de 25 graden aangetikt. De kans op hitte is nihil. Een paar lijntjes in de pluim voor later in de periode mikken op 30 graden. In de windpluim overheerst echter noordelijke wind, de relatief koele windrichting.

In de schaduw koel, in de zon (erg) warm
Het mag dan wel enkele dagen koel zijn voor de tijd van het jaar, als de zon maar even aan bod komt is het meteen (flink) warm, vooral ook voelbaar als je uit de wind zit, beschut zit. De luchttemperatuur die wordt gemeten op 1,5 meter, te zien op de thermometer die in de weerhut hangt, zal dus waarden op of onder 20 graden aangeven de eerstkomende paar dagen. De zonnestraling wordt niet gemeten. Maar de 'gewone' thermometer die buiten aan de muur hangt, geeft veel hogere waarden aan en zal de stralingswarmte van de zon registreren. Zo kunnen in de zomermaanden soms temperaturen van meer dan 50 graden worden gemeten. De thermometer moet telkens in de schaduw hangen. Want een muur die naar het oosten gericht is, zal de zonnewarmte van de ochtenduren nog lang meepakken en ook dat wordt door de thermometer opgepikt.