Regionale hittegolf in Arcen een feit

Het is officieel: het Limburgse Arcen heeft de eerste hittegolf te pakken.

Wat in De Bilt niet gaat lukken, is in het Limburgse Arcen vandaag wel gelukt: een hittegolf. Rond 12:10 uur bereikte de temperatuur in Arcen 25 graden en daarmee werd aan de eisen voor een hittegolf voldaan (5 dagen op rij 25 graden of meer, waarvan 3 met 30 graden of meer).

Gisteren beleefden we de warmste 25 juni ooit gemeten. In het Achterhoekse Hupsel werd het maar liefst 36,5 graden. In De Bilt steeg de temperatuur naar 33,2 graden. Over heel juni was het alleen in 1947 nog warmer, toen de temperatuur op 27 juni in Venlo naar 37,9 graden steeg.

Ook hadden we een echte plaknacht, de warmste juninacht ooit. In Maastricht kwam de temperatuur over de hele 25 juni niet lager uit dan 21,9 graden! Het oude junirecord was een minimumtemperatuur van 21,5 graden, gemeten op 27 juni 1976 in IJmuiden.

Hittegolf
In Arcen werd het afgelopen zaterdag al zomers warm, 25,4 graden, en daarmee was de eerste dag van de hittegolf een feit. Vervolgens werd het zondag, maandag en dinsdag meer dan 30 graden, zodat vandaag een temperatuur 25 graden of meer volstond om de hittegolf compleet te maken. Morgen zullen meerdere stations in het zuidoosten een hittegolf halen, maar daar werd het zaterdag nog geen 25 graden. Naar verwachting houdt de hittegolf daar nog zeker tot en met het weekend aan.

Koeler
Het leek er eerst op dat we ook zouden afstevenen op een officiële hittegolf (daarvoor moet in De Bilt aan de eerdergenoemde voorwaarden worden voldaan), maar daar gaat een noordelijke wind vandaag een stokje voor steken. Een klein lagedrukgebiedje zorgt ervoor dat koele Noordzeelucht over ons land uitstroomt. Dat levert vooral in het noorden en westen lage temperaturen op. Op de Wadden komen we niet veel verder dan 17 of 18 graden. Hoe dieper landinwaarts, hoe warmer het blijft. In De Bilt wordt het donderdag nog maar 22 graden en daarmee is de reeks voor een mogelijke hittegolf definitief verbroken. In het zuidoosten blijft het alle dagen nog zomers warm.

Warm weekend
Als op zaterdag de wind weer naar het oosten tot zuidoosten draait, wordt warme lucht weer onze kant op getransporteerd. Met veel zon wordt het op zaterdag opnieuw tropisch warm. In Limburg en de Achterhoek zou het lokaal 36 graden kunnen worden. Ook zondag lijkt warm te verlopen, maar dan draait de wind wel weer geleidelijk naar het westen en stroomt opnieuw minder warme lucht het land in. Na het weekend wordt het dus koeler. Overigens is enige regen van betekenis voorlopig nog in geen velden of wegen te bekennen.

Bron: MeteoGroup