Nattigheid nog niet voorbij

Storing na storing komt bij ons langs. Ook de komende dagen nog, al zal echt noodweer waarschijnlijk uitblijven. En hoe zit het met de zomer?

Hoewel de temperaturen het prima doen deze dagen, is stabiel zomerweer nog steeds niet aan de orde. Ook komende week staat er nog flink wat nattigheid op het programma, maar ook zijn er warme en zonnige dagen in zicht.

We hebben een enerverende weerweek achter de rug. Terwijl we in de weerkamer na een paar dagen nog steeds in de ban zijn van de tornado(‘s) van vorige week, is het ondanks flink zonnige momenten nog niet veel rustiger geworden. Dikke buien, vooral aan het eind van de dag, lijken ondertussen wel dagelijkse kost. Deze pinkstermaandag volgt ook dit inmiddels bekende patroon.

Frankrijk, België, Duitsland
Afgelopen week zagen we de buien bijna dagelijks vanuit het zuiden aankomen. In de loop van de dag konden we in Frankrijk vaak de eerste hevige onweersbuien tot ontwikkeling zien komen, die vervolgens onze kant op schoven. Aan de Franse kust zijn zelfs doden gevallen toen een boot voor de kust omsloeg. In België raakten mensen gewond bij het wegwaaien van een tent.

Ook in Duitsland spookte het flink. We zagen indrukwekkende beelden voorbij komen, zoals hele auto's die ineens ondersteboven op straat lagen. Bij de oosterburen raakten ook mensen gewond toen er bomen op auto’s terechtkwamen. In Nederland bleef het voor zover bekend bij materiële schade, al heeft menigeen toch behoorlijk angstige momenten beleefd, met name in de bewuste ‘tornadonacht’.

Nieuwe buien
Zo heftig zal het komende week waarschijnlijk niet meer worden, al zijn er echt nog wel wat stevige (onweers)buien in zicht. Na een kalme en vrij zonnige start, staat er vanmiddag en vanavond weer een aantal pittige plensbuien op het menu. Vanuit het zuiden trekt een koufront over het land wat de boel behoorlijk activeert. Inclusief onweer en windvlagen rondom een bui. En omdat het vandaag vooral in het oosten weer flink opwarmt, zullen er ook nog wat buien ontstaan vanaf de grond.

Dinsdag
Vannacht is het dan even droger, maar de kans op een bui blijft aanwezig, met name in het noorden van het land. Ook dinsdag komt er nog wat nattigheid voorbij gedurende de dag. Een klap onweer is mogelijk, maar het blijft over het algemeen bij wat lichte regen en vooral veel bewolking. De temperatuur komt dan, na passage van het koufront, een stuk lager uit dan vandaag, met een graad of 19.

Woensdag
Ook woensdag blijft het aan de frisse kant. Bovendien staat die dag in het teken van behoorlijk wat regen. Al komt de zon er iets vaker door dan op dinsdag, de verwachte neerslaghoeveelheden zijn overal een paar millimeters hoger. Vooral landinwaarts kan het lokaal tot 10 millimeter komen, aan de kust lijkt het bij maximaal 5 te blijven.

Zomertje
Na woensdag volgt dan weer eens een zomers intermezzo. Zowel donderdag als vrijdag zien er nu flink zonnig uit en de temperaturen lopen weer op naar zomerse waarden. In de nacht nog wel een bui. Het weekend ziet er vooralsnog weer wisselvallig uit. Wat lichte regen, af en toe wat zon, en jawel: kans op onweer. En daarna: dan zijn er signalen dat het zomerweer wat langer door gaat zetten...

Bron: MeteoGroup