Stuivertje wisselen

In IJsland is het nu relatief warm en vrij zonnig, bij ons juist wisselvallig. Vorig jaar was het net andersom.

Veel Nederlanders zullen het voorjaar en de zomer van 2018 niet snel meer vergeten. Met een vrijwel constante oostelijke stroming rondom een hogedrukgebied boven Scandinavië was het in een groot deel van noordwestelijk Europa langdurig (erg) warm en extreem droog. Behalve in IJsland. Daar verliepen zowel het voorjaar als de zomer vorig jaar juist relatief koud en nat. Nu is het stuivertje gewisseld. Wij hebben het wisselvallige weer, terwijl bijna heel IJsland geniet van een warm en vrij zonnig voorjaar.

De lente van 2019 staat in onder andere de hoofdstad Reykjavik, Akureyri in het noorden van IJsland, en Stykkishólmur in het westen op een tweede plek in de lijst met warmste lentes ooit. Het oosten was iets minder warm, maar ook daar kwam de afgelopen lente in de top 10 terecht, op plek 9. Hier was de lente juist iets minder warm dan vorig jaar, met 10,2 graden dit jaar tegenover 11,1 graden vorig jaar. De lente was echter nog steeds warmer dan het gemiddelde van 9,5 graden normaal.

Meimaand

Voor wat betreft de meimaand is het verschil nog iets extremer. Vorig jaar kwam de gemiddelde temperatuur in mei in Nederland uit op 16,4 graden en dit jaar op slechts 11,7 graden. Het was bovendien de eerste ‘te koude’ maand na een reeks van 13 ‘te warme’ maanden. In IJsland waren de maanden april en mei dit jaar juist warmer dan gemiddeld, vooral in het westen en zuidwesten. April was met een gemiddelde van 9,8 graden dit jaar al warmer dan een normale meimaand daar. Dit is zelfs warmer dan de gemiddelde apriltemperatuur voor Nederland. Kijken we alleen even naar de hoofdstad Reykjavik, dan lag de gemiddelde temperatuur daar beide maanden bijna 2 graden hoger dan in de laatste 10 jaar.

Zonniger

Vooral in de meimaand was vooral het zuidwesten van het eiland ook veel zonniger dan gemiddeld. Zowel de IJslanders als de toeristen daar genoten van droge en relatief zonnige weer. Daar waar het aantal zonuren in Reykjavik vorig jaar sinds 1992 niet meer zo laag was, scheen dit voorjaar de zon er nu bijna 45 uur meer dan normaal.


Ook nu hoge luchtdruk
Ook de komende dagen verlopen daar vrij zonnig en warm. Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan nestelt zich hoger in de atmosfeer boven IJsland en na het weekend ontwikkelt dit zich tot een opzichzelfstaand hogedrukgebied. Ook aan de grond gaat de luchtdruk vervolgens omhoog en dat resulteert in een aantal stralende dagen. Vooral donderdag stijgt de middagtemperatuur in de omgeving van Reykjavik tot boven 20 graden. In oostelijk IJsland is het minder warm en vooral daar valt soms ook nog wat neerslag.


In Nederland
Bij ons blijven lagedrukgebieden de komende tijd domineren. Na een behoorlijk wisselvallige week, met regionaal noodweer, kwam het ook vrijdagavond in het westen van het land opnieuw tot heftige regen- en onweersbuien, met soms ook forse windstoten. De kern van een lagedrukgebied trok net ten westen van ons land langs, waardoor de wind aan zee stormachtig en zeer vlagerig werd, maar ook in het binnenland waaide het fors. Ook vandaag – zaterdag – is het nog erg onstuimig. Op de Houtribdijk kwam het vanochtend zelfs even tot een kortstondige stormkracht 9 en het kwam op meerdere plaatsen in de kustgebieden tot zware windstoten, boven 90 kilometer per uur.


Rustige Eerste Pinksterdag

Zaterdagavond neemt de wind geleidelijk af en zondag staat er vervolgens bijna geen wind meer. Na het noordwaarts wegtrekken van het eerdergenoemde lagedrukgebied, gaat de luchtdruk omhoog en Eerste Pinksterdag verloopt dan ook rustig, met geregeld zon en vooral in de oostelijke helft van het land middagtemperaturen van 20 tot 22 graden. In de kustregio’s is het iets minder warm, met daar een graad of 18 en een tandje meer wind.


Tweede Pinksterdag (onweers)buien
Het hogedrukgebied wordt op Tweede Pinksterdag echter alweer snel verdreven door een actief lagedrukgebied vanuit het zuiden. Na een overwegend droge maandagochtend, kunnen we ons vanaf de middag dan ook weer opmaken voor een paar stevige regen- en onweersbuien.